Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Verdwijning WOZ-bureaus vergroot kloof burger en overheid

Dinsdag 27 februari 2024 06:43Frank van de Ven
Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat zo’n 70.000 WOZ-bezwaren niet tijdig zijn afgehandeld zijn door gemeenteambtenaren, omdat de werkdruk te hoog zou zijn. Dat is een kleine 10 procent van het totaal aantal bezwaren dat dus niet

Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat zo’n 70.000 WOZ-bezwaren niet tijdig zijn afgehandeld zijn door gemeenteambtenaren, omdat de werkdruk te hoog zou zijn. Dat is een kleine 10 procent van het totaal aantal bezwaren dat dus niet

Door de proceskostenvergoeding van WOZ-adviesbureaus met 75 procent te verlagen, hoopt de overheid deze bureaus buitenspel te zetten. Het doel is om burgers via de gemeente bezwaar te laten indienen, maar dat scenario wordt volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond een hoofdpijndossier: “Het vertrouwen in de overheid is laag en door burgers rechtshulp te onthouden, gaat het van kwaad tot erger. Het uitschakelen van WOZ-bureaus is dan ook niet de juiste oplossing voor de WOZ-problematiek.”

Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat zo’n 70.000 WOZ-bezwaren niet tijdig zijn afgehandeld zijn door gemeenteambtenaren, omdat de werkdruk te hoog zou zijn. Dat is een kleine 10 procent van het totaal aantal bezwaren dat dus niet tijdig behandeld is. De reden van deze vertraging zouden de WOZ-bureaus zijn. Het aantal bezwaren tegen de hoogte van WOZ-aanslagen verdubbelde vorig jaar. In 2023 kwamen 595.000 bezwaarschriften binnen, terwijl dat er in 2022 ‘slechts’ 268.000 waren. De WOZ-bureaus waren verantwoordelijk voor bijna de helft van de bezwaren (49 procent).

Woordvoerder Ivo Lechner van de Waarderingskamer meldt dat de werkdruk gigantisch is en er sprake is van personeelstekorten. Om het aantal bezwaren te kunnen verwerken, schakelden gemeenten zelfs de hulp in van externe partijen. Wolfert beaamt de enorme werkdruk waar gemeenteambtenaren te maken hebben: “Gemeenten staan voor een zware taak, omdat zij met een forse stijging van het aantal bezwaren te maken kregen. De schuld van die toenemende werkdruk in de schoenen schuiven van WOZ-bureaus is echter niet de juiste oplossing. De echte reden voor het grote aantal bezwaren is dat de huizenprijzen waren gedaald, maar de WOZ-waarde steeg met bijna 17%. Dat zorgde voor woede bij veel burgers die daarop bezwaar maakte.”


Handdoek in de ring

Nu het voor WOZ-bureaus minder aantrekkelijk wordt om zich voor burgers in te zetten, is de hoop – en verwachting – van gemeenten dat burgers sneller bij de gemeente aankloppen om de taxatie van hun woning te laten nakijken. “Het wordt dit jaar goed zoeken om een partij te vinden die burgers bijstaat in het halen van hun recht. De kans is namelijk groot dat veel WOZ-bureaus de handdoek in de ring gooien, omdat hun vergoeding fors verlaagd is waardoor ze niet langer levensvatbaar zijn.”
 
Door een complete beroepsgroep de nek om te draaien, vergroot de overheid de kloof tussen burger en gemeente: “Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de afstand tussen burger en overheid alleen maar groter. De burger die bezwaar wil maken, is bijna genoodzaakt om bij de gemeente aan te kloppen. Dat betekent dat zij hun recht moeten halen bij dezelfde partij die verantwoordelijk is voor een mogelijk onjuiste waardebepaling. Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, zegt Wolfert.


Burger de dupe

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus lost de WOZ-problematiek volgens de directeur van de consumentenorganisatie dan ook niet op. “De WOZ-bureaus danken hun bestaansrecht aan de gemaakte taxatiefouten van gemeenten. Als deze adviesbureaus er niet meer zijn, is de kans groot dat gemeenten in hun oude gedrag terugvallen. Er zijn dan geen partijen meer die hen scherp houden.”
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. “Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid verder vergroot”,

Persbericht: Overheid neemt burgers niet serieus door WOZ-adviesbureaus buitenspel te zetten

Dinsdag 06 februari 2024 07:08

‌Door de proceskostenvergoeding van WOZ-adviesbureaus met 75 procent in te perken, bindt de overheid de strijd aan met deze bureaus én de burger. De consument moet de WOZ-waarde door de gemeen...

Lees meer
Binnenkort ploft de WOZ-waarde weer op de (digitale) mat en dat betekent dat je zes weken de tijd hebt om te controleren of jouw huis goed getaxeerd is.

WOZMeldpunt: ‘Nog niet eens 1 procent van alle ingediende bezwaren leidt bij ons tot een rechtszaak’

Maandag 05 februari 2024 08:27

‌Binnenkort ploft de WOZ-waarde weer op de (digitale) mat en dat betekent dat je zes weken de tijd hebt om te controleren of jouw huis goed getaxeerd is. Mocht je dat lastig vinden, dan kun je de...

Lees meer
Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek, stelt Wolfert: “Het is beter als gemeenten hun prioriteiten bijstellen.

Persbericht: Uitschakelen WOZ-bureaus verergert WOZ-problematiek alleen naar

Dinsdag 13 februari 2024 07:09

‌Door de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent te verlagen, wordt een complete beroepsgroep uitgeschakeld en de kloof tussen burger en overheid verder vergroot. De verdwi...

Lees meer
Vorig jaar steeg de WOZ-waarde, die onder meer bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet ophoesten, explosief. Landelijk ging het om een gemiddelde stijging van 17 procent.

Extreem forse stijging WOZ-waarde Zeeuwse huiseigenaren

Donderdag 04 januari 2024 10:15

‌ Veel Zeeuwse woningbezitters staat dit jaar een onaangename verrassing te wachten in de vorm van een flink gestegen WOZ-waarde. Net als vorig jaar valt deze hoog uit. Opvallend is dat deze...

Lees meer