Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijk bij beslissing zonnepanelen

Dinsdag 23 maart 2021 15:32Margot Boesveld
Behoefteonderzoek Vastelastenbond: financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijke pijlers

Behoefteonderzoek Vastelastenbond: financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijke pijlers

Uit een peiling van de Vastelastenbond blijkt dat klanten het bij een investering in zonnepanelen prettig vinden als iemand thuis de situatie komt bekijken. Daarnaast geven nog steeds veel mensen aan dat ze denken dat zonnepanelen een fikse investering zijn. Maar er is veel veranderd in de zonnepanelen markt.

Naar aanleiding van het zonnepanelen aanbod dat de Vastelastenbond vorig jaar had, hebben we behoefte onderzoek gedaan onder de leden. Wat blijkt, veel huiseigenaren vinden het bij een dergelijke investering belangrijk dat er persoonlijk advies wordt gegeven. Daarnaast spelen er ook andere punten een belangrijke rol bij het maken van een keuze.
 

1. Advies op maat

2. Financiering zonnepanelen

3. Garantiefonds en keurmerken

We geven in dit artikel extra uitleg over de belangrijkste bevindingen uit het behoefte onderzoek. 

1. Advies op maat

Je zou denken dat we inmiddels gewend zijn aan het online intekenen van zonnepanelen. De technische snufjes van tegenwoordig bieden de mogelijkheid om snel een inschatting te krijgen van zonnepanelen op je eigen dak. Uit de peiling blijkt echter dat de meerderheid van onze leden óók behoefte heeft aan een adviseur die thuis op bezoek komt. Vooral het gevoel speelt daar een belangrijke rol bij. Dat een adviseur de specifieke situatie kan bekijken, geeft rust. Geen extra verrassingen, omdat er bijvoorbeeld meer bekabeling nodig is of er toch een onverwachte schaduwinval blijkt te zijn. Het is prettig om vragen direct te kunnen stellen en samen de situatie te bekijken. 
 
Ook de investeringskosten spelen hierbij een rol. Zo gaf een aantal leden aan dat zonnepanelen een serieuze (kosten)overweging is en dat ze verwachten dat een zonnepanelen organisatie daar ook naar handelt. Een bezoek aan huis om samen de zonnepanelen in te tekenen zorgt ervoor dat de verwachting aan de voorkant beter wordt 'gemanaged'. 
 

2. Financiering zonnepanelen

Al eerder bleek uit onderzoek van de ABN AMRO en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) dat Nederlandse huiseigenaren bereid zijn meer geld uit te geven aan verduurzaming van hun woning. Een positieve ontwikkeling dus. 
 
Een sterke financiële buffer is voor veel huiseigenaren belangrijk voor verduurzaming van de eigen woning. De meerderheid zegt niet extra te willen lenen, maar wel open te staan voor een financiering met lagere rentes (zoals een duurzaamheidslening). Toch geven de meeste huizenbezitters aan het liefste eigen spaargeld te gebruiken. Dat we door de coronacrisis minder uitgeven aan vakanties en daardoor meer op de spaarrekening hebben staan, maakt de overweging voor het aanschaffen van zonnepanelen of een woning isoleren aannemelijker. Lees hier meer over financieringsmogelijkheden voor verduurzaming. 
 

3. Garantiefonds en keurmerk

Iets waarvan we niet hadden verwacht dat het hoog in het vaandel stond bij leden, maar toch erg belangrijk blijkt te zijn, is of de installateur van de zonnepanelen aangesloten is bij een garantiefonds. Wij Nederlanders zijn (over het algemeen) zekerheidszoekers.
 
Ongeveer een derde van de leden gaf aan te kijken naar de keurmerken van de leverancier. Je wil natuurlijk zeker weten dat jouw investering in zonnepanelen zonder risico is.
Het garantiefonds staat garant voor jouw aanbetaling wanneer je zonnepanelen aanschaft. Hierdoor is de investering volledig risicoloos. En je bent ervan verzekerd dat, in geval van een faillissement, de garantie en service op jouw zonnepanelen gewoon 30 jaar doorlopen.

Keurmerken zonnepanelen

Welke keurmerken zijn er allemaal? 

  • TÜV-ID-certificaat: Het Duitse bedrijf TÜV is één van bekendste keurmerken voor zonne-energie en het ontwikkelen van panelen. 
  • Zonnekeur: Dit is een Nederlands keurmerk voor zonnepanelen. Het keurmerk geldt voor bedrijven die werken met zonnepanelen. Het hierbij dus om fabrikanten, leveranciers, installateurs en onderhoudsmonteurs. Als je dit keurmerk ziet, dan weet je zeker dat het bedrijf in kwestie vakkundig te werk gaat, dat er kwaliteit geleverd wordt en dat alle werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.
  • RoHS: Dit keurmerk geeft aan dat het zonnepaneel aan alle wettelijke richtlijnen voldoet en dat deze veilig is bevonden voor gebruik.
  • Sterkin: Sterkin is een keurmerk voor de elektricien die de extra groep in je meterkast aanbrengt. Met dit keurmerk zijn ze erkend en mogen ze de zegel van de hoofdschakelaar doorbreken om hun werk te kunnen doen. 

We beginnen weer! 

We luisteren zorgvuldig naar onze leden en nemen alle opmerkingen mee in onze overweging bij het vinden van een partner. In april zal de Vastelastenbond weer zonnepanelen gaan aanbieden. Daarover binnenkort meer. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Lauwaars

Op ons dak kunnen geen zonnepanelen geplaatst worden . Kunnen wij zonnepanelen kopen en die ergens anders plaatsen ?

Woensdag 24 maart 2021 21:20

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 25 maart 2021 13:38


Het klopt dat er een mogelijkheid is om zonnepanelen aan te schaffen en elders te plaatsen. Echter wordt dit niet via de Vastelastenbond aangeboden.

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Elektrische auto opladen met je eigen zonnepanelensysteem

Maak zonnepanelen rendabel door je eigen consumptie op te krikken

Donderdag 18 maart 2021 12:25

‌Zonnepanelen zijn bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer om je stroomverbruik zo efficiënt mogelijk in te richten. In dit...

Lees meer
Zonnepanelen en geschikte daken in Nederland

In deze provincies staan de meeste geschikte huizen voor zonnepanelen

Maandag 16 november 2020 13:36

Steeds meer gemeenten zijn overtuigd van het benutten van daken voor zonne-energie. Zowel dakoppervlakken van woningen (zowel huur als koop), maar ook daken van gebouwen zoals scholen,  sporthal...

Lees meer
Zonnepanelen nog steeds populair

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen

Dinsdag 10 november 2020 13:37

Op dit moment heeft 12 procent van de huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. In 2019-2020 zijn er bijna 77 duizend meer woningen bijgekomen. En op die nieuwe daken liggen meestal...

Lees meer
Zonnepanelen voor huurwoningen ook toegankelijk door regeling kabinet.

D66 en CDA willen 100 miljoen euro voor nieuwe PostCodeRoosregeling zonnepanelen

Donderdag 05 november 2020 08:54

Deze week wordt in de Tweede Kamer weer gesproken over de Begroting Economische Zaken en Klimaat. Op de agenda: zonnepanelen voor iedereen mogelijk maken, aldus het standpunt van D66: 'Het o...

Lees meer