De Rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet twintig, maar dertig procent van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. Met de verho...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning
Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen
Eindelijk duidelijkheid over het definitieve energielabel voor woningen. Ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van de plannen had gevraagd, heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken besloten dan vanaf 1 januari 2021 de manier waarop het energielabel wordt bepaald gaat veranderen.
Eenvoudig online aanvragen kan dan niet meer en je bent verplicht om een energieadviseur jouw energielabel te laten bepalen. Kosten: ongeveer 100 euro. Vraag daarom dit jaar nog een (nieuw) energielabel voor je woning aan.
Nu kost het huidige energielabel ongeveer twintig euro. Straks zal dit naar verwachting ongeveer 100 euro zijn. Vanaf 1 januari 2021 moet er namelijk een expert langskomen om het energielabel te bepalen. Dit gebeurt aan de hand van 10 meetpunten. En dat is niet goedkoop. Je raad het al. Deze kosten zijn voor jou als huiseigenaar. Hoe dat zit kun je hieronder verder lezen. Onze tip: vraag het energielabel aan voor 1 januari 2021!
De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel in 2015 verplicht gesteld. Het energielabel baseert zich op 10 kenmerken van de woning. Het geeft alleen een eerste indruk van de energiezuinigheid. Vanaf 1 januari 2021 wordt er een nieuwe rekenmethode ingevoerd. Dat heeft ook invloed op het energielabel.
Vanaf 1 januari 2021 (voorheen 1 juli) gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. Straks moet er namelijk een expert langskomen om het energielabel te kunnen bepalen. Nu kost het huidige energielabel ongeveer 20 euro. Dit zal naar verwachting straks ongeveer 200-300 euro zijn.
Voor bestaande bouw zal het energielabel op basis van de BENG-2 indicator bepaald worden. Deze Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Hierdoor wordt het huidige systeem afgeschaft. Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Naar verwachting lopen de kosten voor huiseigenaren op tot 200 - 300 euro.
De nieuwe keuring wordt is vanaf 1 januari 2021 van kracht. Dit was voorheen nog 1 juli 2020. Dit komt omdat de software voor de rekenmethode NTA 8800 nog niet af is. Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel voor particuliere woningen te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd.
Wil je een definitief energielabel of je huidige energielabel vernieuwen? Doe dat dan nog dit jaar. De geldigheid van het energielabel met de nieuwe meetmethode is ook 10 jaar geldig.
Je kan een definitief energielabel online aanvragen:
Je kan ook jouw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
De Rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet twintig, maar dertig procent van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. Met de verho...
Lees meer100.000 huurwoningen gaan zonder extra kosten voor huurders van aardgas af. Deze huurwoningen gaan versneld van aardgas af met Startmotorkader. De warmtevoorziening van honderdduizend huurwoni...
Lees meerZo kun je een energielabel aanvragen en waarom moet je niet te lang wachten. Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. En als je isolerende maatregelen wilt of gaat uitvoeren o...
Lees meerEerder deze week kwam in het nieuws dat het planbureau een cruciale rekenfout gemaakt zou hebben bij het begroten van de verduurzamingsplannen van het kabinet. Vele kranten namen de berichten over wat...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie