Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Van energielabel C naar energielabel B

Maandag 05 oktober 2020 15:02Margot Boesveld
Alles over hoe je je woning van energielabel C naar energielabel B kan krijgen.

Alles over hoe je je woning van energielabel C naar energielabel B kan krijgen.

Met deze 6 tips ga je makkelijk van energielabel C naar energielabel B (of zelfs A). In Nederland hebben momenteel meer dan 1 miljoen huishoudens nog energielabel C. Dat zijn voornamelijk tussenwoningen (326.861) en appartementen (449.136). Om van energielabel C naar energielabel B te komen moet een huiseigenaar ongeveer tussen de 15.000 en 25.000 euro investeren. Deze kosten voor verduurzaming kunnen lang niet alle huishoudens betalen. Met deze handige tips kun je met zo min mogelijk kosten toch het maximale uit je woning halen. 

Voordelen van verduurzamen

Het verduurzamen van je woning zorgt voor flinke besparingen op de energiekosten. Naast lagere lasten, draag je bij aan een beter milieu, omdat je CO² uitstoot daalt. Ook kun je in aanmerking komen voor rentekorting bij je bank. En geeft het je tijdens de koudere maanden in Nederland ook meer warmtecomfort.

Isoleer en ventileer

Je moet dus zorgen voor goede ventilatie om te zorgen voor gezonde leefomstandigheden. Je kunt dan kiezen voor mechanische ventilatie met warmteterugwinning zodat je weinig energie verliest en toch kunt genieten van frisse lucht in huis.

1. Isoleren spouwmuur

Besparing: 460 euro en 1500 kg CO² per jaar
Eenmalige kosten: 850 tot 2.600 euro (afhankelijk van je type woning)

Alle energie die je in huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken of in te kopen. Een gemiddelde woning verliest al snel 20 procent van zijn warmte via de muur. Daarom is spouwmuurisolatie eigenlijk een no-brainer bij een bestaand huis. Zo’n ingreep is niet eens een verbouwing te noemen. Het is een van de goedkoopste aanpassingen en eenvoudig. Alles gebeurt buiten je huis en je hebt er geen rommel van. Je merkt alleen dat je energieverbruik flink daalt. Het is de makkelijkste keuze bij verduurzaming.

2. Isoleren dak

Besparing: 500 euro en 1500 kg CO² per jaar
Eenmalige kosten: 2.000  tot 4.000 euro

Het energieverlies via je dak is vergelijkbaar met je muren. Als je toch verbouwt, hoef je er niet lang over na te denken. Dat ligt anders als je zolder betimmerd of gestuukt is. Isolatiemateriaal is niet heel duur, maar het is dan wel vrij bewerkelijk. En duurder omdat je het opnieuw moet afwerken.

Het is verstandig om je bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal goed te laten adviseren. Drie vragen zijn dan belangrijk: Wat is de isolatiewaarde? Is de productie duurzaam? En is het een natuurproduct? Voor minder duurzame varianten als glas of steenwol zijn al natuurlijke alternatieven. Bijvoorbeeld wol, hout- of hennepvezels. Het bijkomende voordeel van natuurproducten is dat ze vaak beter ventileren en vocht reguleren.”

3. Zonnepanelen

Besparing: 460 euro & 1.600 kg CO² per jaar
Eenmalige kosten: 4.600 euro

“De hamvraag bij het plaatsen van zonnepanelen is: hoeveel stroom heb je nodig? Kijk vooral eerst even waar je nog kunt besparen. Dit kan bijvoorbeeld met zuinige apparatuur en ledlampen. Alleen dat scheelt al veel energie. Als je weet hoeveel stroom je huishouden gebruikt, bereken je eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt. Of je die ook kunt plaatsen, hangt af van het dakoppervlak en de ligging. Het is dus slim om je te laten adviseren over de beste oplossing om je eigen energie duurzaam op te wekken.” 

 Het verschil tussen energielabel C en energielabel B is 0,3 gigajoule. Dat betekent dat je energiezuinige maatregelen moet treffen waarmee je minimaal 120 m3 mee bespaart."

4. Warmtepomp

Besparing: 190 euro & 1.200 kg CO² per jaar
Eenmalige kosten: 4.500 euro

Een luchtwarmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. Je gebruikt de buitenlucht om je huis en je water te verwarmen. Op dit moment is een hybride oplossing met een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel financieel de beste optie. Het is relatief goedkoop en je hoeft de radiatoren niet aan te passen voor lagetemperatuurverwarming. Zeker als je huis goed geïsoleerd is, verlies je weinig warmte en gebruik je veel minder gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming en water daalt gemiddeld met zo’n 35 procent. Bovendien is de cv-ketel dan puur een back-up bij extreme kou.

Als je huis volledig van gas af is, kun je kiezen voor een volledig elektrische luchtwarmtepomp. Deze luchtwarmtepomp haalt ook bruikbare warmte uit de lucht en is heel duurzaam. Zeker als je de stroom zelf opwekt vermindert je CO2-uitstoot met 50 tot 60 procent. Deze verwarming kun je combineren met vloer- of wandverwarming of met speciale lagetemperatuur-radiatoren.

5. HR++ of triple glas

Besparing: 240 euro en 800 kg CO² per jaar
Eenmalige kosten: 3.100 tot 5.000 euro

Dubbel glas is in veel huizen al standaard. Het beschermt niet alleen beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. Tegenwoordig is er ook  HR+++ of driedubbelglas Let op: Ga je je ramen vervangen dan moet je wel rekening houden met bijkomende kosten van schilderwerk of nieuwe kozijnen.

6. Zonneboiler

Besparing: minder dan 80 euro per jaar
Eenmalige kosten: 2.000 euro

Een zonneboiler werkt heel eenvoudig. Je verwarmt water in een slang en slaat het op. De investering is beperkt. Je hebt wel minimaal een paar vierkante meters nodig voor het opslagvat. Helaas zijn Nederlandse woningen soms wat krap, waardoor zonneboilers niet altijd praktisch zijn.

In Nederland wordt er voor een zonneboiler ook subsidie verleend voor de zonneboiler. Meer informatie vindt je op de website van de RVO.

Wat is EPC?

Hoe beter de woning is wat betreft isolatie, ventilatie en installatie, hoe minder energie het kost om de woning warm te houden of te koelen. De hoeveelheid energie die nodig is om een woning te koelen of te verwarmen wordt gewogen en uitgedrukt in een EPC-waarde. Dat staat voor: Energie Prestatie Coëfficiënt. Alle nieuwbouwwoningen moeten in Nederland aan EPC-eisen voldoen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op.

Zonnepanelen in top 3 verduurzaming

Vrijdag 25 september 2020 12:36

Als we kijken we naar de top 5 van verduurzamingsmaatregelen, dan heeft er een kleine verschuiving plaats gevonden. De meeste huishoudens kiezen voor het isoleren van de woning gevolgd...

Lees meer
De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

Top 5 energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds (voorheen energiebespaarfonds)

Donderdag 03 september 2020 08:58

Dubbel glas is de meest bekende energiebesparende maatregel. Ook zonnepanelen en dak- en vloerisolatie zijn bekend. Al verwachten heel wat mensen dat zij hun huis over tien jaar verwarmen met een zo...

Lees meer
Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Subsidie voor isolerende maatregelen 2020-2021

Maandag 31 augustus 2020 12:14

Wil je investeren in het verduurzamen van je woning? Goed plan, want dit is het juiste moment om je plannen uit te voeren!  Update: De nieuwe subsidie maatregelen voor 2021-2022 kun je hier lez...

Lees meer
Indeling energielabel woningen Nederland. Overzicht energielabel. Energielabel C

Actuele cijfers: Indeling energielabel woning. Meeste woningen hebben energielabel C

Dinsdag 01 september 2020 08:28

Alles over energielabel > Inmiddels heeft 48% van alle woningen zijn voorzien van een energielabel. Dat is goed voor 3,8 miljoen woningen. In 2010 waren er nog maar 166.000...

Lees meer