Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen collectieve veiling versus individueel aanschaffen

Maandag 29 juli 2019 13:05Margot Boesveld
Zonnepanelen collectieve veiling of huren. Wat is een verstandige keuze?

Zonnepanelen collectieve veiling of huren. Wat is een verstandige keuze?

Collectieve veiling zonnepanelen gaat ten koste van kwaliteit. Er zijn tegenwoordig verschillende constructies om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Zo kan je zonnepanelen huren, een duurzaamheidslening aangaan, gebruik maken van een collectieve veiling of de panelen zelf aanschaffen.

Zonnepanelen worden in rap tempo op de daken geplaatst, maar het blijft toch een fikse investering. Daarnaast ben je er ook al veel tijd kwijt om de juiste partij te zoeken. Er zijn tegenwoordig verschillende constructies om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Zo kan je zonnepanelen huren, een duurzaamheidslening aangaan, gebruik maken van een collectieve veiling of de panelen zelf aanschaffen. Hoe dit in elkaar zit lees je hier. 

  • Zonnepanelen veiling
  • Zonnepanelen kopen
  • Zonnepanelen huren

Zonnepanelen kopen via collectieve veiling 

'Die het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op den neus'

Sommige bedrijven en organisaties organiseren een collectieve inkoop op basis van een veiling. Wij zijn geen voorstander van een collectieve veiling voor zonnepanelen. Bij een veiling is er sprake van een onvermijdelijke concurrentie. Er wordt tegen elkaar opgeboden. Maar om te kunnen voldoen aan een lage prijs,  gaat dit van ten koste van het materiaal, installatie en garanties. Dat betekent dat er wordt ingeleverd op de kwaliteit van het paneel. Hierdoor wordt de opbrengst en het rendement aangetast. Dit resulteert in constructies met aanbetalingen, meerkosten of een aanbod met panelen van een lagere opwekcapaciteit. Je ziet zulke kwaliteitsverschillen misschien niet direct, maar die zijn er wel. Vaak worden er dan blauwe panelen van 275 wattpiek met optimizers aangeboden. Een optimizer of micro-omvormer gaat echter geen verandering brengen in het kwaliteit paneel. Die zorgt er voor dat een paneel minder slecht presteert, maar niet dat er meer wordt opgewekt. Ook wordt er soms niet goed gekeken naar een goed legplan en certicicering van installatiebedrijven wat het rendement van uw investering niet ten goede komt. 

Het hogere segment zonnepanelen wordt echter gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen met een minimale opbrengstcapaciteit van 315 WP. Let er dus op dat uw zonnepanelen goed getest zijn, bij gerenommeerde testinstituten zoals Photon en de TÜV in Duitsland en dat het installatiebedrijf voldoet aan de wettelijke certificering, zoals Techniek Nederland.

Kies voor panelen met een hoge opwekcapaciteit. Want kwaliteit, dáár gaat het uiteindelijk om.

Zelf aanschaffen levert je het meeste rendement op. Je de 21% BTW terugvragen en u verdient een systeem vaak binnen 5-6 jaar terug. Via de Vastelastenbond en de extra Energie Vanzelf Geregeld service is zelfs een terugverdientijd van 4 jaar haalbaar. je kan ook duurzaamheidslening afsluiten tegen een lage rente en de aanschaf financieren levert je daarna het meeste rendement. Je kan de BTW terugvragen en verdient een systeem vaak binnen 6-7 jaar terug. Je kan de lening af betalen met de vermindering van de energierekening.

Lees ook: zonnepanelen aanschaffen hier op letten

Zonnepanelen huren

Een andere optie is om zonnepanelen te huren. Zonnepanelen huren en per maand betalen, levert je het minste rendement. Je kan de 21% BTW over de aanschaf niet terugvragen. Je betaalt de winst aan de verhurende partij en je betaalt gedurende de levensloop van de zonnepanelen het aanschafbedrag vaak 2-3 keer. Je kan ook niet salderen omdat de panelen niet op eigen dak liggen. Lees ook het artikel: Zonnepanelen huren, zonne-obligaties en meer.

Wanneer je zonnepanelen huurt worden de zonnepanelen op jouw dak geplaatst en wordt er door de energieleverancier een vast bedrag per maand in rekening gebracht voor huur, onderhoud, monitoring en de verzekering. Je kan bij sommige leveranciers na een bepaalde periode de zonnepanelen installatie overnemen. Wij zijn geen voorstander van het huren van zonnepanelen. De constructies zijn vaak niet in het voordeel van de klant berekend. Wij appreciëren het initiatief om bij te dragen aan een duurzaam milieu, echter blijft voor Nederlanders financieel niet aantrekkelijk om panelen te huren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

ontwerp een zonnestroomsysteem correct, met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen in de zon liggen.

De waarheid over omvormers en optimizers

Dinsdag 16 juli 2019 14:26

Omvormer, micro-omvormers of power optimizers. Wat is het verschil en waar kiest u voor? Met omvormer wordt de centrale omvormer bedoeld. De centrale omvormer is het apparaat tussen ...

Lees meer
Zorg voor een gecertificeerd installatiebedrijf

Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je op letten

Vrijdag 12 juli 2019 15:01

Jouw eigen zonnepaneleninstallatie | Zo pak je dat aan!  Wil je zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk te kiezen voor echte kwaliteit.  Met deze 4 tips schaf je eenvoudig je zo...

Lees meer
Zonnepanelen huren, leasen, kopen, wat is slim?

Zonneparken | Zonnepanelen delen, Zonne-obligaties en meer

Dinsdag 16 april 2019 09:49

Ze zijn steeds meer in trek. Collectieve zonneparken, zonne-energie leasen, zon obligaties (zonnedelen) of het huren van zonnepanelen. Energieleveranciers zoals NLE, Eneco en Nuon adverteren hier ook ...

Lees meer
subsidie zonnepanelen blijft

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht

Maandag 28 januari 2019 17:09

Subsidieregeling zonnepanelen blijft van kracht - Huishoudens en kleine bedrijven die zelf met zonnepanelen duurzame energie opwekken, kunnen ook volgend jaar nog profiteren van de huidige subsid...

Lees meer