Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: ‘Spouwmuren isoleren kon niet, dat was wel even balen’

Donderdag 08 oktober 2020 14:15Frank van de Ven
We wilden beginnen met spouwmuurisolatie. Een relatief lage investering, maar wel met een grootst effect. dat kon alleen niet. Dus kiezen voor vloerisolatie een goede tweede. De vloer is 6 graden warmer!

We wilden beginnen met spouwmuurisolatie. Een relatief lage investering, maar wel met een grootst effect. dat kon alleen niet. Dus kiezen voor vloerisolatie een goede tweede. De vloer is 6 graden warmer!

Isoleren waar beginnen De woning verduurzamen, waar begin je? Deel 1.

Oprichter Dirk-Jan van de Vastelastenbond maakte afgelopen jaar een begin met het verduurzamen van zijn woning. Volledig energieneutraal is hij nog niet, maar dat geeft niet want het begin is gemaakt! De eerste stappen leveren het meest op, zowel qua comfort als op financieel gebied. In dit artikel deelt Dirk-Jan zijn bevindingen.

Het verduurzamen van een eigen woning kan veel geld kosten. Vooral als je een oudere woning hebt en volledig van het gas af wilt om je woning energieneutraal te maken. Volgens het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) moet een gemiddeld huishouden met energielabel D ongeveer 35.000 euro investeren om de woning energieneutraal te maken. Daarmee wordt 50 euro per maand bespaard op de energielasten. Dat betekent dus dat de investering pas na tientallen jaren is terugverdiend.

"Toen de eerste winter voorbij was en wij de energierekening zagen, schrokken we ons een hoedje. Vooral het gasverbruik was gigantisch!"

‘De spouwmuren isoleren kon niet en dat was wel even balen’

Vorig jaar verhuisde ik met mijn gezin naar een vrijstaande jaren 70-woning. Toen de eerste winter voorbij was en wij de energierekening zagen, schrokken we ons een hoedje. Vooral het gasverbruik was gigantisch! We hebben heteluchtverwarming, een gasboiler voor warm water en dachten dat ons huis redelijk geïsoleerd was. Er was echter nog veel ruimte voor verbetering dus dachten we direct: 'Tijd voor actie!"

We wilden beginnen met spouwmuurisolatie, omdat dit een relatief lage investering met een groot effect is. En in ons geval waren er nogal wat muren die warmteverlies hebben. Daarom hebben we een isolatiebedrijf een endoscopisch onderzoek laten doen. Tijdens zo'n onderzoek boren ze een gat in de muur en kijken ze met een camera naar de staat van de spouw. Helaas bleek er al (oude) isolatie in de muren te zitten. Dat was wel even balen, want op dat vlak viel dus geen voordeel meer te behalen. Spouwmuurisolatie levert qua besparing veel op en is qua kosten één van de voordeligste isolatie-opties. Een echte Quick-fix om je gasverbruik te verlagen. Maar niet getreurd, we namen een aantal andere opties onder de loep.

"Door te kiezen voor twee soorten isolatie, kan subsidie aangevraagd worden wat een aanzienlijke besparing oplevert."

De vloer was niet geïsoleerd, waardoor veel warmte verloren gaat. Met het aanbrengen van vloerisolatie gaat er minder warmte verloren en voelt de vloer warmer aan. We hebben ervoor gekozen om dit direct in gang te zetten, zodat we voor de winter klaar waren en er direct profijt van hebben. Daarnaast hebben we ook het dak aan de binnenkant geïsoleerd met PIR-platen. Het dakoppervlak is groot en door het isoleren blijft de warmte beter in de woning. Ook dit hebben we direct in gang gezet. Door te kiezen voor twee soorten isolatie, kan subsidie aangevraagd worden wat een aanzienlijke besparing oplevert.

De derde mogelijkheid was het vervangen van glas. Dit hebben we nu nog niet gedaan, omdat we al dubbel glas hebben. Daarnaast moeten bij vervanging dan ook alle kozijnen geschilderd worden wat nu nog niet nodig is. We wachten met het vervangen van glas totdat het buitenschilderwerk weer aan de beurt is. Dat is praktischer.

‘Heel blij met de zonnepanelen’

Wij zijn dus nu een jaar met het verduurzamen van onze woning bezig. Afgelopen voorjaar hebben wij zonnepanelen op ons dak gelegd en daar zijn we heel blij mee. Ongelofelijk wat dat qua energie oplevert! Je kunt dit mooi bijhouden in een app en precies zien wat een dag met zon je heeft opgeleverd. Ook als het bewolkt is, werken de panelen prima. De terugverdientijd van zonnepanelen is circa vierenhalf jaar. 

Lees ook deel 2 van het verduurzamen. 

Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Somers

De subsidievoorwaarden zijn veranderd.
Ook bij één isolatiemaatregel kun je subsidie aanvragen. Niet 30% zoals bij twee maatregelen maar 15%.
Zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen

Dinsdag 22 november 2022 19:26

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 23 november 2022 08:30
Bedankt voor deze aanvulling! Toen het artikel geschreven was, gold dit nog niet.

Van schoonderwalt

jammer dat je 2 dingen moet isoleren

Dinsdag 27 oktober 2020 13:55

Brink

Ik lees dit soort verhalen altijd met interesse.
Dit omdat ik op zoek ben naar passende maatregelen voor het naar beneden brengen van stroom en gasverbruik.
Wat ik helaas in zowel het eerste als tweede verhaal mis, is een onderbouwing wat er eerst aan isolatie aanwezig was, en wat er aan isolatiemateriaal is aangebracht.
Had de woning uit de jaren 70 een kaal dakbeschot of reeds dakplaten met de toen al gebruikte pur lagen er aan de buitenkant op? En wat is er aan isolatie aan gebracht, en hoeveel m2 ?
Voor de vloer eigenlijk dezelfde vragen, betonvloer, of houten vloer met daarop stenen bedekking al dan niet op zwaluwstaarten, hoeveel m2 en welke soort isolatie.

Woensdag 21 oktober 2020 08:08

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 19 november 2020 20:44
Er was isolatiemateriaal aanwezig, maar de kwaliteit en de isolatiewaarde tegenwoordig is vele malen hoger. Ik weet niet exact wat de Rd waarden was van de isolatie destijds. De vloer is van beton en waren niet geïsoleerd.

Wat er is aangebracht is het volgende:
- Op zolder zijn tegen het dakbeschot PIR platen aangebracht (80 M2) met een Rd-waarde van 5,45.
- In eerste instantie zou de vloer met PUR geïsoleerd worden. Dat ging uiteindelijk niet omdat we heteluchtverwarming hebben. De kruipruimte staat in verbinding met de ruimte er boven. We moesten dus de kruipruimte isoleren (ipv de onderkant van de vloer).
Om deze reden hebben we gekozen voor een PIF folie met een Rd waarde van 6,1
- Zonnepanelen zijn 340 Wp met een omvormer van Growatt

Dres

Quote "Vorig jaar verhuisden wij naar een vrijstaande jaren 70-woning. Toen de eerste winter voorbij was en wij de energierekening zagen, schrokken we ons een hoedje. Vooral het gasverbruik was gigantisch! We hebben heteluchtverwarming, een gasboiler voor warm water en het huis is redelijk geïsoleerd. Er is echter veel ruimte voor verbetering dus dachten we direct: "Tijd voor actie!"."

Graag zou ik willen weten (in kuub) wat het gasverbruik dan wel was voor de isolatie, de schrikreactie is subjectief en gerelateerd aan het type woning namelijk.

Het artikel vermeldt dit helaas niet...

Dinsdag 20 oktober 2020 20:48

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 19 november 2020 20:47
Uiteraard is de schrikreactie subjectief. Je gaat plussen en minnen in je hoofd. We kwamen uit een slecht geïsoleerde jaren 30 woning. Hier hadden we een gasverbruik van 1.700 M3. We gingen naar een jaren 70 woning. Een grotere woning en vrijstaand, maar wel beter geïsoleerd en minder kieren en gaten. We kwamen na een jaar uit op een gasverbruik van 2.700 M3.

Wever

Naast vloer isolatie , had ik ook meteen bodemisolatie gedaan.Als platte daken heeft, kunt U ook nog voor sedum daken kiezen , leuk en isolerend en water besparend. Mocht U het glas ooit gaan vervangen, kies dan voor tripleglas en vraag of het in de bestaande kozijnen kan, stukken goedkoper dan nieuwe kozijnen .

Dinsdag 20 oktober 2020 20:19

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Wat kost isoleren. We zetten alle kosten en opbrengsten op een rij per isolatievorm

Wat kost een isolatieklus en wat levert het op?

Vrijdag 22 oktober 2021 11:44

Isoleren loont. Zeker nu de gasprijs erg hoog is en er een subsidiebudget beschikbaar is. Enige haast is geboden, want er is slechts een beperkt bedrag voor gereserveerd. Daarom is het slim...

Lees meer