Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. De aanschaf verdien je binnen 7 jaar terug door een lagere energierekening. Op deze pagina informeren wij je over alle voordelen en mogelijkheden met zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn de laatste jaren fors in prijs gedaald. Daarnaast is ook de opwekcapaciteit gestegen. De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is op dit moment gemiddeld 7 jaar. Het is nu dus een zéér gunstig moment om zonnepanelen aan te schaffen.
Welk type zonnepaneel kies je, werken alle panelen bij aanvang, hoeveel panelen kunnen er op jouw dak en worden de zonnepanelen geïnstalleerd door een erkend installateur? Dit zijn slechts een paar van de vragen die je jezelf moet stellen om de juiste keuze te maken. De Vastelastenbond onderzocht de zonnepanelenmarkt, zodat we onze leden kunnen voorzien van de beste panelen en installateurs, tegen zo laag mogelijke prijzen!
Met zonnepanelen wek je je eigen zonne energie op. Daarmee houdt u de energieopwekking én uw energierekening altijd in eigen hand. Dat is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.
De belangrijkste voordelen:
Zonnepanelen zijn onderdeel van een grotere installatie. Zonnepanelen worden op het dak van jouw woning geïnstalleerd. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag leveren zonnepanelen elektriciteit op. Het daglicht dat op de panelen valt wordt rechtstreeks omgezet in elektrische energie (gelijkstroom). Dat komt door de laagjes silicium die op de zonnepanelen zitten. Het daglicht wekt elektrische spanning op tussen die laagjes. De opwekte energie (gelijkstroom) gaat naar een omvormer. De omvormer zet de opgewerkte gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor er automatisch elektriciteit geleverd wordt voor bijvoorbeeld uw verlichting of apparatuur.
Het zonnepaneel zet zonlicht om naar elektrische zonne energie. Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecollectoren zijn aangebracht. Zonnecollectoren zijn meestal gemaakt van silicium. Dit materiaal heeft de bijzondere eigenschap dat het daglicht in elektrische energie kan omzetten (ook wel 'Photo Voltaic' of 'PV' genoemd).
De omvormer, die vaak op zolder wordt geplaatst, zorgt ervoor dat de opgewekte energie wordt omgezet naar wisselstroom die je direct kan gebruiken. . De stroom die je opwekt en niet direct gebruikt gaat het energienet op. Hetgeen je teruglevert wordt van jouw eigen elektriciteitsverbruik afgetrokken (salderen). Op de omvormer is onder meer te zien hoeveel de zonnepanelen actueel opwekken en hoeveel er die dag en sinds dag één is opgewekt. Er zijn verschillende merken omvormer zonnepanelen. De SolarEdge omvormer is van goede kwaliteit en wordt in Nederland veelvuldig gebruikt.
Wanneer je zonnepanelen hebt is het goed om daar rekening mee te houden wanneer je een andere energieleverancier wilt kiezen. We begrijpen dat er veel vragen opkomen als je bezig bent met de aanschaf van zonnepanelen. We hebben de meest gestelde vragen over zonnepanelen alvast voor je beantwoord.
Alle leveranciers hanteren in principe dezelfde voorwaarden m.b.t. salderen bij zonnepanelen. Salderen is van toepassing wanneer je minder opwekt dan verbruikt. De vergoeding van een energieleverancier is dan gelijk aan de kWh-prijs (leveringstarief stroom), inclusief BTW en energiebelasting (ca. € 0,22 cent). In principe wordt de opgewekte zonne-energie weggestreept tegen jouw verbruik. Het resterende verbruik dien je nog af te rekenen bij de energieleverancier tegen het leveringstarief. Er is pas een verschil in leverancier wanneer je méér opwekt dan je verbruikt. Dat noemt men terugleveren aan het net. Sommige leveranciers hanteren dan een voordeligere teruglevergoeding..