Om in evenwicht te blijven met hun omgeving hebben objecten die warmer zijn dan hun omgeving de neiging om hun warmte af te staan. Warme lucht stijgt van nature op, waardoor onderdruk ontstaat. Als er koude buitenlucht wordt toegelaten, stroomt de ruimte met onderdruk vol met koude buitenlucht. Hierdoor daalt de gemiddelde temperatuur aanzienlijk. De meeste warmte gaat verloren via de gevel, het dak en de vloeroppervlakte.
Om de temperatuur in jouw woning constant te houden en warmteverlies tegen te gaan, moet je de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten zo klein mogelijk maken. Dit proces noemen we isoleren.
Nieuwbouwwoningen hebben over het algemeen goede isolatie en warmtegeleiding. Met name in oudere huizen valt er nog veel winst te behalen, omdat deze woningen niet of nauwelijks voorzien zijn van isolatie. In een gemiddeld huishouden vormt de verwarming namelijk de grootste kostenpost.
De mate waarin isolatie voor jouw huis nodig is, is meestal afhankelijk van het bouwjaar. Daarvoor gelden in het algemeen de volgende richtlijnen:
Woningen voor 1975: Huizen die gebouwd zijn voor 1975 zijn bij de bouw vaak niet geïsoleerd. Een goed isolatieplan maken is een goede eerste stap. Je kunt het beste per onderdeel controleren wat de actuele situatie is en vervolgens aan de hand daarvan beoordelen wat je te doen staat. Controleer of een eventueel aanwezige spouw voorzien is van isolatiemateriaal.
Woningen met bouwjaar tussen 1975-1983: Je kunt deze woningen isoleren door aan de vloer te werken en eventuele enkele beglazing te vervangen voor dubbel glas. Naad- en kierdichtingen controleren, loont ook de moeite.
Woningen na 1983: In principe zijn deze huizen voldoende geïsoleerd. Het loont zeker de moeite om bij een grote verbouwing na te gaan of het materiaal een hoge R-waarde (isolatiewaarde) heeft.
Nieuwbouw: Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. In dit besluit uit 2003 zijn alle regels omtrent isolatie vastgelegd. Om jouw energierekening te verlagen, zou de installatie van zonnepanelen een goede optie zijn.
Asbest: met name in huizen van voor 1980 is de kans aanwezig dat er schadelijk asbest aanwezig is. Laat je goed informeren over de mogelijkheden tot sanering.
Een isolerende maatregel verdient zichzelf binnen een paar jaar terug middels een verlaging van jouw energierekening. Er zijn verschillende manieren om bewuster om te gaan met je energierekening zoals de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen brengen echter wel een hoge investering met zich mee en de terugverdientijd is redelijk lang. Isolatie is dan een betere optie, omdat de investering lager is en de terugverdientijd korter.
Er zijn veel soorten isolatiemateriaal in omloop, met ieder hun eigen toepassing. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke isolatiesterkte, die uitgedrukt wordt in de R-waarde. De regel is, dat hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal is in warmte-isolatie. Staart u zich echter niet blind op deze R-waarde, want factoren als overmatige ventilatie (spleten, kieren) en vocht spelen een belangrijke rol in het verlies van warmte.
Vereniging de Vastelastenbond werkt met partijen die niet-schadelijke materialen gebruiken zoals EPS parels en Supafil. Dit geldt voor spouwmuur- en dakisolatie.
Voor spouwmuurisolatie gebruikt de samenwerkende partij Supafil en EPS parels. In eerste instantie zal er gebruik worden gemaakt van EPS parels, maar als dat niet kan gebruikt men Supafil.
EPS parels
EPS staat voor Expanded PolyStyrene (geëxpandeerd poly-styreen), maar wordt in de volksmond vaak piepschuim of tempex genoemd.
De gebruikte EPS parels noemt men ook wel 'thermoparels' omdat ze vanwege hun hoge isolatiewaarde warmte goed vasthouden. De parels zijn grijs van kleur, ongevoelig voor vocht en het materiaal kan vrijwel eindeloos hergebruikt worden.
HR++ EPS parels hebben een hoge isolatiewaarde en zorgen voor een grote besparing op jouw energierekening;
De isolatieparels zijn waterafstotend en voorkomen vochttransport van binnen naar buiten;
De temperatuur van de binnenmuren stijgt, waardoor het binnen warmer aanvoelt;
HR++ EPS parels zorgen voor een lage luchtvochtigheid in uw woning en dat voorkomt condens- en schimmelvorming.
Supafil
Supafil is een duurzame inblaaswol met thermische en akoestische eigenschappen. Het is een duurzaam product dat voor tachtig procent uit gerecycled glas bestaat. Supafil is brandwerend en reguleert de vochthuishouding in een spouwmuur of verloren zolder. Daarnaast is het een zuivere wolsoort. Dat betekent dat het niet bijdraagt aan corrosie van metalen onderdelen.
De R-waarde voor jouw woning is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de mogelijke isolatiedikte en het aantal vierkante meters. Het isolatiebedrijf kan je voorzien van deze informatie. Het materiaal waar de Vastelastenbond mee werkt heeft onderstaande indicatie:
Isolatiedikte (mm in Spouw) | Rd (m2.k/W) |
50 mm | 1,45 |
60 mm | 1,75 |
70 mm | 2,05 |
Als je doorgeeft welke isolatievorm jouw interesse heeft, dan zorgen wij ervoor dat er iemand bij je langskomt om jou te adviseren. Geef je voorkeur telefonisch door via 040-7200200.
U kunt een spouwmuur herkennen aan de aanwezigheid van een halfsteensverband, waarbij u dus overal alleen de lange zijden van de bakstenen ziet - en dus nooit de korte kopse kant - en een aantal open verticale (stoot)voegen onder aan de muur. Het water of vocht dat alsnog in de spouw terechtkomt, moet langs die openingen naar buiten worden afgevoerd. Soms kunt u de spouw ook zien van op zolder, of als u ramen of deuren vervangt, of nog als u een gat maakt in de muur, bv. voor een afvoeropening van een droogkast, dampkap of ventilatie.
Een spouwmuur is opgebouwd uit een binnenmuur er een buitenmuur met daartussen een open ruimte. Dat wordt spouw genoemd. Bij nieuwbouwwoningen worden spouwmuren tijdens de bouw geïsoleerd. Bij oudere woningen (tussen 1930 en 1975) zijn spouwmuren over het algemeen niet geïsoleerd.
Als jouw woning voor 1920 gebouwd is dan heeft deze hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur. Na-isoleren is dan ook niet mogelijk. Huizen van na 1980 hebben al een geïsoleerde spouw. Is jouw huis tussen 1920 en 1975 gebouwd dan heb je vast wel een spouw, maar dat betekent niet dat deze geïsoleerd is. De dikte van de muur kan je ook vertellen of er een spouwmuur is.
Om zeker te weten of spouwmuurisolatie mogelijk is, is het verstandig om een afspraak te maken met een isolatiebedrijf. Je kunt gratis en vrijblijvend een afspraak maken om het na-isoleren van de spouwmuur te onderzoeken. Dat kan via het contactformulier.
Nee. Er zal weinig overlast zijn, want er wordt middels een boorpatroon isolatie aangebracht. De uitvoering is buiten en duurt maximaal één dag.
De isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt (de eenheid is m2.K/W). De isolatiewaarde van de gevel als geheel (afgekort als Rc) komt bij onderstaande isolatiematerialen en diktes gemiddeld uit op 1,7. Dat is vele malen beter dan de Rc van een niet-geïsoleerde spouwmuur (met een gemiddelde van 0,38).
Materiaal Spouwmuur |
Indicatie* |
UF-schuim |
8 cm |
EPS |
6 cm |
Polyurethaanschuim |
5 cm |
Minerale materialen |
|
Steenwolvlokken |
6 cm |
Glaswolvlokken |
5 - 6 cm |
Gesiliconiseerde perlietkorrels |
6 cm |
*Informeer bij de leverancier naar de exacte isolatiewaarde bij bepaalde materiaaldiktes.
Het verschil in isolatiewaarde van de diverse materialen is klein. Alleen bij UFschuim (ureumformaldehydeschuim) is een dikkere laag nodig om tot een Rd van 1,3 te komen.
Nee, dit wordt niet aangeraden. Geluidsoverlast neemt meestal toe en er kan geen garantie gegeven worden op het boren van gaatjes in binnenzijde van de muren
Nee, de gaten worden opgevuld met specie in de kleur van de originele specie.
Nee, u krijgt geen last van vochtdoorslag. Het materiaal dat gebruikt wordt is uitvoerig getest. Waterdampen moeten een woning inderdaad. Kunnen verlaten. Dat gebeurt voor 98% door ventilatie.
De isolatiematerialen zijn allemaal waterdampdoorlatend, zodat de overige 2% van de waterdamp in uw woning ook kan verdwijnen. Daarnaast zijn de producten waterafstotend en worden er extra ventilatieroosters aangebracht. U hoeft zich dus geen enkele zorgen te maken.
Dat is geheel afhankelijk van de overeenkomst die je met jouw verhuurder hebt. Gaat dit via een woningcorporaties, dan kan het zijn dat er voor deze corporatie een subsidie beschikbaar is. Neem in dit geval contact op met jouw verhuurder over de mogelijkheden.
Wanneer u uw spouwmuren hebt geïsoleerd verdient u dit binnen 3 tot 5 jaar terug.
U kan isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur aanbrengen. Het rendement, al gebruikt u het beste isolatiemateriaal, is echter veel lager dan spouwmuurisolatie. Binnen isolatie kun u zelf uitvoeren, spouwmuurisolatie niet. In de bouwmarkt zijn glaswol en steenwol voor binnen isolatie te koop, en ook piepschuim platen.
Voor de verduurzaming van je woning zijn subsidieregelingen beschikbaar. Omdat deze per gemeente kunnen verschillen, adviseren we je om een kijkje te nemen op: www.energiesubsidiewijzer.nl.
Onze adviseurs nemen de subsidies uiteraard altijd mee in het gesprek wanneer zij op de hoogte zijn van een subsidie.
Subsidie moet je digitaal aanvragen via DigiD. Daarbij moeten de volgende zaken aangeleverd worden:
1. Offerte: Hier moet duidelijk in staan:
2. Uitvoerdersformulier: deze kun je aanvragen met jouw DigiD en door het isolatiebedrijf te laten ondertekenen.
Het is niet zeker of de subsidie wordt toegekend. Je mag de isolatie pas laten uitvoeren, nádat bekend is of je daarvoor subsidie ontvangt. Dit krijg je per e-mail te horen uiterlijk dertien weken na je aanvraag. Je hebt dan vier maanden de tijd om de werkzaamheden te laten uitvoeren.
Controleer ook of jouw gemeente subsidieregelingen heeft voor andere maatregelen om je woning te verduurzamen op: https://duurzaambouwloket.nl
Ook zijn er mogelijkheden om een duurzaamheidslening aan te gaan. Dit is een lening speciaal voor verduurzamingsmaatregelen, waarbij je tegen een gunstige rente een bedrag kunt lenen dat je kunt gebruiken voor isolatie en/of zonnepanelen.
Hier lees je meer over de financiering voor isolatie en zonnepanelen.
Via het dak gaat circa dertig procent van de warmte van de woning verloren. Een goed geïsoleerd dak lekt nauwelijks warmte en daarom kan het gunstig zijn om jouw dak te isoleren. Dat kan op verschillende manieren.
De binnenkant van het schuine dak leent zich vanwege de toegankelijkheid prima voor na-isoleren. Hierbij wordt er aan de binnenkant van het dak een laag IsoSpray aangebracht. IsoSpray staat bekend om haar hoge isolatiewaarden en wordt naadloos tegen de binnenzijde van het dak gespoten. Is de binnenzijde nog niet afgewerkt, dan kan er een doel gemonteerd worden waarna en tussen het onderdak en het doek een hoogwaardige wol ingeblazen kan worden.
Heeft u een verloren zolder, dan kan het gunstig zijn om voor extra isolatie van buitenaf, te kiezen. In dit geval wordt het isolatiemateriaal veelal geplaatst tussen de dakpannen en het houten dakbeschot. Als materiaal wordt meestal een naadloze polyurethaan isolatielaag gekozen. Isolatie van de buitenkant van het dak laat u vanwege de risico’s bij voorkeur over aan een professioneel bedrijf. Bij bestaande woningen is dakisolatie van buitenaf een grotere investering. Daarom is dakisolatie aan de binnenzijde een logischere optie. U kan uw vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen voor dakisolatie aan de binnezijde van uw woning via de Vastelastenbond.
Platte daken hebben vanwege de mogelijkheid tot stilstaand regenwater een waterdichte en sterk damp remmende bedekking. Hierdoor is het onmogelijk van binnen afkomstig vocht af te voeren naar buiten. Vochtproblemen zijn bij platte daken dan ook veelvoorkomend; in koude en natte maanden krijgt het koude hout veel vocht te verwerken, terwijl in warme, zonnige maanden het hout weer kurkdroog is. Het isoleren van een plat dak van binnenuit kan dus zeer problematisch zijn.
De beste isolatie ontstaat als u bovenop het platte dak isolatie laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal.
Een tweede optie is het plaatsen van waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie, en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.
Er zijn diverse materialen beschikbaar voor dakisolatie. De belangrijkste eigenschap van isolatiemateriaal is de zogenaamde R-waarde (ook wel Rd-waarde genoemd). Ook voor dakisolatie wordt polyurethaan gebruikt. Dit materiaal is vochtbestendig en schimmelt niet.
Vloerisolatie zorgt ervoor dat de onderkant van je vloer met hoogwaardig isolatiemateriaal bedekt wordt. Isolatie voorkomt dat de kou uit de kruipruimte in je vloer doordringt. Vloerisolatie aanbrengen, gebeurt vanuit de kruipruimte. De belangrijkste reden om vloerisolatie te nemen, is vanwege het comfort. Door vloerisolatie wordt de temperatuur van de vloer zo’n twee tot vier graden Celsius hoger, waardoor je huis comfortabel warm aanvoelt. Vloerisolatie heeft nog veel meer voordelen, want dankzij deze methode kun je tien tot twintig procent besparen op je gasrekening.
Vloerisolatie wordt aangebracht vanuit de kruipruimte. Dit is vaak binnen één dag gebeurd, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft. De enige voorwaarde om vloerisolatrie te realiseren, is dat de kruipruimte minimaal vijftig centimeter hoog moet zijn (gemeten van de vloer tot aan de onderkant van de balken). Als er bij het aanbrengen van vloerisolatie polyurethaan wordt gebruik, dan blijft deze lucht één tot twee dagen hangen. Deze geur is vergelijkbaar met de lucht die na het schilderen van een woning vrijkomt.
Voor vloerisolatie is een kruipruimte noodzaak. Heeft uw huis een te isoleren kruipruimte? Dat kunt u gemakkelijk nagaan. Bij de meeste huizen met een kruipruimte zit een toegangsluik bij de voordeur of in de meterkast. Misschien is bij jou het luik dicht gemaakt. Op een bouwtekening van uw woning kan u nakijken of u beschikt over een kruipruimte. Het isolatiebedrijf kan dit ook voor u uitzoeken.
Voor vloerisolatie moet de kruipruimte minimaal vijftig centimeter hoog zijn. Er wordt dan vanuit de kruipruimte een isolerende laag onder de vloer aangebracht. In te krappe kruipruimtes is vloerisolatie niet mogelijk.
Ja, indien de kruipruimte te klein is om isolatie aan te brengen kan u er voor kiezen om de bodem te voorzien van een isolatiemateriaal, zoals schelpen.
Comfortabel huis door vloerisolatie;
Verlaging van de stookkosten;
Geen koude vloer meer;
Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog (tot wel 4 graden Celsius);
Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte;
Geen last meer van tocht over de vloer;
Voorkoming van warmteverlies;
Betere verdeling van de temparatuur;
Een droger huis is sneller warm;
Je huis blijft langer op temperatuur;
In de zomer blijft je huis langer koel door vloerisolatie.
De vloerisolatie kosten zijn relatief laag, vergeleken met de opbrengst. U investeert eenmalig een bedrag, maar de besparingen komen jaar na jaar terug. Vloerisolatie verdient zich terug in 7 tot 10 jaar.
Jazeker! Vloerisolatie is juist zeer de moeite waard als je vloerverwarming hebt, want er gaat door vloerisolatie minder warmte verloren. Daardoor werkt de vloerverwarming beter en kunnen de besparingen op jouw stookkosten oplopen tot wel vijftien procent.
Met glasisolatie wordt dubbel glas bedoeld. Door enkel glas met dubbel gen of hoog rendement glas (HR ++) te vervangen, verbeter je jouw wooncomfort. Daarnaast bespaar je ermee op jouw stookkosten.
Over het algemeen worden de huidige ramen vervangen. De oude glaslatten worden verwijderd. Het oude glas wordt uit de sponning verwijderd. Daarna wordt de sponning goed schoongemaakt en zo nodig uitgediept. De nieuwe ruit wordt in de sponning geplaatst. Tussen het glas en de sponning worden afstandsblokjes geplaatst omdat er ruimte tussen de ruit en de sponning moet zitten voor eventuele vochtafvoer.
Als laatste worden nieuwe glaslatten bevestigd. De glaslatten houden de ruit op zijn plaats en dienen voor de afwerking van het geheel. De onderste lat is ventilerend; deze dient voor de hierboven genoemde vochtafvoer.
Het voorzetraam wordt daarbij aan de binnen- of buitenzijde geplaatst tegen een bestaand houten raam of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met warmtereflecterende coating.
Ter plekke dubbelglas maken Nog een optie is de Zweedse methode: ter plekke maakt het glasbedrijf dan dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vastgekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 milimeter luchtspouw. Zo verandert bestaand enkel glas in dubbelglas met een isolatiewaarde die overeenkomt met HR glas of HR+ glas.
Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996.
HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening. Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel 'lek' raakt of breekt.
Hoe lager de U-waarde, des te beter het glas warmte tegenhoudt, en des te beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd.
Ja, die is er namelijk: KIWA- en KOMO-keur
KIWA keurt de isolatiewaarde van HR-glassoorten. Staat er HR, HR+ of HR++ vermeld tussen de glasplaten, dan gaat het zeker om HR-glas. Glas met KIWA-keur krijgt tevens het KOMO-keur. Zie Overige keurmerken.
FOSAG en GBO
Dit is een Garantie voor goede plaatsing . De juiste plaatsing van isolatieglas (dat is: volgens de Nederlandse PraktijkRichtlijn 3577) en onderhoud garanderen dat isolatieglas minder snel 'lek' raakt of breekt. Bedrijven die lid zijn van de GlasBrancheOrganisatie (GBO) en beschikken over het GBO-vakcertificaat leveren gecontroleerde kwaliteit, door te werken met vakbekwame en goed opgeleide glaszetters en monteurs.
Kijk bij een slecht geïsoleerde woning (woning voor 1975) uit met plaatsing van HR++ glas, u loopt het risico op vochtproblemen. Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan namelijk leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie van de woning.
Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening.
Wanneer u uw woning wil isoleren, moet u rekening houden met een aantal vragen. Heeft u alle naden en kieren gedicht? Dan kan u kijken naar andere mogelijkheden om uw woning te isoleren.
Welke soorten isolatie zijn voor uw huis mogelijk? Is uw huis geschikt voor isolatie?
Wilt u weten waar u nog meer op moet letten. Neem dan contact op met Vereniging de Vastelastenbond op 040-7200 200
De volgende materialen worden het meest toegepast voor isolatiewerkzaamheden:
Glaswol: glaswol bestaat uit draden van een gesmolten mengsel van zand, kalk en soda. Glaswol kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat kleine scherfjes ingeademd kunnen worden.
Cellulose: cellulosevlokken kunnen in holle ruimten van muren geblazen worden. Dit materiaal kan van oud papier gemaakt worden, waarna het vermengd wordt met zouten om de brandveiligheid te verhogen.
Kokos: kokosvezels zijn afkomstig van de schil van de kokosnoot. Deze vezels isoleren goed, maar moeten ook geïmpregneerd worden om brandgevaar te verminderen. Dekens van dit materiaal zijn relatief duur.
Kurk: kurk is een mooi ogende isolator met bijzonder goede eigenschappen. Vanwege de duurzame productiemethode is dit een kostbaar materiaal.
Polystyreen: polystyreen (in de volksmond ook wel piepschuim genoemd) is een biologische materiaal. Piepschuim is een niet afbreekbare isolator die wordt vervaardigd uit onder andere aardolie. Deze materiaalsoort is een goedkope oplossing voor woningisolatie.
Polyurethaan: polyurethaan (PUR) wordt met name toegepast bij de afdichting van kieren. Het materiaal geeft echter bij verbranding giftige stoffen af. PUR is niet afbreekbaar of recyclebaar.
Houtvezel: houtvezel bestaat uit snippers en spaanders die worden samengeperst tot platen. Bij hogere porositeit biedt dit materiaal goede isolatie tegen geluid en warmte. Echter is de implementatie van houtvezel geen brandveilige manier om je woning isoleren.
Houtvulling: houtvulling bestaat uit houtafval waarvan kleine zaagselvlokken gemaakt worden. Dit materiaal kan prima dienst doen onder vloeren, omdat het warmte isoleert en helpt om de vochtigheidsgraad op peil te houden.
Houtwol: houtwol isoleert goed, maar moet wel goed geïmpregneerd worden voor de brandveiligheid.
Riet: geperst riet isoleert goed voor daken. Dit materiaal kan echter problemen geven met de welstandscommissie. Een ander aandachtspunt is dat er sprake kan zijn van eventuele allergenen wat nadelig is voor mensen met hooikoorts.
Schuimglas: schuimglas is een vrij duur isolatiemateriaal. Het is een glassoort met veel belletjes. Schuimglas gaat lang mee en isoleert zowel warmte als geluid.
Isolatieplaten: isolatieplaten bevatten gelamineerd isolatiemateriaal dat omgeven wordt met een beschermende cachering. Dit is een goede optie voor mensen die de voordelen van verschillende materialen willen combineren.
Steenwol: steenwol isoleert goed, maar dit materiaal moet je met mate gebruiken en alleen op bepaalde plaatsen (zoals de spouw) aanbrengen. Steenwol bevat kleine deeltjes die kunnen losraken en bij inademing in de longen vast kunnen gaan zitten. Deze materiaalsoort is niet brandbaar en daardoor een brandveilige keus.
Zachtboard: zachtboard isoleert geluid en warmte en kan goed gebruikt worden als ondervloer.
Kit: kit wordt vooral gebruikt om naden en voegen af te dichten. Een veelgebruikte kitsoort is siliconenkit.
Vereniging de Vastelastenbond werkt alleen met partijen samen die gebruik maken de beste materialen. EPS parels, IsolatieWol en Supafil. Dit geldt voor spouwmuur en dak isolatie.
Afhankelijk van uw woonsituatie wordt er gekeken naar het beste materiaal voor uw woning. Voor spouwmuurisolatie gebruikt de samenwerkende partij van de Vastelastenbond Supafil, IsolatieWol en EPS Parels. Daarnaast is onze partner IKOB-BKB.