Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Wanneer is een warmtepomp geschikt voor je woning?

Dinsdag 14 juni 2022 09:04Frank van de Ven
Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. Houd daar rekening mee en kijk of de plaatsing van zo'n systeem mogelijk is.

Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. Houd daar rekening mee en kijk of de plaatsing van zo'n systeem mogelijk is.

Woningeigenaren worden gestimuleerd om hun huis te verduurzamen zodat ze minder afhankelijk van gas zijn. De overheid streeft ernaar om heel Nederland in 2050 op hernieuwbare energie te laten draaien en ons land klimaatneutraal te maken. Een ambitieus plan en daarom wordt de warmtepomp geplugd. Deze oplossing is echter niet voor elke woning geschikt. We maakten een handige checklist waarmee je kunt controleren of de aanschaf van een warmtepomp loont voor jou.

De checklist bestaat uit tien vragen. Aan de hand van de antwoorden kun je ontdekken of een warmtepomp wat voor jou is. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater waarmee je de woning en de tapwatervoorziening verwarmt. Hierdoor daalt je gasverbruik flink, verduurzaam je jouw woning en ben je niet afhankelijk van vervuilend gas. Om de aanschaf van zo'n systeem te stimuleren, verplicht het kabinet per 2026 de aankoop van een hybride warmtepomp wanneer je cv-installatie dat jaar de geest geeft - of reparatie nodig heeft.

De voordelen van een warmtepomp zijn duidelijk. Je ontziet het milieu en drukt je gasverbruik aanzienlijk. Toch is een warmtepomp niet altijd de beste oplossing. Er komt heel wat bij kijken voordat de installatie van zo’n systeem je wat oplevert. Deze checklist geeft inzicht.


1. Is je woning geïsoleerd?

Een warmtepomp plaatsen, heeft enkel zin als je woning goed geïsoleerd is. Als je huis de warmte niet binnen kan houden, sla je de plank mis door zo’n systeem te plaatsen. Het succes van een warmtepomp staat of valt met isolatie. Onderzoek in hoeverre jouw woning geïsoleerd is en waar eventueel nog verbetering te behalen valt. Heb je bijvoorbeeld vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie?
 


2. Wat is het bouwjaar van je huis?

Het bouwjaar van je woning vertelt vaak een aantal dingen over de isolatie van je huis. Oudere woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je woning goed geïsoleerd is, maar dat er traditionele radiatoren in de woning zijn. Deze verouderde systemen moeten eerst vervangen worden voordat je van het gas af kunt. Dit geldt voor de meeste woningen die voor 2005 gebouwd zijn.

Woningen vanaf 2005 zijn meestal geschikt voor full-electric warmtepompen en kunnen volledig van het gas af. Huizen die na 1991 gebouwd zijn, lenen zich vaak voor een (hybride) warmtepomp. Wanneer je woning na 1978 gebouwd is, is de kans groot dat de spouwmuren (minimaal) geïsoleerd zijn. Ook zijn de daken al gedaan. Deze woningen kunnen soms geschikt gemaakt worden voor een warmtepomp. Huizen die voor 1978 gebouwd zijn, zijn vaak niet afdoende geïsoleerd. Daarom moet je dat goed controleren wanneer je de plaatsing van een  warmtepomp overweegt.  Het dak, de vloer, de muur én het glas moeten geïsoleerd zijn om met een warmtepomp te kunnen verwarmen.
 

3. Is er ruimte voor een warmtepomp?

Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. De omvang van een hybride warmtepomp valt echter mee en is kleiner dan een cv-ketel. Het is belangrijk dat deze naast of in de buurt van de cv-ketel geplaatst kan worden. Een volledig elektrische warmtepomp is veel groter en heeft het formaat van een grote koelkast (afhankelijk van de inhoud).
Sommige typen warmtepompen maken gebruik van een tweede unit die buiten wordt geplaatst. Daarom is het van belang om te checken of je genoeg buitenruimte hebt. Dit kan zowel op het dak als op het balkon. Het is ook mogelijk om de unit op de buitengevel te plaatsen maar dit kan trillingen opleveren.
 

4. Wat voor verwarmingssysteem heb je?

Het huidige verwarmingssysteem in je woning is van groot belang bij de vraag of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt het water op 55 graden. Dit ligt lager dan bijvoorbeeld traditionele radiatoren, die verwarmen tussen de 63 en 80 graden. Vloerverwarming leent zich het beste voor plaatsing van een  warmtepomp. Luchtverwarming en convectorputten zijn meestal niet geschikt voor warmtepompen. Ook sommige traditionele radiatoren matchen slecht met warmtepompen. Ga dus op onderzoek uit.
 

5. Wat voor soort cv-ketel heb je?

Als je een relatief nieuwe cv-ketel hebt, is deze meestal te combineren met een hybride warmtepomp. Het is heel belangrijk dat je cv-ketel niet te oud is en in goede staat verkeert. Is je systeem tussen de negen en twaalf jaar dan is het verstandig om even te wachten met het nemen van een warmtepomp. Wanneer je installatie ouder dan twaalf jaar is, wordt het tijd om je cv-ketel te vervangen. Dit is een goed moment om over te stappen naar een warmtepomp.
 


6. Welk bedrag wil je investeren?

Liggen de kosten voor een warmtepomp binnen jouw investeringscapaciteit? Een warmtepomp kost tussen de 6.500 en 19.500 euro afhankelijk van het type pomp en de grootte van de woning. Het duurt circa  acht tot tien jaar om je investering terug te verdienen. Daarna profiteer je alleen nog maar van lagere energiekosten.
 


7. Wat is de samenstelling van je huishouden?

Hoe meer mensen in huis wonen, hoe meer energie men verbruikt. Als je alleen woont, haal je de investering in een warmtepomp er een stuk langzamer uit. In sommige gevallen levert dat niet genoeg rendement op waardoor de aanschaf van een warmtepomp niet direct voordelig is. Daarnaast heeft het aantal personen invloed op de inhoud van de boiler.  Bij groot verbruik zal ook de warmtepomp groter zijn.
 


8. Wat is jouw stookgedrag?

Heb je vaak opvliegers en zet je de verwarming ineens heel hoog of laag? Dan is een warmtepomp misschien niet het juiste verwarmingssysteem voor jou. Een warmtepomp houdt de temperatuur constant. Snel wisselen in temperatuur kost het systeem veel moeite waardoor het energieverbruik stijgt.
 


9. Hoe zit het met ventilatie?

Een warmtepomp zorgt voor gelijkmatige woningverwarming. Een goed ventilatiesysteem is daarbij van groot belang. Hoe zit dat eigenlijk in jouw huis? Bij mechanische ventilatie wordt er een apparaat gebruikt dat constant lucht en warmte van binnen naar buiten verplaatst. Dit systeem verbruikt veel stroom en is daarom niet bevorderlijk voor het energielabel. Bij gebalanceerde ventilatie gaan apparaten slimmer om met de stroom. Als de lucht gefilterd moet worden, voelt het apparaat zelf aan of de warmte in de woning behouden moet blijven. Dit gebeurt door het filter dat in het apparaat zit.
 


10. Is de woning tochtvrij?

Dit tiende aandachtspunt heeft veel raakvlakken met isolatie. Hebben alle bewegende delen van je kozijnen bijvoorbeeld tochtstrips? Beschikt je deur over een borsteltje aan de onderkant? Sluiten de kozijnen bij de buitenmuur goed aan of moet er een kitrand geplaatst worden?
 


Conclusie

Wanneer je deze checklist doorlopen hebt, kun je alvast een inschatting maken of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Twijfel je nog of wil je graag kijken wat er meer mogelijk is op het gebied van woningverduurzaming? Neem dan contact op met onze klantenservice. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

g.dekker

ik woon in een huurhuis gebouwd in denk 1969 .
deze heeft destijds muur isolatie gehad maar is al heel lang geleden.
geen dak isolatie.
er zit thermopane glas in de ramen maar altijd tocht
ze hebben vorig jaar ivm veel vocht onder de woning van die soort chips gespoten
er hangen van die radiatoren in uit tijd van de bouw zijn nooit vervangen.
er zit een normale mechanische ventilatiein mijn woning.
ik ben bang dat als ze nu een warmte popp gaan plaatsen ik me scheel ga betalen aan de energie kosten.
kan ik eisen eerst 100% isolatie en dan pomp plaatsen ivm kosten die ik ga krijgen

Zaterdag 03 februari 2024 10:25

De Kleer - Dijkstra

Wij voldoen op denk bijna alle isolatie punten en met onze 18 zonnepanelen x 250wp leveren we zoveel terug dat mijn man en ik zo goed als gratis wonen. Alleen de verwarming en douchewater gaat via het gas maar dat is jaarlijks ongeveer 200- 250m3. Wat voor voordeel heeft het voor ons om over te gaan op gasloos? Heeft u nog tips waar we over na kunnen denken?

Met vriendelijke groeten,

A.G. Dijkstra

Dinsdag 28 juni 2022 16:12

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 juli 2022 09:09
Wanneer uw cv-installatie in 2026 aan vervanging toe is, zijn consumenten verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Door nu al na te denken over en warmtepomp kunt u dat voor zijn. Wellicht kunt u wat met de informatie uit onderstaande artikelen:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/cv-kapot-in-2026-aanschaf-warmtepomp-verplicht-bij-vervanging/
https://www.vastelastenbond.nl/blog/wanneer-is-een-warmtepomp-geschikt-voor-je-woning/
https://aardgasvrij.nibenl.eu/werking/combineren-warmtepomp-en-zonnepanelen

H van Dalen

Wij zijn huurders van een flatwoning op de 6e etage. Bouwjaar 1965. Zijn die woningen nog geschikt om van het gas af te gaan? Er zijn plannen van de verhuurder!

Dinsdag 28 juni 2022 15:11

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 juli 2022 09:00
Er komt heel wat kijken bij zo'n renovatie. De verhuurder moet aan een hoop regels voldoen, wil het groen licht krijgen om aan de gasleidingen te werken. Er zal naar alle waarschijnlijkheid een flinke tijd overheen gaan voordat die plannen werkelijkheid worden. Dat is de informatie die we uit uw vraag halen.

Arendsz

Ik betaal jaarlijks nog geen Euro 1500 aan energiekosten. Als ik nu investeer in b.v. zonnepanelen, duurt het bijna 10 jaar voordat ik de electriciteitskosten er uit heb. Waarvoor zou ik dit dan wel doen?

Vrijdag 24 juni 2022 14:25

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 15:15
De aanschaf van zonnepanelen is nu erg interessant omdat de energietarieven zo gigantisch zijn gestegen. Uiteraard is dat niet voor iedereen het geval. er zijn altijd uitzonderingen. Het is hoe dan ook een interessante overweging, Niet alleen vanuit financieel oogpunt maar ook vanuit een duurzaam perspectief. Je verkleint je ecologische voetafdruk.

Groeneveld

Ik heb nu hetelucht verwarming .is hiervóór een nieuw alternatief?

Vrijdag 24 juni 2022 14:10

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 15:08
Er zijn warmtepompen die hiervoor geschikt zijn en deze vorm van verwarming ondersteunen. Een lucht-lucht warmtepomp zou interessant kunnen zijn. U kunt informatie opvragen bij onze partner. Zij kunnen u verder helpen: https://energiebespaarders.nl/energie-besparen/warmtepomp

Veroude

Er zijn geen warmtepompen te koop ,nu bestellen eind 23 geleverd worden .hou aub op met onzin te blijven verkondigen .Voorts bijna door niemand te betalen .

Donderdag 23 juni 2022 21:55

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 09:20
De overheid is bezig met manieren om woningverduurzaming te stimuleren. Er is zeker sprake van schaarste maar er wordt flink ingezet op de productie van deze systemen. Ook zijn er plannen om warmtepompen betaalbaarder te maken. Het is dus zeker geen 'onzin'. In onderstaand artikel geven we meer informatie.

https://www.vastelastenbond.nl/blog/cv-kapot-in-2026-aanschaf-warmtepomp-verplicht-bij-vervanging/

Jongebloed

Ons hoekhuis is van 1968 wij wonen er vanaf 2007.
We hebben isolatiemateriaal in spouwmuren , vloer,kruipruimte, dak zonnepanelen en hrr-glas.
Een warmtepomp zou een optie zijn maar dan moeten eerst verwarmingselementen vervangen. Deze informatie komt dus goed op tijd. Nog even sparen.

Donderdag 23 juni 2022 21:25

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 09:17
We doen er alles aan om consumenten zo goed mogelijk te informeren over woningverduurzaming. Dit onderwerp gaat ons ook aan het hart.

Aalders

Een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt wordt niet genoemd. Dat is wel het soort warmtepomp waar mijn voorkeur naar uit gaat. Is daar informatie over?

Donderdag 23 juni 2022 20:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 10:56
Op deze site is een heel uitgebreid artikel over dit type warmtepomp te vinden: https://www.klimaatexpert.com/warmtepomp/soorten/luchtwarmtepomp-of-aardwarmtepomp.

Groot

Laat de overheid deze kosten voor hun rekening nemen. Dan wordt hun wens snel behaald.

Laat ze eens iets doen wat goed is voor ons allemaal. Ipv allerlei kortinkjes.

Donderdag 23 juni 2022 19:26

Veer

Kijk eens op Haasheat.com
Daar kun je makkelijk uitrekenen welke besparing een hybride warmtepomp kan opleveren

Donderdag 23 juni 2022 19:02

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Bij de aanschaf van een rookmelder is het belangrijk om te controleren of het apparaat aan het EN14604-keurmerk voldoet en een CE-markering heeft.

Vurig pleidooi voor veiligheid: rookmelders per 1 juli verplicht

Woensdag 08 juni 2022 15:58

‌Per 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in elke woning. Voor nieuwbouwwoningen was dit al gemeengoed maar voortaan is dit ook een verplichting in oudere huizen. In kelders of ...

Lees meer
Vanaf 2026 is de aanschaf van warmtepompen verplicht als de cv-ketel vervangen moet worden.

CV kapot in 2026? Aanschaf warmtepomp verplicht bij vervanging!

Woensdag 18 mei 2022 07:49

Mocht je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe zijn dan ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Een aansluiting op het warmtenet is ook een o...

Lees meer
In dit blog vertelt ervaringsdeskundige annex directeur Dirk-Jan Wolfert wat woningverduurzaming hem heeft opgeleverd.

Ervaringsdeskundige aan het woord: Wat levert woningverduurzaming nu precies op?

Woensdag 13 april 2022 09:41

‌ Je hoort het verkopers vaak zeggen: ‘Ik heb ‘m zelf ook hoor’. Voordat we écht goed advies kunnen geven over woningverduurzaming moeten we eerst het zelf ondervinden. On...

Lees meer
Dirk-Jan Wolfert: “De verdubbeling en zelfs verdrievoudiging van energietarieven is echt uniek. Het is een onvoorspelbare situatie waar we inzitten.”

‘Woningverduurzaming is het antwoord op de energiecrisis’

Woensdag 06 april 2022 10:44

‌De energiecrisis is nog in volle gang en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat daar verandering in komt. Tot overmaat van ramp heeft een aantal energiebedrijven ervoor gekozen om maandelijk...

Lees meer