Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Vastelastenbond groot voorstander van bezwaar maken WOZ-beschikking

Maandag 21 maart 2022 07:29Frank van de Ven
Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking kan je financieel voordeel opleveren.

Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking kan je financieel voordeel opleveren.

De Vastelastenbond heeft de handen ineengeslagen met adviesbureau Previcus om consumenten te helpen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Omdat gemeenten de WOZ-waarde te hoog kunnen inschatten, betalen vele huishoudens ten onrechte teveel belasting. Dat moet stoppen en daarom kunnen consumenten via de website van de Vastelastenbond eenvoudig bezwaar maken tegen hun beschikking. Oprichter Dirk-Jan Wolfert: “Een lagere WOZ-waarde kan jaarlijks honderden euro’s schelen.”

Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt onder andere gekeken naar soortgelijke woningen uit dezelfde wijk die verkocht zijn. Dat gebeurt met computermodellen die op basis van schattingen de WOZ-waarde per woning vaststellen. Aan de hand van de bepaalde WOZ-waarde wordt een belastingbedrag opgesteld dat vaak niet representatief is. De reden dat er met computermodellen en aannames gewerkt wordt, is omdat het volgens gemeenten ondoenlijk is om acht miljoen woningen te taxeren.

Niet alle woningen zijn eenvoudig te vergelijken. Voor vrijstaande woningen is een vergelijk moeilijker te maken. Een ander probleem bij het modelmatig vaststellen van WOZ waarden is dat er geen rekening wordt gehouden met specifieke woningkenmerken. De ene woning is volledig gerenoveerd, de andere heeft veel achterstallig onderhoud. Toch krijgen ze dezelfde waarde toegewezen. “Dat is niet eerlijk”, zegt Wolfert.
 

Gemoedsrust

Bezwaar maken is gratis en levert volgens Wolfert altijd wat op: “Je hoeft nooit te betalen, omdat Previcus alle bureaukosten op zich neemt. Mocht je te hoog zijn ingeschaald, krijg je geld terug en betaal je de komende jaren minder belasting. Het gaat niet om een paar tientjes. Een te hoge WOZ-waarde kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Mocht je bezwaar niet geaccepteerd worden, dan weet je in elk geval waar je aan toe bent. Je hebt duidelijkheid en weet dat je woning niet te hoog in ingeschat. Gemoedsrust is onbetaalbaar.”

De Vastelastenbond werkt samen met adviesbureau Previcus dat gespecialiseerd is in de WOZ-wetgeving. Ongeveer veertig procent van de bezwaren wordt gegrond verklaard. “In het verleden hebben we de WOZ-waarde van zo’n tienduizend huishoudens verlaagd. Succes is echter sterk afhankelijk van de gemeente. Sommige gemeenten zitten goed met hun schattingen, terwijl andere gemeenten erg juist naast zitten. Op de website Waarderingskamer kun je snel zien hoe goed – of slecht – jouw gemeente is in het schatten van de WOZ-waarden.”
 

No cure no pay

De Vastelastenbond vindt dat de consument niet de dupe mag worden van verkeerde taxaties. Daarom is het raadzaam om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. De kans is namelijk groot dat huishoudens kunnen besparen en na een succesvol bezwaar jarenlang minder belasting hoeven te betalen. “Die besparing kan gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s. Soms wel tot duizend euro. Wat sommige mensen zich niet realiseren, is dat je in de jaren na de bijstelling van de WOZ-waarde nog steeds profiteert van de verlaging. Je betaalt nog steeds het verlaagde bedrag en dat heeft ook een positief effect op je inkomstenbelasting.”

Het is belangrijk dat er binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar gemaakt wordt. “Bezwaar maken via de Vastelastenbond is kosteloos,” stelt Wolfert. “Onze partner Previcus werkt op basis van no cure no pay. Dat betekent dat het je niets kost, ook als je bezwaar wordt afgewezen. Een bezwaar dien je in op onze website. In de beschikking staan alle gegevens die we nodig hebben. Na het invullen van de gegevens gaan we direct aan de slag.”


Proceskostenvergoeding WOZ-bezwaar

Gemeenten zijn volgens Wolfert niet erg gelukkig met de diensten van adviesbureaus als Previcus. “Op jaarbasis betalen gemeenten circa zeventien miljoen euro aan proceskostenvergoedingen. Een groot bedrag maar dat blijkt een schijntje als je het vergelijkt met de miljarden euro’s die gemeenten ontvangen via gemeentelijke belastingen. Gemeenten geven aan dat het bedrag dat gemeenten moeten betalen aan proceskostenvergoedingen wordt doorberekend aan de burgers”, stelt Wolfert.

Gemeenten geven WOZ-adviesbureaus graag de schuld van die belastingverhoging. “Ze nemen onvoldoende verantwoordelijkheid voor hun eigen bijdrage. Als gemeenten hun werk beter zouden doen, zou bezwaar maken helemaal niet nodig zijn. Willen gemeenten een echte verandering doorvoeren, dan moeten ze beginnen bij de kern. De wet WOZ is een opeenstapeling van wijzigingen. Alleen door een wetsvoorstel of initiatiefvoorstel in te dienen is de uitvoering van de WOZ-waarde schattingen ons inziens nog te veranderen. De proceskosten die betaald moeten worden, zijn vele malen lager dan de kosten voor het individueel taxeren van acht miljoen woningen.”
 

Vechters

In de loop der jaren zijn er veel adviesbureaus bijgekomen die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. De reden waarom de Vastelastenbond voor Previcus heeft gekozen, is vanwege de expertise van dit adviesbureau. En hun volhardendheid.Waar huiseigenaren en andere adviesbureaus afdruipen na een afgewezen bezwaar laat Previcus zich niet afwimpelen en procedeert door. Dit adviesbureau weet exact hoe ze moet handelen om het doel te bereiken. Ze weten hoe men het proces doorloopt en welke stappen er gezet moeten worden. Het zijn echte vechters. Ik kan wel zeggen dat ze – net als wij – het maximale voor hun klanten willen doen.”

WOZ
De WOZ werd in 1994 aangenomen en is bedoeld om een waarde toe te kennen aan onroerende zaken. Op basis van die beoordeling worden onder meer een belastingheffing en het woningwaarderingsstelsel opgesteld. Artikel 18 bepaalt dat de waardepeildatum één jaar voor het begin van het kalenderjaar ligt waarvoor de waarde wordt vastgesteld. De waarde van de onroerende zaak in het begin van een kalenderjaar moet dus niet verward worden met de WOZ-waarde voor dat kalenderjaar. 


 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De Vastelastenbond en Previcus helpen je met bezwaar maken tegen je WOZ-waarde.

Dit zijn de negen meest gestelde vragen over de WOZ

Woensdag 19 januari 2022 10:11

Veel gemeenten bepalen de WOZ-waarde van woningen op basis van schattingen. Regelmatig kloppen deze aannames niet, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Je k...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ kun je belastingverlaging krijgen.

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde altijd de moeite waard is

Donderdag 04 november 2021 08:54

Veel gemeenten schatten de WOZ-waarde te hoog in, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Het is echter mogelijk om bezwaar te maken tegen deze inschatting. ...

Lees meer
WOZ-waarde afgelopen jaar 7% hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS

Ook WOZ-waarde op recordhoogte

Donderdag 30 september 2021 08:59

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in ons land was op 1 januari van dit jaar 290.000 euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WO...

Lees meer
De WOZ-waarde zal in 2022 naar verwachting 8,5 procent stijgen. Dat is een gemiddelde WOZ-waarde van 314.000 euro in 2022.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2022?

Zondag 22 augustus 2021 07:07

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is in 2021 gestegen naar 290.000 euro. In 2015 was dat nog 206.000 euro. De coronapandemie heeft nauwelijks eff...

Lees meer