Doe de check en je ontvangt een mailtje van ons met het huidige energielabel van je woning.
Energielabel checkenEen voorlopig energielabel is sinds 1 januari 2021 niet meer gratis. Het verkrijgen van een definitief energielabel voor bijvoorbeeld het energieverbruik van jouw woning kostte tot juli van 2020 een klein beetje geld (lees 10 tot 20 euro). Echter is vanaf 1 januari 2021 de wetgeving veranderd en betaal je fors meer.
De kosten voor een energielabel is voor een woonhuis ongeveer 200 euro en voor een appartement betaal je voor een energielabel 100 euro.
Voor een definitief energielabel betaal je namelijk administratiekosten van de erkend deskundige.
Het energielabel voor woningen is een document van enkele A4-tjes, en biedt potentiele kopers informatie over de energiezuinigheid van onroerende objecten. De energielabels voor woningen zijn verdeeld in klassen A t/m G, met als extra verduidelijking zelfs kleuren die van donkergroen naar rood variëren, waarbij groen uiteraard voor een zeer zuinige woning staat en rood voor een niet-energiezuinige woning. Het energielabel geeft aan waar nog mogelijkheden zitten voor energie besparende maatregelen.
Verkopers en verhuurders zijn verplicht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder van een pand. Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht op een energielabel te hebben dat is gebaseerd op de bij de overheid bekende gegevens van het onroerende object. Er wordt o.a. gelet op:
Echter is volgens de Europese richtlijnen voldoet de huidige meetmethode niet. Vanaf 1 januari 2021 is deze regelgeving Vereenvoudigd Energielabel (afkorting VEL) aangepast. Ben je van plan om je woning te gaan verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Vraag dan een energielabel aan! Dat is verplicht.
Neem voor vragen over het energielabel contact op met Vereniging de Vastelastenbond. Of kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier kun je alle informatie vinden over de energielabels en hoe het werkt