Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Woonlasten Eindhoven gaan in 2022, ondanks overschot, 5,4% omhoog

Vrijdag 11 juni 2021 10:21Margot Boesveld
Woonlasten alweer agendapunt voor gemeente. Er zijn veel financiële knelpunten

Woonlasten alweer agendapunt voor gemeente. Er zijn veel financiële knelpunten

‌VVD-wethouder Joost de Jong (Financiën) heeft donderdag 10 juni jl. bekendgemaakt dat de woonlasten in Eindhoven volgend jaar met 5,4 procent stijgen. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op ruim 40 euro extra. 

Ondanks goede financiële status toch verhogen.

VVD, GroenLinks, PvdA en CDA maakten vorig de afspraak om de woonlasten te verhogen naar het gemiddelde niveau van de veertig grootste Nederlandse gemeenten (G40). Ondanks dat de gemeente Eindhoven in oktober 2020 nog aangaf de gemiddelde ozb-aanslag nagenoeg gelijk te houden, wordt er in 2022 toch een verhoging doorgevoerd.
 
In de meeste gemeenten stijgen de kosten door investeringen, bijvoorbeeld om afval beter te scheiden. Andere gemeenten zijn meer kwijt aan afvalinzameling omdat ze die opnieuw hebben aanbesteed. Voor Eindhoven is de groei van de stad, zoals de grote investeringen in stationsgebied Knooppunt XL en infrastructuur,  een financieel knelpunt. Deze voorzieningen moet gefinancierd worden. 

Creatief boekhouden van de gemeenten.

Veel gemeenten kiezen ervoor om de lokale woonlasten te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. De reservers zijn namelijk al lange tijd op. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. (Bron: COELO).
 
De gemeentelijke belasting verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. Er daar zijn verschillende manieren voor.  De onroerendezaakbelasting verhogen is er daar één van.  Andere mogelijkheden zijn:
  • parkeerkosten duurder maken
  • hondenbelasting verhogen
  • huwelijksleges duurder maken
  • OZB aanslag bedrijven MKB verhogen etcv.
Voorheen zorgde ook de afvalstoffenheffing voor extra inkomsten, maar die mag nu alleen nog maar kostendekkend zijn. Dat zorgt weer voor een nieuwe uitdaging bij veel gemeenten. Utrecht verhoogde vorig jaar de de afvalstoffenheffing en parkeervergunningen. Amsterdam ging voor een OZB stijging en een verhoging van de parkeerkosten in de stad. 

Wil je weten hoe de lokale woonlasten in jouw gemeente stijgen of dalen? Hou onze website in de gaten!

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jacintha Vetter

Het is schandalig dat in deze barre tijden met hoge energielasten, stijging ziektekostenpremie, inflatie, de gemeente doodleuk ook in 2023 aankondigt de gemeentelijke belastingen tegaan verhogen.
Ik zit in de bijstand die ik zelf betaal uit krediethypotheek op de woz overwaarde op een eigen huis.Ik zit bij de voedselbank sta 8edere maand 1000 euro rood.Zit in een huis met zwaar achterstellig onderhoud.
Krijg wel van dezelfde gemeente energietoeslag en meet03nbijdrage.Maar ook een dwangbev3l voor nogbopenstaande gemeentelijke belastingen gebaseerd op een woz waarde door dezelfde gemeent4 vastgesteld die te hoog is en waartegen een beroepschriften loopt.
Hoe krom kan de gemeente(en haar uitvoerende ambtenaren ) redeneren.

Donderdag 26 januari 2023 12:19

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Steeds meer ondernemers maken bezwaar tegen WOZ-waarde bedrijfspand. Reden: waardevermindering door lockdown.

Ook ondernemers maken vaker bezwaar tegen WOZ-waarde

Woensdag 24 maart 2021 08:47

‌Ondernemers stuk kritischer op uitgaven door coronacrisis. Verdubbeling verwacht van aantal bezwaren op WOZ-beschikking.  Steeds meer huizenbezitters en ondernemers maken bezwaar tegen de...

Lees meer
Geen termijn om verlaagde WOZ-waarde door te geven aan instanties zorgt voor verwarring

Ledenvraag: wordt een verlaagde WOZ-waarde automatisch aangepast?

Vrijdag 12 februari 2021 14:57

Verlaagde WOZ-waarde  Stel je hebt, na een succesvol bezwaar, een lagere WOZ-waarde. Hoe wordt dit dan aan de instanties doorgegeven?  Deze vraag kwam van een lid van de Vastelastenbo...

Lees meer
WOZ bezwaar maken. De eerste beschikkingen zijn de deur uit

Herman maakt dit jaar ook bezwaar tegen de vastgestelde WOZ-waarde

Vrijdag 29 januari 2021 07:29

Een hoge WOZ-waarde is in veel gevallen onplezierig. Nu de eerste belastingbrieven op de mat vallen zal de WOZ-waarde weer veel in het nieuws zijn. Een groot deel van de Nederlandse h...

Lees meer

Recordstijging gemeentelijke lasten

Dinsdag 12 januari 2021 19:15

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) meldt dat de woonlasten in 2021 aanzienlijk hoger zijn dan die van voorgaande jaren. De onderzoekers bekeken de woonlasten i...

Lees meer