Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen
Energie vergelijken én overstappen
Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!
Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)
Energieveiling is een manier van collectief inkopen. Namens een grote groep mensen start de initiatiefnemer van de energieveiling onderhandelingen. Energieleveranciers kunnen zich inschrijven en een laag bod uitbrengen. Dat lage bod bestaat uit lage tarieven van stroom, gas en het vastrecht van beide producten. De energieleverancier met het laagste bod wint de energieveiling. Hiermee ‘koopt’ de energieleverancier als het ware in één klap een grote groep klanten.
Partijen die regelmatig een energieveiling organiseren zijn o.a. Vereniging Eigen Huis, De Telegraaf, De Consumentenbond en SloopdeCrisis. Een initiatief van de oprichters van de Nederlandse Energiemaatschappij.
Het komt zelden voor dat de uitslag van een energieveiling goedkoper is dan reguliere aanbiedingen in de markt. De energieleverancier de klanten ‘koopt’ van de initiatiefnemer de consumenten die deel hebben genomen. Dat betekent dat initiatiefnemer (consumentenbond etc.) de deelnemers niet meer mag benaderen voor een verlengingsaanbod, waardoor veel mensen na de vaste looptijd van het energieveiling contract in een duurder contract vervallen. Dit is het verdienmodel van de energieleverancier. De tarieven zijn beduidend hoger en het komt ten nadele van de consument.
Energieveilingen zijn veel in het nieuws (geweest). Vereniging de Vastelastenbond stelt de misstanden van energieveilingen al sinds 2012 aan de kaak. Zo deed o.a. ACM (autoriteit Consument en Markt) en RTL 4, in 2014, naar aanleiding van een rapport van Vereniging de Vastelastenbond een vervolgonderzoek en kwam met schokkende conclusies over afspraken achter de schermen van o.a. vooraf afgesproken bodemprijzen, kunstmatig hoog houden van prijzen en schimmige afspraken. In 2015 werden een aantal aanbieders op de vingers getikt en het veilingproces werd aangepast. Deze ondoorzichtige manier van werken schaadt het vertrouwen van de consument.
Lees meer over valkuilen energiecontracten
Lees meer over veilingen
Een energieveiling is vaak niet de voordeligste keuze voor de consument. De goedkoopste energieleverancier voor uw woonsituatie of energieverbruik vindt u vaak via de Vastelastenbond.
Iedere consument mag natuurlijk zelf bepalen op welke manier hij/zij de persoonlijke energiezaken regelt. Zeker met de komst van de liberalisering wordt concurrentie in de energiemarkt gestimuleerd. Echter vind de Vastelastenbond dat iedere consument vooraf moet weten hoe een aanbieding in elkaar steekt, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken om wel of niet mee te doen aan een veiling.
Middels slimme marketingtrucs worden consumenten niet volledig ingelicht, waardoor het in de meeste gevallen ogenschijnlijk goedkoper lijkt. Tip: Heeft u meegedaan aan een veiling? Schrijf uw tarieven op! En noteer duidelijk de einddatum van het contract in uw agenda, zodat u niet in variabele tarieven vervalt.