In 2024 verdwijnen er zes zorgverzekeringen, waarvan drie restitutiepolissen. Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland bieden deze verzekering niet meer aan en stappen over naar een combinatiepolis....
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door over te stappen van zorgverzekeraar
Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering
In de afgelopen jaren is er een gestage daling te zien in het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende dekking bij hun zorgverzekering, zo meldt NU.nl. Deze trend wordt vermoedelijk veroorzaakt door de voortdurende stijging van zorgpremies, waardoor het schrappen van extra pakketten voor bijvoorbeeld brillen of fysiotherapie een aantrekkelijke besparing kan zijn.
Volgens gegevens van Vektis, een organisatie die data van verzekeraars verzamelt, kiezen steeds minder Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Op dit moment heeft 81,5 procent van alle verzekerden een aanvullend pakket afgesloten, tegenover 82,5 procent vorig jaar. Enkele jaren geleden sloot zelfs meer dan 90 procent van de verzekerden een aanvullend pakket af.
Weglaten aanvullende dekking is besparing
Een afname in de keuze voor aanvullende pakketten is deels te wijten aan de wens van mensen om te bezuinigen op hun maandelijkse uitgaven. Bovendien zijn de premies voor aanvullende verzekeringen vaak vergelijkbaar met de vergoedingen die worden geboden voor zaken zoals brillen of fysiotherapie. Hierdoor loont het niet altijd om aanvullend verzekerd te zijn.
Tegelijkertijd stijgt de premie voor de basisverzekering jaarlijks. Dit jaar betalen Nederlanders gemiddeld 1747 euro per jaar, wat 103 euro meer is dan het voorgaande jaar. Door te besparen op aanvullende pakketten kunnen mensen hun zorgverzekeringskosten binnen de perken houden.
Eigen risico minder vaak omhoog
In voorgaande jaren hebben sommige consumenten kosten bespaard op hun zorgverzekering door het vrijwillig verhogen van hun eigen risico. Hierbij kiezen ze ervoor om bij medische kosten binnen hun verzekering een hoger eigen risico te betalen dan het standaardbedrag van 385 euro, in ruil voor een premiekorting.
Het valt op dat de keuze voor vrijwillige verhoging van het eigen risico dit jaar wat minder populair is geworden. Het percentage van verzekerden dat hiervoor heeft gekozen, is met 12,7 procent zelfs het laagst sinds 2018. Een van de redenen hiervoor is dat verzekeraars dit jaar minder premiekorting bieden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
In 2024 verdwijnen er zes zorgverzekeringen, waarvan drie restitutiepolissen. Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland bieden deze verzekering niet meer aan en stappen over naar een combinatiepolis....
Lees meerHet uitpluizen van de zorgverzekering voor een mogelijke overstap is bijna een traditie te noemen. Dit jaar is het extra belangrijk om je zorgverzekeringspremie te vergelijken, want er is spra...
Lees meerOpvallend nieuws is dat preventieve zorg die het risico op vallen verkleint voortaan onder de voorwaarden van het basispakket valt. Valpreventie voorkomt namelijk dat mensen mogelijk meer en i...
Lees meerEen basisverzekering afsluiten bij Stad Holland kost volgend jaar 174 euro meer dan nu het geval is. Maandelijks moet namelijk 14,50 euro per maand meer betaald worden aan premie, zodat het ma...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie