Een dreigende kaalslag onder installateurs van zonnepanelen in Nederland roept vragen op over de toekomst van zonne-energie. Energieprijzen zijn gedaald en de salderingsregeling loopt op zijn einde....
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is:
In Duitsland kun je nu bij Lidl zonnepanelen kopen voor een zacht prijsje, en vanaf volgende week zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar. Lidl is niet de enige supermarkt die goedkope en zelf te installeren zonnepanelen aanbiedt. Zo’n prijs klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar volgens experts is het installeren niet zonder risico's.
Je mag in principe zelf zonnepanelen aanbrengen op je balkon als je toestemming hebt van de Vereniging van Eigenaren (VvE). "Maar wij zeggen dat het onveilig is," waarschuwt Wijnand van Hooff van brancheorganisatie Holland Solar. "Je moet namelijk een aparte groep in je meterkast aanleggen. Zonder dat kan er overbelasting plaatsvinden, wat brandgevaar kan opleveren."
Naast zonnepanelen voor je balkon zijn er ook exemplaren voor op het dak. "Daar moet je rekening houden met draagkracht en de kans dat ze niet wegwaaien," zegt Van Hooff. Het zelf installeren van zonnepanelen, die je ook bij onder andere Bol.com, Gamma en Praxis kunt kopen, is geen eenvoudige klus. "Een extra groep aanleggen moet echt door een specialist worden gedaan. Wij raden aan dat het installeren door een professional gebeurt," benadrukt hij.
Wat levert het op?
Maar hoeveel rendement leveren deze doe-het-zelf-panelen eigenlijk op? De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die ze opwekken. "De huidige stroomprijs ligt op 27,5 cent per kWh," zegt de energiedeskundige. De opbrengst van een zonnepaneel wordt bepaald door zijn vermogen, gemeten in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het zonnepaneel kan produceren.
Zonnepanelen van Lidl
Het zonnepaneel van Lidl kost 329 euro. Wanneer je 329 deelt door 27,5 cent, kom je uit op een waarde van ongeveer 1200 kWh elektriciteit. De Lidl-panelen leveren op je balkon of terras ongeveer 400 kWh per jaar op. "Dan heb je de panelen al binnen drie jaar terugverdiend, wat natuurlijk erg netjes is," zegt Van Hooff.
Laat zonnepanelen installeren door een expert. Via de Vastelastenbond kun je inzicht krijgen in de mogelijkheden. Bekijk de mogelijkheden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Een dreigende kaalslag onder installateurs van zonnepanelen in Nederland roept vragen op over de toekomst van zonne-energie. Energieprijzen zijn gedaald en de salderingsregeling loopt op zijn einde....
Lees meerOndanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke p...
Lees meer Het uitvallen van zonnepanelen komt steeds vaker voor op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet kan verwerken en de netspanning te hoog oploopt. Vorig ...
Lees meer De activiteiten van zonnepaneelinstallateurs zijn weer in volle gang. De vraag is afgelopen maand aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, en de reden hiervoor is de politieke discussie r...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie