Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Waar moet u op letten wanneer u een vergelijkingsite voor energie gebruikt. Vereniging de Vastelastenbond zet de tips voor u op een rij. 

1. Zoek en vergelijk de energietarieven van leveranciers

Let op het energietarief per kWh en per m3, het vastrecht en de regiotoeslag. Deze onderdelen van uw energierekening bepaalt uw leverancier zelf en kunnen dus verschillen. Overige kosten zijn voor alle leveranciers gelijk. (Energiebelasting, ODE, netwerkkosten etc.)

Wanneer u wilt overstappen, stelt u zich vooraf de volgende vragen:

  1. Vaste energieprijs of variabele energieprijs? 
  2. Wilt u een contract met een looptijd van 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar?
  3. Wilt u grijze of groene energie?

Heeft u deze vragen beantwoord, dan kunt u gemakkelijk u keuze maken. Hulp nodig? De Vastelastenbond is een consumentenvereniging op het gebied van vaste lasten. We helpen u met besparen en informeren u, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

2. Pas op voor vergelijkingssites

Vergelijkingssites worden gemanipuleerd door energiebedrijven. Achter de schermen worden veel afspraken gemaakt. Veel energiebedrijven stunten met actietarieven, maar na deze actieperiode betaalt u gewoon het volle pond. Deze verhoging wordt op een vergelijkingssite niet doorberekend. Wilt u toch ingaan op een aanbod via een vergelijkingssite? Print dan het genoemde aanbodtarief uit en let goed op dat:

  • u een vast tarief afspreekt
  • u geen bijkomende kosten betaalt
  • het aanbod op de vergelijkingssite overeen komt met de bevestiging van de leverancier
  • de tarieven op de website overeen komen met de tarieven op uw eerste nota
  • er geen ontbindende voorwaarden met betrekking tot het afgesproken tarief zijn

U kunt een aanbieding altijd laten controleren door de Vastelastenbond. Wij kijken graag over uw schouder mee of u een correcte aanbieding heeft gevonden, er geen valkuilen zijn en of het goedkoper kan.

3. Vergelijk ervaringen van andere consumenten

Ervaringen van andere consumenten geven vaak inzicht in de service van een leverancier. Ook de afhandeling van de klantenservice en klantvriendelijkheid kan een belangrijke rol spelen bij uw keuze. Bekijk de ervaringen van andere klanten via:

  • kieskeurig.nl
  • TROSradar.nl
  • energieleveranciers.nl
  • de Consumentenbond

4. Pas op variabele energietarieven!

Variabele energietarieven behoren de marktprijs te volgen. Zowel naar boven als naar beneden. Helaas misbruiken veel leveranciers het variabele energietarief om u met een lage prijs te lokken. Uiteindelijk rekent u -door prijswijzigingen - de hoofdprijs af. Vaak merkt men dit pas op de eerste jaarnota. Ook wordt er door de media vaak geschreven dat de variabele tarieven gaan dalen, maar dit zijn over het algemeen de hoogste tarieven in de markt. Een daling van de hoogste tarieven resulteert nog steeds in een duurder energietarief dan een vaste energieprijs. 

5. Pas op slaperstarieven en vastrecht

Veel energieleveranciers lokken u met een goedkope aanbieding en verhogen de energietarieven zodra u klant bent. Zeker als u na een jaar niet overstapt dan wordt uw tarief flink verhoogd. Ze rekenen er op dat u niet elk jaar overstapt. Of dat u de overstapdatum vergeet (zie tip 6). Daarnaast wordt er wellicht een laag leveringstarief gecommuniceerd, maar zeer hoge vastrechtkosten gevraagd. Let altijd goed op de combinatie van leveringstarieven en vastrecht voor stroom en gas. 

6. Pas op stilzwijgende contractverlenging

Noteer de einddatum van uw energiecontract in uw agenda of op een website die u waarschuwt wanneer deze datum afloopt. Daarna loont het om opnieuw te shoppen. De Vastelastenbond houdt deze einddatum voor u als lid in de gaten en brengt u automatisch op de hoogte als er een beter aanbod vrijkomt in de markt. Wanneer u gebruik maakt van de dienst Energie. Vanzelf geregeld, een unieke dienstverlening van de Vastelastenbond, wordt er elk jaar pro-actief een nieuwe leverancier met de beste aanbieding voor u gezocht. Zo heeft u zelf geen omkijken meer naar uw energiecontract. 

7. Pas op voor ‘aantrekkelijke’ kortingen

Kortingen of eenmalige bonussen zijn niet aantrekkelijk als energieleveranciers ze geven op de hoogste energietarieven. Gratis cadeaus zijn nooit gratis en worden gebruikt als lokkertje. Gebruik uw gezonde verstand bij het kiezen van een energiecontract. 

8. Pas op voor de regiotoeslag op gas

Bedrijven die een lage gasprijs bieden, hanteren vaak een hoge regiotoeslag. Zoek goed naar deze kostenpost, de leveranciers zijn verplicht deze te vermelden. Bij de Vastelastenbond betaalt u een gastarief dat inclusief de regiotoeslag is.

9. Krijgt u een eenmalige korting?
Let op wanneer en onder welke voorwaarden u deze ontvangt!

Bij sommige leveranciers krijgt u de korting op de eerste of tweede jaarnota. In het tweede jaar zijn de tarieven niet zo laag als op de vergelijkingssite en bent u dus duurder uit. Bovendien stelt een energieleveranciers vaak veel voorwaarden waar aan u moet voldoen om deze korting te ontvangen, zoals betaalwijze, betaalgedrag e.d.