Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan deel 4: de voordelen van na-na-isolatie

Donderdag 20 oktober 2022 12:30Frank van de Ven
Met na-na-isolatie til je de verduurzaming van je huis naar een nóg hoger niveau. Dirk-Jan Wolfert: “Met het na-na isoleren van de spouwmuur is een flinke stap naar een lagere energierekening gezet!”

Met na-na-isolatie til je de verduurzaming van je huis naar een nóg hoger niveau. Dirk-Jan Wolfert: “Met het na-na isoleren van de spouwmuur is een flinke stap naar een lagere energierekening gezet!”

Woningisolatie is een goede manier om de steeds verder oplopende energierekening aan te pakken, weet directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Sinds 2019 is hij druk bezig om zijn huis te verduurzamen. Nadat hij al zonnepanelen liet plaatsen en voor vloerisolatie koos, is het nu tijd voor de volgende stap. Met na-na-isolatie wil Wolfert de isolatie van zijn huis naar een nóg hoger niveau tillen: “Met het na-na-isoleren van de spouwmuur is een flinke stap naar een lagere energierekening gezet!”

Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van woningverduurzaming. Wolfert heeft met zijn gezin al een hoop stappen gezet. Dit keer heeft hij na-na-isolatie op de spouwmuur toegepast. Na-na-isolatie is een mooie volgende fase en Wolfert schakelde hiervoor de expertise van Isolatie Centraal in: “Na-na-isoleren houdt in dat de woning bij de bouw al is geïsoleerd en dat je nogmaals isolatie aanbrengt in de spouwmuur. Het isolatiemateriaal dat in de muur is aangebracht bij de bouw van de woning zorgt al voor isolatie, maar door veroudering verliest deze zijn kracht. Door nieuw isolatiemateriaal in te spuiten, verhoog en verbeter je de isolatiewaarde.”

In de afgelopen veertig jaar is er veel veranderd op isolatiegebied. Nieuwe(re) technieken hebben voor verbetering op dit vlak gezorgd. “De komst van het zogenaamde CentraFoam heeft isolatie naar een hoger niveau getild”, stelt Wolfert. “Het grootste voordeel van CentraFoam is dat het vloeibaar is en langzaam uithardt. Omdat het vloeibaar is komt het overal en worden ook gaten en kieren gevuld.”


Energierekening laag houden

De directeur van de Vastelastenbond heeft voordat hij voor na-na-isolatie koos al HR++ glas laten plaatsen. Ook profiteert hij van bodem- en dakisolatie en zorgen een warmtepompboiler en zonnepanelen ervoor dat hij de energierekening laag houdt. Na het laten uitvoeren van al deze energiebesparende maatregelen, was na-na-isolatie een logische vervolgstap. Maar hoe gaat dat proces nu eigenlijk precies in zijn werk?

“Het team van Isolatie Centraal was mooi op tijd”, legt Wolfert uit. “Zij gingen direct aan de slag met de voorbereidingen. Om de meter wordt er een gat in de muur geboord in het cement tussen de stenen. Daarnaast werd nieuw cement gemaakt om de gaten mee te vullen. Ondertussen werd de foam gemaakt en getest. Dit CentraFoam bestaat uit twee componenten: isolatiemateriaal en hars. Dit materiaal wordt in combinatie met lucht in de muur gespoten.”


CentraFoam

Elk gat dat is gevuld met het foam wordt direct dicht gemaakt met mortel. “Er wordt van onder naar boven gewerkt, zodat heel de muur mooi wordt gevuld. Het meest opmerkelijke - en iets dat ik me niet had gerealiseerd - is dat alle gaten en kieren ook worden gedicht. In een aantal gevallen kwam het isolatiefoam tussen het kozijn en de muur naar buiten. Dit werd uiteraard netjes weggehaald, maar daardoor zijn al de kieren en gaten dicht. Hierdoor heb je minder last van trek en tocht, een mooi bijkomend voordeel”, verduidelijkt Wolfert.
 
Het hele huis werd rondom op deze manier geïsoleerd en aan het einde van de middag was de klus klaar en vertrok het team weer. Wat is nu het effect van de werkzaamheden geweest? “De grootste verassing is dat het nu minder tocht in huis. Daar had ik helemaal niet aan gedacht, dus dat was een aangename verassing. Verder lijkt het er op dat de thermostaat minder ver terug loopt. ’s Avonds staat deze op 19 of 20 graden. In de ochtend stond deze op 16,5 graden. Nu loopt de thermostaat terug naar 17,5 of 18 graden. Uiteraard is het te kort dag om conclusies aan te hangen, maar de eerste inzichten zijn positief. Het komend jaar gaan we zien wat het effect is.”


Verwachtingen energieverbruik

Bij aankoop van de woning zat het gasverbruik van huize Wolfert op 2.900 kuub gas per jaar. Het afgelopen jaar - na het uitvoeren van een hoop maatregelen - werd het gasverbruik al teruggebracht naar 1.750 kuub gas. Wolfert: “Ik ben benieuwd wat het verbruik komend jaar met na-na isolatie gaat worden. Daarnaast merk ik ook dat ons gedrag is veranderd en we minder snel de verwarming aanzetten en als we dat doen zetten we ‘m eerder op 19 graden dan op 20 graden. Ik ben benieuwd in hoeverre we bij de grens van het energieplafond in de buurt gaan komen (die grens is 1200 kuub gas).”

Dirk-Jan deelde zijn ervaringen in een viertal blogs. In deze artikelen legde hij uit wat hij aan zijn woning heeft gedaan en welke energiebesparende maatregelen hij heeft doorgevoerd. Ook komt in dit vierluik de financiering van dit project aan bod en blijkt uit een terugblik wat de effecten waren van alle maatregelen. Hieronder staan de blogs netjes voor je op een rijtje:
 
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

In slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te behalen. Investeringen in woningverduurzaming verdien je in 1 tot 6 jaar terug.

Terugverdientijd woningisolatie door torenhoge energieprijzen drie keer korter

Donderdag 18 augustus 2022 11:53

‌ Woningisolatie is interessanter dan ooit nu blijkt dat de terugverdientijd van deze investering flink verkort is. Onderzoek van CE Delft en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE...

Lees meer
Wees er snel bij als je wilt isoleren. Als het kouder wordt, stromen de aanvragen binnen en hebben isolatiebedrijven het razend druk.

Waarom je juist nu voor isolatie moet kiezen

Woensdag 15 juni 2022 10:04

‌Als je er in de winter warmpjes bij wilt zitten, is het nu tijd om voor isolatie te kiezen! Voorkom dat je in een wachtrij belandt en schakel direct de hulp in van een isolatie-expert. Als het...

Lees meer
Energiebesparende maatregelen kunnen je energierekening drukken. Veel huishoudens hebben er geen geld voor of betwijfelen de meerwaarde ervan.

Twintig procent woningeigenaren geen geld voor verduurzaming

Donderdag 10 februari 2022 13:31

‌Eén op de vijf huiseigenaren kan woningverduurzaming niet financieren. Er is onvoldoende spaargeld en lenen is geen optie blijkt uit onderzoek. Woningeigenaren die hun huis wél kunnen verduu...

Lees meer
De hoge gasprijzen zorgen voor een stagnatie van de verduurzaming van huurwoningen.

Verduurzaming woningcorporaties door hoge gasprijzen op laag pitje

Maandag 25 oktober 2021 14:53

‌ Nu de gasprijzen torenhoog zijn, kiezen veel woningcorporaties ervoor om hun onderhouds- en verduurzamingsplannen niet te versnellen. Er is volgens Aedes simpelweg geen geld voor. De landelijk...

Lees meer