Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Sommige elektriciteitsmeters hebben twee telwerken. Dat betekent dat je gebruik kan maken van een dubbel tarief. Heb je maar één telwerk. Dan heb je een enkele meter. Bij een dubbel tarief wordt er voor het weekend en de avonduren een andere (lagere) prijs per kWh voor stroom in rekening gebracht. Bij enkel tarief heb je altijd hetzelfde tarief. (Deze zit tussen het hoge en lage tarief in).

Waar komt enkel/dubbel tarief vandaan?

Tijdens de nachturen en in het weekend is het stroomverbruik in Nederland lager dan doordeweeks overdag. Ook bedrijven gebruiken in het weekend minder stroom. Kortom de vraag naar stroom neemt tijdens deze uren af, terwijl het aanbod gelijk blijft. Vroeger waren de centrales constant stroom aan het opwekken en konden ze de centrales niet zomaar uit zetten. Door de consument te stimuleren om ‘s avonds energie te gebruiken, konden de machines blijven draaien en het voordeel werd teruggeven aan de consument. Tegenwoordig zijn de centrales flexibeler geworden en daardoor zit het hoog/laag tarief dichter bij elkaar en is er minder voordeel te behalen voor de consument.

Tijden van het hoge tarief

In de meeste gevallen geldt dat de stroom die je na 23.00 in de avond gebruikt valt onder het lagere tarief. Dit duurt tot 07.00 uur in de ochtend. Let wel. Het is afhankelijk van de regio waar je woont. In Noord-Brabant en Limburg begint het lage tarief al om 21.00 uur.

Hoe werkt het?

De ene meter meet het verbruik tijdens de piekuren en de andere meter registreert het verbruik tijdens daluren. Door middel van een codering in jouw meter wordt bijgehouden hoeveel stroom je op welk moment gebruikt en of dat onder het dagtarief of het avond tarief valt.

Kun je kiezen voor enkel of dubbel tarief?

In Nederland kun je kiezen op welk tarief  je afgerekend wilt worden, maar daar moet je wel zelf achter aan. En niet alle energieleveranciers bieden deze mogelijkheid. Wil je op dubbel tarief afgerekend worden, dan ontvang je een splitsing op jouw energierekening. Wil je afgerekend worden op een enkel tarief, dan wordt het verbruik op hoog en laag bij elkaar opgeteld en tegen een enkel tarief afgerekend. Je kan dit bij jouw energieleverancier doorgeven.