Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen blijven ook in toekomst lonend

Woensdag 18 december 2024 15:08Teun van Uijtregt
Ook na afschaffen salderingsregel blijven zonnepanelen lonend.

Ook na afschaffen salderingsregel blijven zonnepanelen lonend.

Heeft u zonnepanelen? En verkeert u in onzekerheid over de opbrengst in de toekomst? Nieuwe regels voor salderen veranderen het gebruik van zonnepanelen aanzienlijk. Deze maand stemt de Eerste Kamer over het voorstel van minister Hermans om de salderingsregeling vanaf 2027 volledig af te schaffen. Dit plan kreeg kritiek omdat zonnepaneelbezitters vrezen voor lagere vergoedingen en extra kosten.

Teruglevering
Tot 2030 krijgen zonnepaneelbezitters minimaal 50 procent van het kale leveringstarief voor teruggeleverde stroom. Dit tarief is exclusief belastingen en heffingen, maar energieleveranciers kunnen hogere vergoedingen bieden. Negatieve terugleververgoedingen worden verboden, wat betekent dat zonnepaneelbezitters nooit hoeven te betalen om stroom terug te leveren bij dynamische contracten.

Salderingsregeling
Vanaf 2027 mogen energieleveranciers geen specifieke kosten meer rekenen voor de salderingsregeling. Toch kunnen kosten, zoals onbalanskosten, blijven bestaan om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Ook kunnen consumenten vanaf 2027 langlopende energiecontracten kosteloos opzeggen als de voorwaarden wijzigen door het afschaffen van de regeling.

Terugverdientijd
Het voorstel kreeg forse kritiek, vooral omdat de terugverdientijd van zonnepanelen kan oplopen tot 17 jaar. GroenLinks-PvdA en SP waarschuwen dat huurders en lagere inkomensgroepen extra hard worden getroffen. Minister Hermans stelt dat zonnepanelen rendabel blijven binnen hun levensduur en dat zelf stroom gebruiken helpt om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat zonnepaneelbezitters bewuster met hun energie omgaan.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Het eigen risico wordt met ingang van 2027 fors lager.

Eigen risico gaat fors omlaag

Woensdag 18 december 2024 10:23

‌ Het is een jaarlijks terugkerende ergernis. Hoge zorgpremies gekoppeld aan stevige eigen bijdragen. Dat gaat veranderen. 2027 wordt het eigen risico verlaagd van 385 euro naar 165 euro. Deze v...

Lees meer
Zonnepanelen blijven een goede investering!

Zonnepanelen ook interessant zonder saldering

Dinsdag 19 november 2024 08:52

Leveren zonnepanelen eigenlijk nog wel wat op als de salderingsregeling stopt? En tot wanneer loopt de huidige regeling eigenlijk? Een korte update! Tweede Kamer De Tweede Kamer heeft op 14 nove...

Lees meer
Een kwart van de mensen overweegt de aanschaf van zonnepanelen.

Overweegt u zonnepanelen? U bent niet de enige!

Dinsdag 12 november 2024 12:58

‌ Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 25 procent van de Nederlandse consumenten zonder zonnepanelen alsnog interesse heeft om ze te laten installeren. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht ...

Lees meer
Huurders met zonnepanelen zijn steeds actiever bezig met verbruik.

Huurhuis met zonnepanelen? Actie!

Dinsdag 12 november 2024 09:10

‌ Woont u in een huurhuis met zonnepanelen? Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat 60 procent van de huurders met zonnepanelen actief bezig is met het verhogen van hun eigen stroomverbruik. Va...

Lees meer