Jazeker. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.
Een energielabel laat kopers en huurders weten of een woning energiezuinig is. Een energiezuinige woning levert een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot op. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Het energielabel vertelt hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van gedrag. Hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik flink verschillen.
De letters A++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig je woning is vergeleken met andere soortgelijke woningen. Heb je een woning met energielabel A++++ (groen) dan heb je een zeer zuinige woning. Label G (rood) geeft aan dat je woning erg onzuinig is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Als je nieuwe energiebesparende maatregelen hebt getroffen en je huis nog in de verkoop is, kan het zinvol zijn om een nieuw label aan te vragen. Je maakt wel opnieuw kosten. Is voor het aanbrengen van de verbetermogelijkheden ook een label geregistreerd dan kan het zijn dat bij het inschakelen van dezelfde adviseur niet de gehele opname opnieuw hoeft. Dit is bespreekbaar met de desbetreffende energieadviseur.
Je kan altijd terecht met vragen, maar misschien hebben we jouw vragen al wel beantwoord. Bekijk onze blogs eens om er achter te komen.
Neem gerust contact op. Onze 20 experts zitten voor je klaar.