“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Dat elektriciteit een hot topic is bij veel (ver)bouwers, blijkt uit het aantal vragen dat we er wekelijks over ontvangen in onze vragenrubriek. Gelukkig weet specialist Xavier Malherbe van controleorganisme OCB hier raad mee. We bundelen in dit artikel vijf veelgestelde vragen:
In een huishoudelijke installatie moet per stroombaan het aantal enkelvoudige of meervoudige stopcontacten beperkt blijven tot 8. Onder meervoudig stopcontact verstaan we een geheel van meerdere stopcontacten onder dezelfde afdekplaat. Je mag enkel- en meervoudige stopcontacten combineren. Als je lichtpunten mengt, dan moet je deze wel als stopcontact in rekening brengen.
Een verzwaring aanvragen moet bij de netbeheerder. Die zal een keuringsattest eisen vooraleer hij de verzwaring uitvoert. Een keuring kan je aanvragen bij elke daarvoor geaccrediteerde externe dienst voor technische controle. De gedeelten die je nieuw aanlegt, moeten voldoen aan het AREI artikel 86 (een samenvatting kan je hier vinden). Indien er gedeelten van voor 1 oktober 1981 in gebruik blijven, dan mogen de afwijkingen in AREI artikel 278 toegestaan worden.
In principe is het wel toegestaan om inbouw- naar opbouwstopcontacten om te bouwen. Maar Xavier Malherbe vermoedt dat het dan moeilijk wordt om de dubbele isolatie van de geleiders tot in het stopcontact te handhaven, wat dan op zijn beurt niet toegestaan is. Een optie is om op de plaats van een inbouwstopcontact een verbindingsdoos te plaatsen en zo verder in opbouw te werken. Opgelet bij het uitbreiden van een kring: het maximum van 8 enkel- of meervoudige stopcontacten per kring overschrijden, is verboden!
In gebouwen waarvan de aanleg van de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981, moet niet in alle stopcontacten of aan alle lichtpunten een aarding aanwezig zijn. Indien er echter toestellen aangesloten worden waarbij wel een aarding noodzakelijk is, moet er een verbinding met de aarde gemaakt worden. Indien dit nodig blijkt in een bestaande installatie, dan mogen de aardingspennen van deze stopcontacten bijkomend aangesloten worden via een bijkomende beschermingsgeleider (VOB 6mm², geel/groen) in opbouw.
Als bij de verkoop van een woning (of appartement) een controleverslag wordt geleverd met inbreuken, moet je als koper deze inbreuken ongedaan maken en binnen de 18 maanden na het verlijden van de akte weer laten keuren. Je mag voor de herkeuring een andere EDTC (externe dienst voor technische controle) kiezen, als die de EDTC van de eerste keuring hiervan op de hoogte brengt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Aart
Let op: Dit artikel is toegesneden op de Belgische situatie. Voor Nederland gelden andere regels en is ipv de AREI de NEN 1010 van toepassing.
Plaats een reactie