In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of ...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Verzekerd Zonder Zorgen
Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:
We kunnen weer op vakantie. Vanaf 15 juni 2020 geldt in veel landen code geel. Maar hoe zit het met de annuleringsverzekering? Of als je nu nog wil gaan boeken? Waar moet je op letten en hoe zit het dan met je reisverzekering en de dekking bij corona? Vastelastenbond geeft antwoord op een aantal vragen omtrent reisverzekering en COVID-19.
Momenteel geldt in veel Europese landen code geel. Dat betekent in principe dat de reis door kan gaan. Reis je naar een land waarvoor een geel reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering wel dekking (afhankelijk van de dekkingen die je hebt afgesloten). Wil je toch je vakantie annuleren?
Dit is afhankelijk van de situatie. Maar er zijn natuurlijk altijd specifieke situaties waardoor je misschien toch niet wil of kán gaan.
Sommige accommodaties zijn nog wel open, maar bijvoorbeeld het restaurant, een speelhal en zwembad zijn dicht. Als je het vakantieverblijf boekte mét faciliteiten en je kan daar geen gebruik van maken, dan heb je recht op een deel van het geld terug. Wil je niet meer gaan omdat alles (grotendeels) dicht is? Als je kan onderbouwen dat je de accommodatie hebt geboekt vanwege die faciliteiten, dan kan je de boeking volgens toezichthouder ACM ontbinden. Je mag de boeking dan kosteloos opzeggen. Je krijgt voor het betaalde bedrag dan geld terug of een reisvoucher.
Excursies die onderdeel waren van de pakketreis gaan bijvoorbeeld niet door, omdat de bestemmingen dicht zijn. Of misschien wijzigt de aanbieder de route of de afgesproken hotels. Je hebt volgens de ACM recht op je geld terug als onderdelen van de reis niet doorgaan zoals afgesproken. Je kan de verandering accepteren. Is de kwaliteit van de reis minder door de verandering door bijvoorbeeld een goedkoper hotel. Dan heb je recht op een passende prijsverlaging. Je kan de verandering weigeren. Maar wat gebeurt er dan?
Kan je door de RIVM maatregelen niet meer met een groep vrienden naar een geboekt vakantieverblijf? Dit is een lastige. Je bent dan voor de annulering afhankelijk van de voorwaarden van de accommodatie. Staat er in de voorwaarden staat dat je nog tot kort voor aankomst kosteloos kan annuleren? Staat dit er niet, dan kan het zijn dat je geen geld terug krijgt. Neem contact op met accommodatie en vraag na wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Dit is voor allebei een lastige situatie, dus het is belangrijk een goede verstandhouding met de accommodatie te onderhouden. Mogelijk kun je omboeken of krijg je een voucher aangeboden.
Ga ook na bij je eventuele reis- en annuleringsverzekeraar of die een vergoeding biedt. (bron: Consuwijzer over reisrechten bij het coronavirus )
Vraag je je af of het wel verstandig is om te gaan? Als je niet durft te gaan omdat het onveilig voelt, dan heb je géén recht op een vergoeding via de reisorganisatie. Hoe vervelend ook. Angst is geen 'geldige' reden om de reis kosteloos te annuleren. In sommige gevallen is er wel dekking via de annuleringsverzekering.
Wijzigt het reisadvies terwijl je op je bestemming bent? Dan blijft de dekking op je reisverzekering bestaan (volgens de polisvoorwaarden). Dat betekent niet dat je gerepatrieerd (terug gebracht naar Nederland) wordt door de reisverzekeraar. Die dekking is vaak niet standaard. Je kunt hiervoor eerst aankloppen bij de reisorganisatie.
Omdat het coronavirus sinds 11 maart 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie is aangemerkt als een pandemie, is annuleren vanwege het coronavirus geen onvoorziene omstandigheid meer. De kans is daardoor groot dat het virus impact heeft op jouw reis of dat jouw reis hierdoor zelfs niet door kan gaan. Dit geldt vooral voor reizen die je nu boekt, ook al zijn de coronamaatregelen in sommige landen versoepeld. Ook voor reizen die later plaatsvinden (bijvoorbeeld volgend jaar) zijn de annuleringskosten in verband met een pandemie niet meer verzekerd. Was er toen je ging boekte al een grote kans op de erge situatie nu? Dan kan je niet kosteloos annuleren omdat de situatie nu te erg is. Dat kon je namelijk weten toen je boekte.
Ben je zélf (ernstig) ziek en kan je niet reizen, dan dekt de annuleringsverzekering de kosten wel. Ook wanneer je bent ontslagen vanwege coronamaatregelen of als er een naaste ernstig ziek is kan dat een geldige reden voor annuleren zijn.
Waar vind je goede en betrouwbare informatie over corona en reizen, annuleren en de reisverzekering? Er is een aantal websites/organisatie die je kan raadplegen. We zetten ze op een rij.
Rijksoverheid Actuele reisinformatie: Overheid wijs op reis en vragen over corona: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus-veelgestelde-vragen-reizen-naar-het-buitenland
Consuwijzer ACM: Op de website Consuwijzer (autoriteit Consument & Markt) vind je meer informatie over de reisrechten tijdens de corona-crisis voor pakketreizen, vouchers, losse tickets en accommodatie.
ECC: Het Europees Consumenten Centrum (ECC) heeft enkele voorbeeldbrieven voor vouchers en geannuleerde vluchten die je kan gebruiken als je je geld niet terugkrijgt.
ANVR: reisorganisatie en branchevereniging reisorganisaties: Corona-informatie
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of ...
Lees meerIn december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. Veel landen en gebieden hebben ingrijpende maatregelen getroff...
Lees meerJe gaat op wintersport en je ski -of snowboard uitrusting moet ook mee. Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Maar wat als je schade aan je dakkoffer hebt of erger: Je dakkoffer (of inhoud) wordt gestolen...
Lees meer6 op de 10 Nederlanders heeft een verzameling. Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het ‘verzamelt’. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Een verz...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie