Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een digitale meter is een meter die het elektriciteitsverbruik of gas verbruik van uw woning meet. De meter hangt in de meeste woningen of panden in een daarvoor bestemde meterkast. Door de jaren heen zijn er verschillende meters geweest, omdat de elektriciteit op steeds grotere schaal beschikbaar werd. Daarmee veranderde ook de meetinstrumenten. Mede doordat we nu ook meer stroomapparaten in huis hebben, staat er nu 7 cijfers op de meter i.p.v. 6.

Analoge meter

In de meeste huishoudens worden analoge meters gebruikt. Sommige meters hebben twee telwerken. Deze wordt gebruikt voor dubbel tarief. Bekende analoge meter is de motorische meter en de ferrarismeter. Doordat de ferrarismeter terugdraait bij terug levering is de vergoeding gelijk aan de stroomprijs voor levering. Bij de digitale meters wordt terug geleverde elektriciteit separaat bijgehouden en zou voor terug geleverde stroom een lagere prijs gerekend kunnen worden. Dit wordt door veel huishoudens als handig ervaren.

Digitale meter

In Nederland worden er vanaf 2015 in alle woningen nieuwe digitale meters geïntroduceerd. Een digitale meter is door een energieleverancier op afstand uit te lezen.

Een slimme meter mag op een aantal momenten uitgelezen worden:

1.    Wanneer een netbeheerder noodzakelijk beheer aan het netwerk moet uitvoeren

2.    Als u overstap naar een andere energieleverancier

3.    Als u verhuist

4.    Zes keer per jaar voor een tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik

5.    Eén keer per jaar voor het opmaken van de jaarrekening

Voordelen

Het grootste voordeel is dat de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden, waardoor uw energierekening betrouwbaarder wordt. U hoeft niet thuis te blijven om meterstanden op een bepaalde dag te noteren. Doordat alle opwekkers (lees: zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling) te koppelen zijn krijgt de gebruiker beter inzicht in het verbruik en de financiële gevolgen. Een ander voordeel is dat er minder storingen voorkomen.

Nadelen

De meter verbruikt zelf ook elektriciteit voor het opslaan en verzenden van de meetgegevens. Een slimme meter saldeert niet, zoals de ferrarismeter dat wel doet. Hierdoor kan er door de energieleverancier kan er voor terug geleverde stroom een lagere prijs gerekend kunnen worden. Dat is nadelig voor de consument. Ook zou het de privacy kunnen schaden.

Weigeren van slimme meter

U hebt het recht deze 'slimme meter' te weigeren. Dan blijft op dringend verzoek de oude meter gehandhaafd of wordt er geen op afstand uitleesbare meter geplaatst. Echter zult u er niet geheel aan ontkomen. De netbeheerder echter streeft er naar om toch een slimme meter te plaatsen, waarvan dan echter de meterstanden niet aan de energieleverancier worden doorgegeven (het zogenaamde 'administratief uitschakelen'). Eerder werden slimme meters al ingezet in nieuwbouwwoningen of ter vervanging van meters die niet meer voldeden. Het duurt naar verwachting tot 2020 totdat alle aansluitingen in het land voorzien zijn van een slimme meter.

Uitlezen uitzetten

U kunt er ook voor kiezen om aan uw netbeheerder door te geven dat u wenst dat de meetgegevens niet op afstand uit te lezen zijn. Dan moet u zelf de meterstanden aflezen en doorgeven. Uw netwerkbeheerder is verplicht om deze functie dan uit te zetten. U kunt de slimme meter daarna – indien gewenst – weer ‘aanzetten’.

Meer informatie

U kunt hier meer informatie lezen over de slimme meter. Voor vragen over de slimme meter kunt u terecht bij het Slimme Meter Loket. U kunt ook contact opnemen met uw netwerkbeheer of Consuwijzer.