“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Online energievergelijkers zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Op geen van de vergelijkingssites kan een klant een echt groene keuze maken bij het wisselen van energieleverancier. Terwijl dat wel wordt gesuggereerd. Dat concludeert Wise, een organisatie die zich inzet voor schone energie.
Jaarlijks wisselen 1,5 miljoen mensen van energieaanbieders. Veel mensen stappen over via de ogenschijnlijke goedkopere vergelijkingssites. Vergelijksingsites krijgen van de energiebedrijven tot € 70,- euro vergoeding voor iedere consument die overstapt, afhankelijk van het gekozen energieproduct en contracttermijn. Daarnaast is het energiebedrijf extra geld kwijt voor de werving door de consument ook nog vaak een 'welkkomstkorting' te bieden.
Omdat er veel geld gaat naar de premies voor de vergelijkingssites worden de marges zo klein dat deze bedrijven geen geld meer overhouden om te verduurzamen. Ook worden bedrijven gedwongen om in de moordende concurrentie extreem lage aanbiedingen te doen, in de hoop nieuwe klanten aan zich te binden.
"Het is een race naar het afvoerputje, een perfide prikkel", aldus De Rijk, directeur van WISE. "Op vergelijkingssites zouden bedrijven in hun geheel moeten worden beoordeeld op duurzaamheid." Volgens WISE geven vergelijkingssites misleidend advies aan mensen die willen kiezen voor duurzame energie.
De vergelijkingssites opereren weliswaar onafhankelijk van energiebedrijven, maar ze geven geen volledig advies aan consumenten die bewust kiezen voor een groene leverancier, aldus Wise. "Om een voorbeeld te noemen, de meest vervuilende energieleverancier Essent kan bij een consument die groen wil kiezen zomaar bovenaan eindigen", zegt directeur Peer de Rijk van Wise Nederland. Dat komt volgens hem omdat de vergelijkingssites vooral op prijs selecteren en niet het volledige duurzame beleid van een energiebedrijf in de vergelijkingen opnemen.
Vaak leveren bedrijven op papier groene elektriciteit, maar die is dan afkomstig van goedkope opwekking in kolencentrales en 'vergroend' door de aankoop van certificaten uit waterkrachtcentrales in Scandinavië. "Van dit soort sjoemelstroom gaat geen enkele prikkel uit om meer duurzame energie in Nederland te produceren", aldus WISE Ook komt het voor dat bedrijven groene stroom leveren, maar dat het gas van hetzelfde bedrijf dan niet groen is. "Het is een ongelooflijke brij. De consument komt er niet uit, De prijsvechters in energieland leggen de focus op eenzijdige groei van het marktaandeel, niet op duurzame groei."
Dit is geen nieuws voor de Vastelastenbond, die al eerder (2013) berichten over de ondoorzichtige handel in ‘groencertificaten’ publiceerde. Op onze website staat duidelijk aangegeven welke aanbieder groene energie levert met collectieve korting. Mochten mensen twijfelen aan de groene energie van een energieleverancier, dan kunnen ze contact opnemen met de Vereniging, die het vervolgens voor de consument uitzoekt.
Vereniging de Vastelastenbond werkt samen met Greenchoice voor groene contracten. Greenchoice heeft bijvoorbeeld 100% NL wind Energie, opgewekt in Nederland. Vanaf 1 april 2015, biedt de Vastelastenbond ook collectieve tarieven aan voor 100% NL wind energie.
Bronnen: ANP en FD.nl
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie