Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Hoe zit de zakelijke energiemarkt in elkaar? Om meteen een vooroordeel weg te nemen: zakelijke tarieven zijn niet goedkoper dan particuliere tarieven. Dit denken veel mensen en daar wordt door energieleveranciers slim op ingespeeld. Zakelijke tarieven zijn vaak gelijk aan particuliere tarieven (of zelfs hoger). Let dus op wanneer u een zakelijk contract voor uw privé situatie wordt aangeboden (Bijvoorbeeld als u als ZZPer of DGA op uw privé adres staat ingeschreven). Neem bij twijfel contact op met onze ledenadvieslijn.

Verdeling zakelijke markt

Op basis van het verbruik is de energieklant op te delen in twee categorieën:

  1. Verbruik is meer dan    100.000 kWh en 170.000 m3 = Groot Zakelijk  
  2. Verbruik is minder dan 100.000 kWh en 170.000 m3 = Klein Zakelijk

Klein Zakelijk

Groot Zakelijk

  • Contract kan ingaan op elke dag van de maand
  • 30 dagen opzegtermijn bij variabele contracten
  • Maandelijks voorschot, eindafrekening na 1 jaar.
  • Meteropname: jaarlijks
  • Aansluitwaarde** elektriciteitsmeter;  t/m 3 x 80 ampère.
  • Aansluitwaarde** gasmeter; t/m G25
  • Contract gaat altijd in op de 1e van de maand.
  • Opzegtermijn is 3 maanden
  • Geen enkeltarief, altijd piek en dal
  • Maandelijkse afrekening voor werkelijk verbruikte energie
  • Meteropname: maandelijks
  • Aansluitwaarde** elektriciteitsmeter; > 3 x 80A ampère
  • Aansluitwaarde** gasmeter; boven G25


*De aansluitwaarde van meters is gekoppeld aan de maximale hoeveelheid energie die op één bepaald moment wordt geleverd dient te kunnen worden. Veel machines en apparaten die tegelijkertijd aan kunnen, leidt dus tot een hogere aansluitwaarde.

Verschillen zakelijk en particulier

U kunt als bedrijf de energiekosten voor uw bedrijfsruimte opgeven als kosten en de BTW terug vragen. Een zakelijk contract sluit u af op uw bedrijfsnaam. Handig voor wanneer uw organisatie een kantoorpand heeft. Mocht uw bedrijf in financieel slecht weer komen, dan kunt u niet persoonlijk aansprakelijk gehouden worden. Het contract staat immers op naam van het bedrijf.

Zakelijke energie is over het algemeen voor een energieleverancier duurder om in te kopen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Bedrijven werken overdag; grote vraag naar energie dus een hoge prijs. ’s Avonds verbruiken met name consumenten energie; beduidend lagere vraag (dan zakelijk) dus lagere tarieven. Het inkoopprofiel van een consument is dus gunstiger. De meeste energieleveranciers hanteren voor particulier en zakelijk dezelfde tarieven.

BTW terugvragen bij zakelijk energiecontract

Over energie die u zakelijk verbruikt kunt u de BTW terugvorderen. Daarnaast kunt u deze kosten zakelijk opgeven. Let op! Wanneer u thuis (ZZP-ers) werkt mag u het gedeelte dat u zakelijk verbruikt opgeven, maar niet de totale nota. Vraag uw boekhouder/accountant om een goede verdeling van het verbruik voor zakelijk en privé. Heeft u hier vragen over, dan kunt u contact opnemen met de Vastelastenbond.

Zakelijk is goedkoper?  Dat is niet correct

Er wordt gedacht dat wanneer energie zakelijk is, dat het dan goedkoper is. Daar spelen veel leveranciers handig op in door particulieren met een kvk inschrijving te bellen. Ze vertellen deze mensen dat gebruik ‘mogen’ maken van de zakelijke tarieven omdat ze een kvk inschrijving hebben.  Er is nog een reden dat energieleveranciers graag particuliere klanten op een zakelijk contract willen hebben, namelijk de zakelijke voorwaarden. Consumenten worden veel beter door de wet beschermt dan bedrijven. De voorwaarden voor zakelijke energie zijn daarom voor ZZP-ers veel minder gunstig. Bij consumenten is een boete bij voortijdig opzeggen maximaal 125 euro per contract. Bij zakelijk kan dat oplopen tot honderden (zelfs duizenden) euro’s. Daarnaast mag een zakelijk contract stilzwijgend verlengd worden. Bij een particulier contract mag dat niet. Ook geldt er bij een zakelijk contract geen wettelijke bedenktijd. Allemaal voordelen voor de energieleverancier, maar niet voor u als consument.

Contractvoorwaarden

De contractvoorwaarden voor zakelijke contracten verschillen van de voorwaarden voor particuliere contracten. Particulieren worden beter beschermd door de wet. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Zakelijk contract heeft geen 14 dagen wettelijke bedenktijd
  • Contracten mogen stilzwijgend met een jaar verlengd worden
  • De opzegvergoeding (boete) bij een zakelijk contract bedraagt 15% van de restwaarde van het contract

Opzegvergoeding zakelijke energiecontracten

Voor zakelijke klanten geldt een andere regeling wanneer u tussentijds uw overeenkomst verbreekt. U betaalt dan een percentage van de resterende waarde van het contract. Er geldt een maximum van 15% van de resterende waarde. Onder de resterende waarde van het contract worden de tarieven (en vastrechtkosten) van stroom en/of gas, maal de verwachte afnamehoeveelheden per periode, maal het aantal periodes tot de resterende looptijd van het contract verstaan. BTW en energiebelasting wordt niet meegerekend.

Berekening boete zakelijke energie:

Wanneer er sprake is van een tussentijdse contractbreuk, worden er - net als bij de particulieren energiemarkt - kosten in rekening gebracht door uw leverancier. In de zakelijke energiemarkt geldt de regel: 

15%  x  energietarieven per periode  x  resterende looptijd van het contract

Valkuilen zakelijk contract voor ZZP-ers

Voor een ZZP-er zijn de kaarten anders geschud wanneer het gaat over zakelijk energie. De meest voorkomende valkuilen voor ZZP-ers zijn:

  1. ‘U ‘mag’ gebruik maken van zakelijke energietarieven, dat is goedkoper!
    ’Zakelijke energietarieven zijn over het algemeen nooit goedkoper dan particuliere tarieven. 
     
  2. ‘U kunt alle energiekosten mooi zakelijk opgeven en de BTW terugvragen
    ’Zo werkt het niet. U kunt álleen het gedeelte van de kosten opgeven dat u daadwerkelijk zakelijk verbruikt.  Werkt u vanuit huis? Bepaal dan wat u zakelijk en wat u privé verbruikt.
     
  3. ‘Onze tarieven zijn wel 20% goedkoper, bij ons betaalt u slechts 6 cent per KWh.
    Als u zakelijke tarieven vergelijkt met uw particuliere tarieven dan zit daar altijd 21% verschil tussen, namelijk de BTW. De zakelijke tarieven worden zonder BTW gecommuniceerd, terwijl de particuliere tarieven incl. BTW worden gecommuniceerd. Zakelijk lijkt goedkoper, maar is dat ook zo wanneer u de BTW er bij optelt?"
     
  4. Er veranderd niets, behalve dat u goedkopere tarieven krijgt
    Er veranderd wel degelijk iets! U gaat over op minder gunstige voorwaarden. Controleer daarnaast of de tarieven daadwerkelijk goedkoper zijn.

Tip van de Vastelastenbond. Kunt u gebruik maken van een particulier contract? Kies dan daarvoor.

Bent u er ingetrapt?

Neem dan contact op met Vereniging de Vastelastenbond. Wij voorzien u graag van correcte informatie.