Alle ontwikkelingen uit de
Energiemarkt

Uitleg energietarieven

Het energietarief bestaat uit de tarieven van stroom en gas. Elke leverancier hanteert andere prijzen voor verschillende energiecontracten. Hierdoor zien veel consumenten door het bomen het bos niet meer. Die onduidelijkheid is de belangrijkste reden waarom mensen maar één keer of zelfs nooit overstappen. Op deze pagina krijg je uitleg over: 

  • Leveringstarieven stroom en gas
  • Opslag duurzame energie
  • Energiebelasting
  • Vermindering energiebelasting

De energieprijzen zijn volop in ontwikkeling. Gasprijzen fluctueren enorm de laatste jaren.

Welke energietarieven zijn er? Vaste en variabele tarieven.

‌Er zijn verschillende tarieven in de energiemarkt. Deze verschillen per leverancier, want elk energiebedrijf mag zelf zijn prijzen bepalen. Het verschil tussen een vast en variabel tarief zit alleen in de leveringskosten voor stroom en gas. Andere kosten – zoals overheidsbelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerskosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten. Deze bedragen betaal je wel aan jouw energieleverancier, maar dit geld gaat uiteindelijk naar de overheid en jouw netbeheerder.

‌Vaste energietarieven

Vaste energietarieven zijn tarieven die niet veranderen gedurende de contractperiode van jouw energiecontract. Je maakt namelijk een afspraak met de energieleverancier dat de tarieven gelijk blijven en je standaard een vast bedrag betaalt. De energiecontracten lopen vaak voor een periode van één jaar (twaalf maanden) of drie jaar (36 maanden).
De Vastelastenbond werkt ook met vaste tarieven. Dat zorgt namelijk voor duidelijkheid, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Variabele energietarieven

Variabele tarieven worden ook wel variabele onbepaalde tijd tarieven, verlengingstarieven of slaperstarieven genoemd. Deze tarieven betaal je als je géén actie onderneemt wanneer jouw vaste contracttermijn is verlopen of wanneer je nog nooit bent overgestapt. Je hebt dan een contract dat maandelijks opzegbaar is. Deze tarieven worden twee keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) aangepast.

Het meest recente nieuws op energiegebied

We houden de ontwikkelingen uit de energiemarkt nauwlettend in de gaten. In onze blogs delen we onze visie op het laatste nieuws. Ook presenteren we de uitkomsten van onze onderzoeken op het gebied van energie. 

Energiebelasting fors omlaag

Donderdag 17 april 2025

‌ Het kostte het kabinet enige moeite, maar het resultaat mag er zijn. De energiebelasting wordt nog dit jaar met 200 miljoen euro verlaagd. Dat is één van de uitkomsten uit de Voorjaarsnota. Energieleveranciers drongen al langer aan op de ma

Lees meer

Gascrisis dreigt: Nederland moet eigen gasproductie opvoeren

Dinsdag 15 april 2025

‌ Na de koude winter van 2025 zijn de Europese gasopslagen bijna leeg. De komende maanden moeten deze weer gevuld worden voor de volgende winter. Maar dit jaar is er veel onzekerheid: gas is duur, er komt minder aanvoer, en er is druk vanuit Br

Lees meer

Noodfonds: Wie komt in aanmerking?

Dinsdag 15 april 2025

‌ Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat eind april 2025 toch weer open, terwijl eerder werd aangekondigd dat het fonds dit jaar niet beschikbaar zou zijn. Het fonds werd in 2023 opgericht vanwege de hoge energieprijzen, met als doel huishoudens

Lees meer

Energiebelasting schrappen: 'Scheelt huishoudens 800 euro per jaar'

Donderdag 10 april 2025

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun energierekening. Energieleverancier Essent roept daarom het kabinet op om de energiebelasting volledig af te schaffen. Volgens het bedrijf zou dat een gemiddeld huishouden zo’n 83

Lees meer

Wist je dat...

  • Slecht tien procent van de Nederlanders regelmatig overstapt?
  • Je door over te stappen tot wel € 660,- kunt besparen?
  • Je gemiddeld 2,5 uur bezig bent met het vergelijken van een energiecontract?
  • Er inmiddels 59 energieleveranciers zijn?

Opbouw energietarieven

Een energietarief bestaat uit verschillende elementen. 

  • Kale leveringstarieven: Het 'kale' leveringstarief verschilt per energieleverancier. Dit is de prijs die je zonder belastingen betaalt voor de levering van het energietarief. Er is een stroom- en een gastarief. Beiden worden met een andere hoeveelheid uitgedrukt. De stroomprijs kun je op de energierekening vinden onder leveringstarief per kWh en het gastarief vind je onder de noemer leveringstarief per m3

  • ODE: Sinds 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie (ODE) van kracht. Het doel van deze belasting is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) regeling te financieren. Dat resulteerde in een directe verhoging van de energierekening in 2014.  

  • Energiebelasting: Naast de jaarlijkse verhoging van de ODE, worden er ook andere belastingen geïnd. Lees hier meer over de energiebelasting

Netwerkkosten

Een gedeelte van de energierekening bestaat uit netwerkkosten. Dit zijn de tarieven die je voor het transport en het onderhoud van het netwerkbedrijf betaalt. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je regio, woonplaats en netwerkbeheerder. Voor stroom en gas is dit onderverdeeld in zeven gebieden. Lees hier meer over de netwerkkosten.  

Wijziging energietarieven en kennisgeving energieleverancier

Wanneer je een contract bent aangegaan voor de levering van energie tegen een vast tarief, dan kan deze prijs tussentijds niet zomaar gewijzigd worden. Je moet namelijk een redelijke tijd vooraf ingelicht worden over een tariefwijziging en jouw opzeggingsrecht van 30 dagen. Dit betekent dat als je een contract met variabele tarieven hebt, je uiterlijk 1 juni en 1 december een bericht van je energieleverancier moet hebben gehad. In dat bericht moeten de prijswijzigingen van variabele leveringstarieven per 1 juli en 1 januari gecommuniceerd worden.

Vermindering energiebelasting

Omdat energie als eerste levensbehoefte (basisvoorziening) wordt gezien, krijgt ieder huishouden in Nederland weer een beetje terug van de belasting. De heffingskorting is dus eigenlijk een korting op jouw energierekening die door de overheid wordt betaald. Je vindt dit op je energierekening onder het kopje vermindering energiebelasting. Als de energieprijzen erg stijgen wordt dit ook als een extra compensatie gebruikt. 

Zo kom je in contact met ons

Neem gerust contact met ons op. Onze experts zitten voor je klaar.
Wij zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.