Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Zorgvuldig verduurzamen, de juiste maatregel op het juiste moment

Dinsdag 25 augustus 2020 12:54Margot Boesveld
Verduurzamen voor de meeste huishoudens niet rendabel. Het is en blijft een lange termijn investering.

Verduurzamen voor de meeste huishoudens niet rendabel. Het is en blijft een lange termijn investering.

Gisteren publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat verduurzamen voor huiseigenaren niet altijd rendabel is. Het planbureau kijkt in het rapport naar de financiële haalbaarheid van de energietransitie. Nederlandse huishoudens willen graag verduurzamen als het interessant is voor de portemonnee. Bijdragen aan een beter milieu kan ook een beweegreden zijn. Daarnaast gaat je wooncomfort omhoog als je je woning isoleert en de waarde van je woning neemt toe. Deze zaken zijn niet meegenomen in het rapport, maar kunnen belangrijke beweegredenen zijn. Volgens De Vastelastenbond leveren specifieke aanpassingen een goed rendement op, maar is het goed om kritisch te blijven welke aanpassingen je moet doorvoeren. 

Woonlastenneutraal lastig uitgangspunt

Uitgangspunt van het kabinet is dat de energietransitie voor iedereen (financieel) haalbaar moet zijn. Dat is vertaald in het criterium ‘woonlastenneutraal’. De analyses van het PLB laten zien dat woonlastenneutraliteit een lastig criterium is: als investeringen voor bijvoorbeeld huishoudens met oudere kinderen woonlastenneutraal worden, gaan eenpersoonshuishoudens er nog steeds stevig op achteruit in totale woonlasten.

Het is niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor de huishoudens met een lager inkomen is het zonder extra subsidie moeilijk om te verduurzamen. Alleen bij een kleine groep grootgebruikers rendeert de investering in de meest optimistische scenario's op korte termijn. Voornamelijk voor gezinnen met opgroeiende kinderen is het rendabel om te verduurzamen, volgens onderzoeker Frans Schilder van het PBL. Zij hebben een hoge energierekening.

"Vaak wordt er gekeken naar de terugverdientijd en de korte termijn, maar kijk vooral wat er bij jouw situatie past, lees je in en kies voor de langere termijn."

Zonnepanelen wél een gunstige investering

De enige investering die volgens onderzoeker Frans Schilder overduidelijk rendeert, zijn zonnepanelen. "Dat is een no-brainer. Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen een gunstige investering." De huidige subsidieregelingen zijn niet genoeg om overige verduurzamende maatregelen op de lange termijn financieel aantrekkelijk te maken, zegt het PBL. (Bron: NOSEén vandaag heeft een rapportage gemaakt, die het verhaal van twee kanten belicht. Je kan hier het filmpje bekijken.

De Vastelastenbond is al jaren betrokken bij de verduurzaming van Nederland. Wij maken ons daarbij hard voor haalbare investeringen en goede voorlichting. Houd ons in de gaten, want wij gaan je meer en meer ondersteunen bij het verlagen van je verbruik. Met inzicht in je verbruik, vergelijken met andere huishoudens, tips om te verduurzamen en berekeningen wat het je oplevert.

Lastige keuzes voor de toekomst

Er komen in het rapport een aantal opties naar voren. Hier zal het kabinet zich de komende periode nog verder in moeten verdiepen. 

Gasprijs of belastingen verhogen. De overheid zou er voor kunnen kiezen om de belasting op gas te verhogen. (en de elektriciteitsbelasting te verlagen). Als de gasprijs maar ver genoeg wordt verhoogd, wordt ‘niets doen’ voor alle eigenaren-bewoners uiteindelijk duurder dan het verduurzamen van hun koopwoning. Huishoudens die nu investeren in verduurzaming worden gesubsidieerd en hebben een lagere energierekening, mogelijk ook bij stijgende prijzen. Achterblijvers betalen de rekening. 

Vrijwillige erfpachtconstructie. In dat geval verkoopt de eigenaar-bewoner vrijwillig de grond onder zijn woning aan de gemeente. Met de opbrengst kan de verduurzaming van de woning gefinancierd worden. 

Subsidie voor isolatie en zonnepanelen. Er is momenteel een landelijke subsidie voor isolatie beschikbaar. Eigenaren-bewoners die voor 31 december 2020 isoleren, krijgen tijdelijk zo’n 30 procent van de investeringskosten terug. Een subsidie voor zonnepanelen of het in stand houden van een (gedeeltelijke) subsidiëring van zonnepanelen zou een goede optie kunnen zijn voor de toekomst.

Productkosten naar beneden. De meest effectieve maatregel zou zijn als we ervoor kunnen zorgen dat de kosten van de producten en dienst naar beneden gaan. Daarbij staat het bundelen van diensten of het gezamenlijk organiseren van het aanbod centraal. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Nederland is 24% verwijderd van klimaatdoelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar we hebben ook al stappen gezet.

Nederland het verst verwijderd van klimaatdoelstellingen. Wat helpt wel en wat niet?

Vrijdag 14 augustus 2020 09:37

Nederland bungelt onderaan EU-ranglijst duurzame energie. Ondanks dat het er naar uit ziet dat we de klimaatdoelen van 2020 niet gaan halen, zijn we op zich goed op weg. Maar in vergelijking me...

Lees meer
Subsidie, duurzaamheid, Zonnepanelen subsidie 2020. ISDE subsidie zonneboiler, subsidie verduurzamen. RVO subsidie

Subsidie energiebesparende maatregelen aanvragen? Zo zit het!

Donderdag 09 juli 2020 10:44

Als je als huiseigenaar je woning wil verduurzamen, dan kun je aanspraak maken op een subsidie. Er zijn verschillende subsidies in omloop voor particulieren. De ISDE en de SEEH. Stel jezelf eers...

Lees meer
Vanaf 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in en verandert de meetmethode. Dat kost huiseigenaar minimaal honderd euro

Vraag voor 1 januari 2021 een energielabel aan!

Maandag 22 juni 2020 12:02

Eindelijk duidelijkheid over het definitieve energielabel voor woningen. Ondanks dat de Tweede Kamer om uitstel van de plannen had gevraagd, heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Binne...

Lees meer
isolatie subsidie omhoog naar 30% van de kosten bij twee of meer isolerende maatregelen.

Vanaf 1 juni isolatiesubsidie omhoog naar dertig procent

Maandag 01 juni 2020 16:04

De Rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet twintig, maar dertig procent van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. Met de verho...

Lees meer