WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-wet bepaalt dat de gemeente alle onroerende zaken (WOZ-objecten/eigendommen en woningen) ieder jaar moet waarderen naar de waarde op een bepaald tijdstip, de zogenaamde waardepeildatum. Dit is dus voor iedere gemeente gelijk. Op basis van de WOZ-waarde worden diverse belastingen bepaald. Gemeenten definiëren hier zelf tarieven voor. Dit is vaak een percentage van de WOZ-waarde. Je vindt alle OZB-tarieven op onze overzichtspagina met alle OZB-tarieven.
De wet WOZ werd in 1994 voor het eerst geïntroduceerd en in 1997 landelijk ingevoerd. De wet WOZ is ontstaan vanuit de wens van de Nederlandse overheid om voor het bepalen van belastingen vaste waarden te gebruiken, zodat er geen willekeurige berekeningen als basis werd gebruikt voor het vaststellen van de hoogte van belastingen. Deze moest voor iedere Nederlander, ongeacht de woonplaats gelijk zijn. Bij de invoering van de Wet WOZ was het streven om de WOZ-waarde, die wordt toegekend aan een pand, voor zo veel mogelijk belastingen als uitgangspunt te gebruiken.
De WOZ-waarde is van invloed op veel belastingen en werkt door in de inkomstenbelasting en zelfs de erfbelasting. Ja zal verstelt staan waar de WOZ-waarde allemaal aan ten grondslag ligt.
Niet alleen de gemeente en het waterschap gebruikt de WOZ-waarde als basis. De WOZ-waarde ligt ten grondslag aan veel berekeningen voor veel belastingen en wordt dus ook gebruikt door de Belastingdienst. Voor elke belasting wordt een bepaald percentage van de WOZ-waarde gebruikt. Dit wordt jaarlijks aangepast door de Rijksoverheid. Ook de gemeente gebruikt de WOZ-waarde om gemeentelijke belastingen te berekenen.
De Belastingdienst beschikt over de WOZ-gegevens van alle gemeenten. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor:
De wet WOZ bepaalt dat voor een aantal belastingen één en dezelfde waarde van onroerende zaken (woning/pand/huis) wordt gebruikt. De Wet WOZ schrijft verder voor dat alle onroerende zaken (WOZ-objecten) ieder jaar moeten worden gewaardeerd naar de waarde op een bepaald tijdstip.
De waardepeildatum is de datum waarop de gemeente de waarde van de onroerende zaak heeft vastgesteld. De waardepeildatum voor de WOZ-waarde ligt altijd een jaar in het verleden. Dat betekent dat voor het belastingjaar 2023 de waardepeildatum van 1 januari 2022 wordt gebruikt. De WOZ-waarde loopt dus eigenlijk één jaar achter op de 'werkelijke waarde'.
Dit is de brief die de gemeente stuurt. Sommige gemeenten gebruiken ook aanslagbiljet, WOZ-bepaling of Gemeentelijke belastingen als onderwerp van de brief.
De datum waarop de WOZ-beschikking verstuurd is.
De meeste gemeenten sturen de brief op 28 februari. Slechts 10 % van de 355 gemeenten communiceert rond eind januari. De dagtekening is belangrijk. Als je namelijk bezwaar wil maken kan dan maximaal 6 weken na de dagtekening van de brief.