Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Kies voor de VasteLastenBundel<

Jouw vaste lasten onder één dak geregeld.

Eén aanspreekpunt voor je vaste lasten. Regel je energie, verzekeringen en meer via ons.

€150,- p.j

Of €15,-p.m

Meer informatie

Bespaartips | Zo bespaart u geld

Wist u dat 9 van de 10 Nederlanders bezig is met besparen op de vaste lasten? Het einde van de maand is een mooi moment om te kijken hoe u geld kunt besparen. Dan kunt u het beste de uitgaven in kaart brengen en actie ondernemen. We geven u graag extra bespaartips waar u zelf mee aan de slag kunt. 

1. Breng uw vaste lasten in kaart en bespaar waar mogelijk

Helaas hebben veel consumenten nog steeds onnodig hoge woonlasten. Maar omdat we de tijd er niet voor nemen om dingen goed uit te zoeken zijn we vaak een dief van de eigen portemonnee. Hoe zorgt u ervoor dat u inzicht krijgt in uw vaste lasten en actief kunt besparen? Het begint bij het in kaart brengen van uw maandelijkse kosten. Pak u rekeningoverzicht erbij en kijk naar de kosten en bedragen die worden afgeschreven. 

  • Zelf uw energieverbruik (stroom en gas) verlagen.
  • De goedkoopste energie is tenslotte energie die u niet verbruikt. Bekijk hier de tips.
  • Goedkoop energiecontract sluiten
  • Verzekering premies vergelijken
  • Onderhoud van uw woning Lees verder

2. Neem verzekeringen onder de loep en bundel uw verzekeringen 

Veel consumenten zijn onnodig verzekerd, of zelfs dubbel verzekerd. Heeft u verzekeringen bij verschillende maatschappijen lopen? Het kan voordeliger zijn om ze bij 1 verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Sommige verzekeraars geven korting wanneer u meerdere verzekeringen bij hen onderbrengt.

3. Zorgpremie voordeliger regelen

U kunt ook elk jaar overstappen van zorgverzekeraar. Dit kan u op jaarbasis ook veel geld schelen. Kijk goed naar de zorgkosten die u voor het komende jaar nodig heeft en gebruik handigheidjes, zodat u uw kosten laag kunt houden, maar wel optimaal verzekerd bent. 

4. Zeg uw overbodige abonnementen en lidmaatschappen op

Heeft u tijdschriften of kranten die u eigenlijk niet leest? Bent u 'ongewenst' donateur van een organisatie? Heeft u een sportschool abonnement waar u geen gebruik van maak of doet u mee aan loterijen? Zeg uw overbodige diensten op.

TIP!

Loop uw bankafschriften van de afgelopen 6 tot 12 maanden na. Dan komt u veel kosten vanzelf tegen, die u soms vergeet.
Bijvoorbeeld het abonnement op de krant dat per ongeluk doorloopt of een donateurschap dat u dacht dat eenmalig was. 
Zo bespaart u gemakkelijk honderden euro's.

5. Download een bank app

Sommige bankapps (bijvoorbeeld SNS, ING, Rabobank en ABN Amro) bieden u de mogelijkheid om categorieën te koppelen aan uw uitgaven, zodat u precies inzichtelijk heeft waar u uw geld aan spendeert. Heeft uw bank dit nog niet? Download dan uw rekeningafschriften maandelijks en vul een huishoudboekje in.

6. Ruilen is het nieuwe kopen

Via verschillende websites kunt u spullen ruilen, huren of lenen. Bijvoorbeeld via de website swoppa.nl of ruilen.nl. Ook zijn er veel buurtinitiatieven waar u aan deel kunt nemen.

7. Wees creatief!

Houd uw kinderfeestje bijvoorbeeld via een natuurorganisatie. Ook de kinderboerderij en het bos zijn gratis. Stel u zelf bij nieuwe aankopen eerst de vraag: ‘Kan het tweedehands?’ kijk ook eens op marktplaats voordat u naar de winkel gaat.

8. Maak vooraf lijstjes om impuls aankopen te voorkomen

Gaat u op pad voor de dagelijkse boodschappen of gaat u winkelen voor kleding, bedenk dan van tevoren wat u nodig hebt en maak een lijstje.

9. Heb geduld, let op de uitverkoop

In Nederland mag iedere winkel zelf bepalen wanneer de uitverkoop start. Er zijn meerdere momenten per jaar dat winkels uitverkoop houden. Bijvoorbeeld na de feestdagen, in januari, maar ook in juni en juli is er vaak een uitverkoop. Grote merken hebben vaak ook een outlet store.

10. Plan uw reizen slim & tank goedkoop

Door van te voren te berekenen wat een reis kost, kunt u besparen op uw reiskosten. Vuistregel: Reist u alleen, ga met het OV. Bent u met meerdere personen, dan is de auto goedkoper. Reist u met de auto? Een tankpas is niet altijd voordelig. U krijgt dan korting op de pompprijs aan de snelweg, terwijl tanken aan een B-weg of in een dorp goedkoper is.

11. Regel uw subsidie en toeslagen

Na Prinsjesdag worden er door het kabinet vaak nieuwe wetten en regels doorgevoerd voor het komende jaar. Afhankelijk van uw inkomen kan u verschillende toeslagen aanvragen. U kunt via de belastingdienst een proefberekening maken. Ook worden er regelmatig subsidies gegeven voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie. Tot maart 2017 kunt u subsidie aanvragen wanneer u meer dan twee isolerende maatregelen laat uitvoeren.

Toeslagen TIP!

Blijkt uit de proefberekening dat u het afgelopen jaar recht had op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget?
Deze kunt u nog tot 1 september van het jaar erop aanvragen.

*Deze bespaartips zijn samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. Wij zetten ons in voor lagere woonlasten.
Bekijk ook de tips om uw stroomverbruik of gasverbruik te verlagen.