Contact

Neem voor vragen over uw vaste lasten contact op met de Vastelastenbond.

Neem contact op

Besparen op jouw energierekening

Een energierekening is een rekening die je ontvangt voor wat je aan stroom en gas verbruikt. In de meeste gevallen wordt een energierekening over een periode van 12 maanden berekend. Er wordt berekend of het bedrag dat je maandelijks aan voorschot hebt betaald voldoende was voor jouw daadwerkelijke verbruik.

Wat staat er op de energienota?

Je ontvangt de energierekening van jouw energieleverancier. De energierekening bestaat uit verschillende elementen. Het voorblad is vaak een samenvatting van de belangrijkste onderdelen.

  • Leveringskosten per KWh (stroom en gas) en per m3 (kubieke meter gas). Voor elke 'tik'in je meterkast moet je een bedrag betalen. Dit tarief is per leverancier verschillend. 
  • Netbeheerkosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het onderhoud en het trasport van de stroom en gas naar jouw huis. De netwerkbeheerder in jouw regio (Enexis, rverzorgt dit. Om het een beetje overzichtelijk te houden brengt je energieleverancier dit bij jou in rekening. Zijmoeten dit echter afdragen aan de netbeheerder
  • Overheidsheffingen (energiebelasting en ODE). Dit wordt elk jaar door het kabinet bepaald en gaat in op 1 januari van het nieuwe jaar. 
  • Vermindering energiebelasting. Een belastingvoordeel die door de overheid aan elk huishouden wordt gegeven. Dit betaal je niet, maar krijg je terug. Let op dat dit wel op je energienota vermeld staat. Nuon is in het verleden wel eens vergeten om de vermindering energiebelasting te berekenen waardoor mensen te veel betaalden. 

Daarnaast ontvang je een uitgebreide specificatie waar alle onderdelen worden toegelicht. Daarop moet je in op terug kunnen vinden:

  1. Het verbruik voor stroom uitgedrukt in kWh
  2. Het verbruik voor gas uitgedrukt in m3
  3. Het leveringstarief per kWh en per m3
  4. De BTW
  5. Dubbel of enkel telwerk (piek/dal of hoog/laag)
  6. Splitsing van de netbeheerder kosten: capaciteitstarief, meetdiensten en tansportkosten.
  7. Energiebelasting
  8. Opslag Duurzame Energie (ODE)

Veel huishoudens begrijpen energierekening niet

Vereniging de Vastelastenbond kan zich voorstellen dat het uitpluizen van een ingewikkelde energierekening niet tot je favoriete bezigheid behoort. Dat is helemaal niet gek. Want anno 2020 is de presentatie van energierekening per leveranciers erg verschillend!  Sommige leveranciers kiezen ervoor om de kosten van stroom en gas te splitsen over twee rekeningen, zoals Eneco. Een andere energieleverancier zal beide producten op één factuur zetten. De Nederlandse Energiemaatschappij stuurt een specificatie waarbij de BTW niet in de leveringstarieven staat, maar onderaan de factuur als totaalbedrag wordt genoemd. Alle leveranciers geven naast de tarieven, ook de meterstanden weer op de specificatie

Neem gerust contact met ons op. Je kan de energienota bijsluiten en dan kunnen we daar samen even naar kijken. lende onderdelen. 

Meest gelezen | besparen op jouw energie

Er zijn verschillende manieren om op uw energierekening te besparen. De makkelijkste manier is om of energie vergelijken verstandig is en te kijken of overstappen loont.

Besparen op stroomverbruik

Grip op jouw gasverbruik