Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak. Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door over te stappen van zorgverzekeraar
Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering
Het CPB berekende al eerder dat de zorgkosten tussen 2021 en 2025 met 16 miljard euro zullen toenemen. Wat zijn de plannen tot nu toe? Gaan de zorgverzekeraars in 2021 (alweer) een beroep doen op de premiebetaler?
update 03-09-2020: Als gevolg van de coronacrisis is het onvermijdelijk dat de zorgpremie in 2021 omhoog gaat. Dat betekent dat jij en ik per maand meer moeten betalen aan zorgpremie. Naar verwachting zal dit 60 euro op jaarbasis zijn. Het eigen risico blijft dit jaar nog gelijk. Wat gaat er veranderen in 2021? Dit zijn de voorlopige plannen:
De definitieve plannen worden bekend gemaakt op Prinsjesdag. Er zijn meer ideeën die op de politieke kalender staan. Dat komt voornamelijk door dat er in maart 2021 verkiezingen op het programma staan en de zorg waarschijnlijk een van de belangrijkste onderwerpen is. Het is onvermijdelijk dat de premie vanaf 2022 wel fors omhoog gaat, omdat er veel standaard zorg is uitgesteld en nog niet gedeclareerd.
Een interessante maatregel die een deel van de politiek voorstelt, is toestaan van premiedifferentiatie naar leefstijl. Een gezond gedrag verkleint de kans op bepaalde aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, kanker en diabetes. Dit kan dus ook bijdragen aan lagere zorguitgaven. Aan de andere kant neemt de levensverwachting hierdoor juist toe, wat ‘vervangende’ ziektes kan opleveren. Het CPB denkt wel dat het lastig is om in te schatten wat voor leefstijl iemand heeft. Het waarborgen van privacy is ook lastig met de AVG. Verzekerden moeten immers met een overheid of verzekeraar gaan delen of zij roken of drinken. Tot slot zijn er bij dit voorstel risico’s op fraude, omdat moeilijk te controleren is hoe gezond iemand nu echt leeft.
Voor niet-gecontracteerde zorg gaat dan een vergoeding gelden van 70 procent. Alleen naturapolissen, waarbij 100 procent van de gecontracteerde zorg wordt vergoed, zijn dan nog toegestaan. hierdoor wordt het makkelijker om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, maar het nadeel is dat er minder keuzevrijheid en toegankelijkheid is uit het aanbod zorgaanbieders. Wij denken niet dat dit gaat gebeuren omdat het CPB aangeeft dat er geen directe kostenbesparingen mee gemoeid zijn. Ook zullen verzekeraars meer macht krijgen en dat is gezien de huidige situatie van het zorgpersoneel geen populaire zet.
Vooral vanuit het politieke midden en de rechterflank zijn er sterke geluiden om de toetsingscriteria op (kosten-)effectiviteit van het basispakket te versterken. Hierdoor worden bestaande en nieuwe behandelingen en medicijnen nog strenger getoetst op hun effectiviteit. Volgens het CPB zijn er met deze maatregelen geen directe kostenbesparingen gemoeid. Lees ook: zorgkosten blijft hoofdpijn dossier voor kabinet.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak. Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat...
Lees meerBegin juli werden in 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' de budgettaire effecten van de toenemende zorgkosten gekwantificeerd voor de volgende kabinetsperiode: 2022 t/m 2025. Dit document wordt nu ond...
Lees meerNaar verwachting gaat de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand omhoog. De zorgkosten stijgen de laatste jaren door verschillende oorzaken. In 2015 kostte de zorgpremie nog gemiddeld 97,- per maa...
Lees meerEr is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering. ...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie