Gemiddelde woz waarde in Nederland
De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. De afgelopen zes jaar is de WOZ-waarde alleen maar gestegen. Veel huiseigenaren zijn benieuwd naar de stijging van de nieuwe WOZ-waarde ten opzichte van vorig jaar én ten opzichte van de gemiddelde waardeontwikkeling.
De verschillen in de Waarde van Onroerende Zaken (woz-waarde) hebben twee oorzaken.
1. Sommige woonplaatsen zijn gewilder dan anderen. In Groningen daalt de bevolkingsomvang daalt, terwijl Amsterdam jaar op jaar een erg populaire woonplaats is.
2. De samenstelling van het woningenbestand heeft ook invloed op de woz-waarde. Is jouw woning omgeven met andere vrijstaande huizen of sta je tussen de flats.
Maar wat zegt de gemiddelde WOZ-waarde? Op deze pagina vind je de gemiddelde WOZ-waarde van alle Nederladse woonplaatsen in één overzicht. We geven de WOZ-waarde met waardepeildatum 1-1-2018, 1-1-2019 , 1-1-2020 en 1-1-2021 weer. De meest recente is waardepeildatum 1 januari 2021. Deze bepaald de hoogte van de WOZ-waarde 2022. Daarnaast laten we de prijsontwikkeling van de afgelopen drie jaar zien. De taxaties zijn voor komend jaar nog niet afgerond. Momenteel zijn de gemeenten druk bezig om de taxatie van jouw woning uit te voeren. Je ontvangt in januari/februari 2022 je definitieve WOZ-waarde van jouw woning. Dan weet je ook wat de lokale woonlasten voor 2022 zijn.
Hoeveel is jouw WOZ-waarde gestegen?
De waardepeildatum van 1 januari 2021 wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen in 2022. Is jouw WOZ-waarde meer dan de gemiddelde WOZ-waarde stijging gestegen? Dan kan het nuttig zijn om bezwaar te maken. Op dit moment is slechts van een aantal gemeenten de gemiddelde WOZ-waarde bekend. Op basis van de WOZ-waarde wordt ook de hoogte van de onroerendezaakbelasting vastgesteld. Zo zal het OZB-tarief in een gemeente met een hogere WOZ-waarde over het algemeen lager zijn.
Wat zegt een gemiddelde WOZ-waarde?
Een WOZ-waarde geeft een gemiddelde marktwaarde weer van de woningen in jouw gemeente of woonplaats. De gemeente gebruikt altijd een vaste waardepeildatum van 1 jaar eerder. Voor 2021 betekent dat de marktwaarde van 1 januari 2020 wordt gebruikt. Door de gemiddelde WOZ-waarde te combineren met de OZB tarieven van jouw gemeente weet je ongeveer hoeveel de gemeentelijke lasten zullen stijgen. Echter is een WOZ-waarde nauw verbonden met de onderhoudsstatus en objectkenmerken van jouw woning. Dit wordt gecommuniceerd op de WOZ-beschikking die je van jouw gemeente ontvangt. Wist je dat de WOZ-waarde in veel gevallen te hoog wordt ingeschat? Hierdoor betaal je vaak te veel aan belastingen. Dat is niet de bedoeling.
De WOZ-waarde zal in 2022 gemiddeld 8,5% stijgen
De gemiddelde WOZ-waarde lag vorig jaar boven de 290.000 euro. Voor de WOZ-waarde wordt als waardepeildatum het jaar daarvoor gebruikt. Gezien de huizenprijzen in de periode 2020-2021 zijn gestegen, zal komend jaar de gemiddelde WOZ-waarde boven door magische grens van 300.000 euro heen gaan. Ondanks dat het OZB-tarief in veel gemeenten naar beneden gaat, zal het nog steeds een stijging van de totale belastingen opleveren.