Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

WOZ: "Bezwaar leidt maar zelden tot een rechtzaak"

Dinsdag 11 februari 2025 09:29Teun van Uijtregt
Laat snel en secuur checken of jij jouw WOZ-waarde kunt aanvechten!

Laat snel en secuur checken of jij jouw WOZ-waarde kunt aanvechten!

Binnenkort ploft de WOZ-waarde weer op de (digitale) mat en dat betekent dat je zes weken de tijd hebt om te controleren of jouw huis goed getaxeerd is. Mocht je dat lastig vinden, dan kun je de hulp inschakelen van een WOZ-bureau. Als je die tenminste nog kunt vinden, want de overheid heeft de vergoeding van proceskosten met driekwart verlaagd waardoor veel partijen ermee stoppen. WOZMeldpunt hoort daar niet bij en blijft burgers bijstaan. Bouk Slockers van WOZMeldpunt neemt u mee in het WOZ-verhaal.

Wat zijn de grootste veranderingen op WOZ-gebied voor gemeenten?

“Er zijn dit jaar weinig veranderingen doorgevoerd. Twee jaar was dat wel anders, omdat alle gemeenten overgingen op een nieuwe rekenmethode. Woningen werden voorheen op basis van m³ getaxeerd, terwijl dat voortaan via m² wordt uitgevoerd. Zo wordt de berekening van het woonoppervlak duidelijker. Gemeenten werden ook gestimuleerd om meer inzicht te geven in de waardebepaling van een woning. Het taxatieverslag moest duidelijker.”

Wat is er daardoor voor WOZ-bureaus veranderd?

“Wat sinds vorig jaar anders is, is dat de overheid de vergoeding van proceskosten van WOZ-adviesbureas fors heeft ingeperkt. Deze vergoeding is met 75 procent verlaagd. Dat is het grootste verschil.”
 

Wat zijn de gevolgen voor jullie?

“Door de verlaagde vergoedingen zijn we voor het tweede jaar op rij niet in staat om burgers te bereiken op de manier zoals we dat vroeger deden. We kunnen niet meer zo breed communiceren via de media waar mensen ons kunnen vinden. Onze zichtbaarheid zal dit jaar een stuk minder zijn nu er geen reclame meer gemaakt wordt. Hoewel onze zichtbaarheid vermindert, betekent dit niet dat dit ook voor onze kwaliteit geldt. We staan nog steeds mensen op een persoonlijke manier bij.”
 

Wat zijn zichtbare effecten van de forse verlaging van de proceskostenvergoeding?

“Dat mensen onze rechtsbijstand minder snel weten te vinden. Wanneer je de Nederlandse taal niet helemaal machtig bent of thuis bent in de WOZ-wetgeving, is het prettig dat je op de hulp van experts kunt rekenen. Niet iedere burger is mondig genoeg om in discussie te gaan met iemand van de gemeente op het gebied van de WOZ. Dat is jammer, want iedere consument heeft recht op rechtsbescherming.”

Dit jaar zullen er dus wederom een stuk minder – misschien wel geen – reclames te horen zijn.

“Klopt. Sommige partijen gebruikten schreeuwerige manieren om zoveel mogelijk mensen te bewegen om bezwaar te maken. Die aanpak werkte, want er kwamen veel bezwaren binnen waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch steeg. Onder het mom van ‘niet geschoten, is altijd mis’ stroomden de bezwaren binnen en dat triggerde de overheid om in actie te komen. Onze aanpak is om het feitelijk te houden en pas bezwaar te maken als het echt wat kan opleveren. Voordat dit proces in gang gezet wordt, gaat daar onderzoek aan vooraf.”

Wat is het onderscheidend vermogen van WOZMeldpunt?

“We hebben meer dan tien jaar ervaring en behandelen elk bezwaar als een apart dossier. Onze werkwijze is persoonlijk, omdat we niemand als een nummertje zien. Dat houdt in dat we mensen benaderen en per casus kijken wat de beste manier is om deze zaak aan te pakken. Wat ons ook typeert, is dat we een goede band met gemeenten hebben. We gaan met gemeenten om de tafel zitten en kijken of we er samen uitkomen. Nog niet eens 1 procent van alle bezwaren leidt bij ons tot een rechtszaak. Eerst kijken we of we er met de gemeente uit kunnen komen.”

Elke casus persoonlijk aanvliegen, klinkt als een hoop werk.

“Misschien wel, maar het is toch veel leuker om met plezier aan het werk te gaan? Elk bezwaar verdient aandacht en door het persoonlijk te maken, voelt de consument zich gehoord. We bieden rechtsbijstand en zien ons niet als een doorgeefluik om zoveel mogelijk bezwaren naar gemeenten te loodsen.” Op deze manier is ook het aantal gegronde dossiers hoger en wij krijgen alleen een vergoeding voor een gegrond dossier. Dit is ons inziens dan ook een win-winsituatie.

Hoe werkt het indienen van een bezwaar bij WOZMeldpunt?

Binnen 3 minuten meld je je aan op de website. Die informatie komt bij ons terecht en dan ontvang je een mailtje van ons waarin we om aanvullende informatie vragen. Denk dan aan foto’s of gegevens over de omgeving. Is er veel overlast van vliegverkeer bijvoorbeeld? Met die input kunnen we aan de slag en onderzoeken we de waarde van omliggende panden. Aan de hand van die informatie kunnen we vaststellen of bezwaar maken, loont. Mocht dat zo zijn, dan maken we bezwaar. Als de gemeente het bezwaar afkeurt, terwijl wij daar geen gegronde reden voor zien, gaan we het gesprek aan. Mocht daar niets uitkomen, dan pas overwegen we een gang naar de rechtbank.”

Wat is het grootste misverstand over WOZ-bureaus?

“Dat we geen toegevoegde waarde hebben en dat bezwaar maken ook probleemloos rechtstreeks met de gemeente kan. Dat is niet zo. Wij hebben in tegenstelling tot de burger inzicht in alle verkochte woningen in een gemeente, waardoor we een goed beeld hebben van de daadwerkelijke taxatiewaarde van een huis. Ook weten we wat er speelt in een bepaald gebied. Denk dan aan overlast van vliegverkeer of industrie. Die informatie heeft ook invloed op de waardebepaling van een woning en daar kunnen we burgers mee helpen. Wij zijn bewapend met feiten, waarmee we de consument kunnen bijstaan.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Een goede WOZ-check kan je zomaar een gratis vakantie opleveren!

Gratis op vakantie? Kan gewoon met jouw WOZ

Dinsdag 28 januari 2025 14:00

‌ Wist je dat je honderden euro’s kunt verdienen door een goede WOZ-check? De jaarlijkse WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) bepaalt hoeveel belasting je betaalt. Deze schatting van d...

Lees meer
Kijk hoe de WOZ-waarde jou geld kan opleveren!

Verdienen aan je hypotheek? Makkelijk zat

Dinsdag 28 januari 2025 11:14

‌ Wist je dat je hypotheekrente omlaag kan als je schuld lager is dan de waarde van je woning? Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, en banken wijzen hun klanten hier meestal niet actief o...

Lees meer
De afgelopen weken ontving het merendeel van de Nederlandse huishoudens een brief van de gemeente met de nieuwe WOZ-waarde en de daarop gebaseerde lokale belastingen. Ons land telt momenteel 94 gemeenten waar meerpersoonshuishoudens minsten

Huishoudens betalen dit jaar ruim 1.000 euro meer aan lokale belastingen

Woensdag 28 februari 2024 10:02

‌De lokale belastingen stijgen dit jaar flink, waardoor het nóg belangrijker wordt om te bezuinigen en besparen op de vaste lasten. De onroerendezaakbelasting (ozb)  en afvalstoffenheffin...

Lees meer
Vorig jaar waren gemeenten samen 20 miljoen euro kwijt aan proceskosten. Dat bedrag lijkt erg groot, maar als je het omrekent is het slechts iets meer dan 2 euro per gemeentelijke taxatie.

Verdienmodel WOZ-bureaus geminimaliseerd door overheid

Dinsdag 13 februari 2024 09:41

‌Jarenlang hebben gemeenten zich in Den Haag hard gemaakt voor een aanpak van de WOZ-bureaus, omdat deze bedrijven volgens ambtenaren onnodig veel gemeenschapsgeld zouden opslokken. Die strijd ...

Lees meer