Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Verduurzamingsplannen maar geen idee waar te beginnen? Check deze tips!

Woensdag 19 januari 2022 14:44Frank van de Ven
Wil je jouw woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit blog geeft antwoord!

Wil je jouw woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit blog geeft antwoord!

Nu het kouder wordt en de energietarieven nog steeds torenhoog zijn, is het interessant om verduurzamingsmogelijkheden te onderzoeken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet je het geld vandaan halen om isolerende maatregelen te bekostigen? En wat zijn nu eigenlijk jouw mogelijkheden? In dit blog geven we praktische tips waarmee je subsidie kunt aanvragen.

Let op: Sinds november 2021 heb je om subsidie voor isolatie aan te vragen een DigiD-app óf DigiD met sms-controle nodig.

Een goede manier om de stroomkosten te drukken, is door isolerende maatregelen toe te passen. Je houdt de warmte in huis langer vast tijdens de koude wintermaanden, terwijl je in de warme zomermaanden juist de koelte in jouw woning behoudt. 


Wat is ISDE?

Om burgers te stimuleren hun huis te verduurzamen, heeft de overheid een subsidiemaatregel bedacht. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je voor vijf soorten isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet subsidie aanvragen.
 
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW werd per 1 januari 2022 met tien procent verhoogd. In plaats van twintig krijg je dertig procent van de gemiddelde totale investeringskosten vergoed. De overheid trekt in 2020 zo’n 228 miljoen euro uit voor deze investeringssubsidie. Een subsidie aanvragen kan hier
 

Wanneer krijg ik subsidie?

Als je gebruik wilt maken van de subsidie voor isolatie moet je aan een aantal regels voldoen. Zo krijg je pas subsidie wanneer je twee isolerende maatregelen laat uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsing van een warmtepomp in combinatie met woningisolatie. Hieronder lees je alvast aan welke voorwaarden moet worden voldaan. 
  • Je bent huiseigenaar en het is je eigen woonadres;
  • Je laat twee maatregelen uitvoeren;
  • De uitvoering gebeurt door een isolatiebedrijf;
  • Je moet maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel de subsidie aanvragen;
  • PIR of PUR moet zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
De ISDE-subsidie loopt tot 2025. De overheid wil het verduurzamen van woningen stimuleren om zo de klimaatdoelstellingen te behalen. Maatregelen die onder deze subsidie vallen zijn spouwmuurisolatie, HR++ glas en dakisolatie. Een subsidieaanvraag levert circa 1.400 euro op.
 

Subsidiebedragen 2022

In 2022 zijn de subsidiebedragen voor isolatie en glas met bijna 50 procent gestegen. Om deze subsidie te krijgen, moeten de werkzaamheden daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Je krijgt alleen subsidie op de netto hoeveelheid glas die is geplaatst, dus niet voor de kozijnen.
Subsidie berekenen

Het is belangrijk dat je voordat je isolatie laten uitvoeren eerst de isolatiemaatregelenlijst van RVO bekijkt. Als jouw gewenste isolatiemaatregel op de lijst staat, dan kun je in de subsidieaanvraag de meldcode van de maatregel vermelden. De RVO heeft ook een goede rekentool om te berekenen hoeveel subsidie je krijgt. 


DigiD nodig subsidieaanvraag

Als je besluit om subsidie aan te vragen, moet je jouw DigiD bij de hand houden. Bij de aanvraag moeten de volgende zaken aangeleverd worden:
1. De offerte: Hier moet duidelijk in staan:
  1. Het aantal meters
  2. De isolatiewaarde per product dat je laat uitvoeren
  3. Het bedrag
  4. Een handtekening voor akkoord van de offerte
2. Het uitvoerdersformulier: deze kun je aanvragen met jouw DigiD en door het isolatiebedrijf te laten ondertekenen.
 
Het is niet zeker of de subsidie ook wordt toegekend. Je mag de isolatie pas laten uitvoeren, nádat bekend is of je daarvoor subsidie ontvangt. Dit krijg je per e-mail te horen uiterlijk dertien weken na je aanvraag. Je hebt dan vier maanden de tijd om de werkzaamheden te laten uitvoeren. Controleer hier ook of jouw gemeente subsidieregelingen heeft voor andere maatregelen om je woning te verduurzamen 


Duurzaamheidslening

Je kunt ook een duurzaamheidslening afsluiten. Deze lening is speciaal bedoeld voor verduurzamingsmaatregelen, waarbij je tegen een gunstige rente een bedrag kunt lenen dat je kunt gebruiken voor isolatie en/of zonnepanelen. Hier lees je meer over de financiering voor isolatie en zonnepanelen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Met deze acht bespaaradviezen druk je de kosten!

Acht bespaartips voor het einde van het jaar

Donderdag 18 november 2021 11:37

‌ Het einde van het jaar nadert en 2022 staat voor de deur. Een nieuw jaar betekent traditiegetrouw ook een nieuwe wetgeving. De Vastelastenbond zet een aantal tips voor je op een rij. Met d...

Lees meer
Vakantie met elektrische auto. Waar vind je de laadpalen en wat kost laden in het buitenland

Met de elektrische auto op vakantie

Maandag 19 juli 2021 13:41

‌Ga je met de elektrische auto (EV) op vakantie? In aangrenzende landen zijn veel laadpunten te vinden. In Duitsland en Frankrijk is het netwerk van laadpalen best goed. Als je naar&n...

Lees meer
Breng je vaste lasten eens goed in kaart. Dat scheelt je minimaal een aantal tientjes per jaar.

Voorjaarsschoonmaak: In 7 stappen klaar voor de lente

Donderdag 08 april 2021 13:52

Om je om weg te helpen, hebben we een stappenplan voor je samengesteld op weg naar een fris en opgeruimd financieel overzicht. Stuur je ook een tip in?  ‌Weet je hoe het ...

Lees meer
Besparen met de thermostaat

Hoe stel je je thermostaat in? Slimme thermostaat of slim omgaan met je klokthermostaat?

Vrijdag 02 oktober 2020 12:59

De komende tijd is het nat. En kouder. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je er weer warmpjes bij zit, zonder dat je te veel warmte verspilt? Het gebruik van de verwarmi...

Lees meer