Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Bent u ZZP’er of een ondernemer in het midden en klein bedrijf? Dan bent u vast wel eens gebeld voor een geweldig energieaanbod, oftewel een zakelijk energiecontract. Is dit aanbod wel interessant of zit er een addertje onder het gras? Om maar met de deur in huis te vallen, er zitten verschillende addertjes onder het gras bij zakelijke energiecontracten.

De gegevens

De gegevens worden ingekocht via de Kamer van Koophandel. Omdat u zich als zakelijk niet in kunt schrijven voor het Bel-me-niet register kunnen ze elke ZZP’er bellen zonder dit te hoeven filteren. Veel ZZP’ers staan ingeschreven op hun woonadres waar ze particuliere energie afnemen. Het contract staat op naam van een persoon.

Het verhaal

De verkoper zal u vertellen dat u geluk heeft dat u zakelijk staat ingeschreven. Hierdoor mag u namelijk gebruikmaken van de zakelijke tarieven. De zakelijke tarieven zijn goedkoper dan de particuliere tarieven. Bij controle van de tarieven lijkt dit ook vaak te kloppen. Verder kunt u bij een zakelijk energiecontract de kosten zakelijk betalen en opgeven. Hierdoor betaalt u minder belasting.

De addertjes

1. Zakelijke energie is niet goedkoper dan energie voor particulieren. Bijna alle energieleveranciers hanteren dezelfde of duurdere tarieven voor zakelijke afnemers. De inkooptarieven voor een energieleverancier liggen voor zakelijke afnemers namelijk hoger. Dit komt omdat bedrijven weliswaar meer verbruiken, maar wel in de piekuren (overdag). Terwijl consumenten de meeste energieverbruiken in de avonduren en in het weekend.
2. Consumenten worden beter beschermd door de wet dan zakelijke afnemers. Een energieleverancier heeft dus graag particuliere klanten op een zakelijk contract. De verschillen zijn:               

  • Zakelijke energiecontracten hebben geen 14 dagen bedenkperiode waarin u van de overeenkomst af kunt zien.
  • Zakelijke contracten mogen nog steeds stilzwijgend verlengd worden.
  • De boetes bij zakelijke contracten zijn niet gemaximeerd en kunnen honderden euro’s duurder uitvallen.

3. Vergelijk appels met appels. Als een verkoper u zakelijke energie verkoopt zal hij/zij u energietarieven excl. BTW doorgeven. Op uw particuliere contract staan tarieven incl. BTW. Daar zit een verschil van maar liefst 21% (de BTW) tussen. Wat goedkoper lijkt kan dus duurder uitvallen.

4. Wanneer uw bedrijf bij de Kamer van Koophandel op uw woonadres is ingeschreven kunt u niet de volledige energierekening zakelijk betalen, omdat het contract op naam staat van uw bedrijf. U mag slechts het deel opgeven dat u zakelijk verbruikt wanneer u bijvoorbeeld kantoor aan huis heeft. Overleg met uw boekhouder hoe groot dit gedeelte is. Hierbij maakt het overigens niet uit of u een particulier of zakelijk contract heeft.

Particulier altijd gunstiger dus?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een particulier contract, voor uw woonadres, altijd gunstiger is dan een zakelijk contract. 

Gerelateerde artikelen

Zakelijke energie - goedkoop blijkt duurkoop

ZZP'er en MKB'ers opgelet - zakelijke energie niet voordelig

Maak een eerlijke vergelijking

Wilt u weten wat u (als zakelijke afnemer) van energie per maand kunt betalen aan stroom en gas? U kunt gemakkelijk een energieprijs berekenen via de Vastelastenbond.

Nog vragen? Bel ons: 040 - 7 200 200 op werkdagen tot 17:00