Met een collectieve zorgverzekering ben je duurder uit. De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via h...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door over te stappen van zorgverzekeraar
Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering
Zorgverzekering 2020 | Dit kan u verwachten.? Ondanks dat we in november pas weer kunnen overstappen, staat de zorgmarkt niet stil. Zo zijn zorgverzekeraars al druk bezig met de contractering voor 2020, is het nieuwe basispakket bekend en worden fictieve kortingen van collectieve verzekeringen komend jaar de kop ingedrukt.
De basisverzekering wordt in 2020 op een aantal punten uitgebreid. De verruiming van het pakket draagt bij aan de beschikbaarheid van passende en doelmatige zorg, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.
Zorg moet zo veel mogelijk thuis of in de eigen omgeving worden verleend. Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten onderdeel van basispakket. Dit om enerzijds de druk bij huisartsen te verlichten, anderzijds om ervoor te zorgen dat men langer thuis kan blijven wonen. Per 2021 gaat ook andere zorg voor specifieke patiëntgroepen over naar het basispakket, zoals de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Patiënten die voor een behandeling langdurig over grotere afstand heen en weer reizen en daarvoor een vergoeding voor de vervoerskosten ontvangen, kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Het gaat om maximaal € 75,- per nacht als sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen behandeling.
Vanaf 2020 wijzigt de vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen. Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, worden de apotheekbereiding wél vergoed. Op deze manier zijn de geneesmiddelen toch te verkrijgen.
De huidige regeling ten aanzien van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), die in 2020 zou aflopen, wordt verlengd. Daarbij geldt een eigen bijdrage van €175,-. Deze regeling staat los van het zorgverzekeringspakket.
Waar nog geen ei over gelegd is, is de vergoeding van anticonceptie. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen pleit ervoor om anticonceptie weer toe te voegen aan het basispakket. Op 26 juni 2019 gaat PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen in de Tweede Kamer met minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport in debat. Ze gaat dan onder meer pleiten voor:
Zo’n 51.000 collectieve zorgverzekeringen worden aan banden gelegd. Er wordt vaak – als lokkertje - korting gegeven op een relatief dure polis. Zorgverzekeraars moeten transparant zijn. Zorgverzekeraars moeten in 2020 duidelijk laten zien:
In 2020 mag een collectieve korting op een basisverzekering maximaal 5 procent bedragen. De korting die verzekeraars mogen toepassen op de aanvullende zorgverzekering blijft onveranderd.
Zorgverzekeraars maken in het najaar hun premies voor de zorgverzekeringen bekend. DSW is standaard de zorgverzekeraar die als eerste de nieuwe premies presenteert. Of de premies door de veranderingen omhoog of omlaag gaan is nog niet bekend. Prinsjesdag is vaak het moment dat we daar een betere voorspelling van kunnen geven.
U kan ook alle veranderingen lezen op de website van de rijksoverheid.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Met een collectieve zorgverzekering ben je duurder uit. De collectieve verzekering is in opspraak. Ruim 30% van de Nederlanders heeft nog steeds een collectieve zorgverzekering. Vaak via h...
Lees meerGrote hoeveelheid collectieve zorgpolissen vervalt per 1 januari 2019 Diverse gemeentepolissen/collectieve verzekeringen komen eind 2018 te vervallen. Doel van de gemeentepolis is dat vooral mensen...
Lees meerNaar verwachting gaan er ca. 1,25 miljoen Nederlanders overstappen. Dat is bijna 7,5% van de verzekerden. Opvallend is dat steeds meer ouderen gaan wisselen van zorgverzekeraar. Daar wordt e...
Lees meerDe jaarlijkse zorgkosten stijgen in 2019 per volwassene met 240 euro. Dat komt doordat de tarieven van behandelingen stijgen en de lonen van het personeel in de zorg omhoog gaan. Daarnaast nemen d...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie