Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Transporttarieven van netbeheerders stijgen met 1,4%; die van Tennet met 35%

Vrijdag 02 februari 2007 13:34Margot Boesveld

 

De toezichthouder DTE heeft de transporttarieven voor 2007 vastgesteld. Dat zijn de tarieven die de netwerkbeheerders bij de energieafnemers in rekening brengen.De tarieven voor het transport van elektriciteit stijgen volgens de toezichthouder gemiddeld met 2,1%. Die voor gas dalen met gemiddeld 0,2%. Gecombineerd stijgen de tarieven met gemiddeld 1,4%, wat volgens de DTE gelijk is aan de inflatie die de netbeheerders wettelijk in hun tarieven mogen verwerken.De tarieven verschillen per netbeheerder. Van invloed is mede een x-factor, een kortingspercentage op de tarieven van vorig jaar dat bedoeld is om de netbeheerder te dwingen efficiënter te werk te gaan. Er zijn nog dertien netbeheerders voor gas over in Nederland, inclusief landelijke netbeheerder Gas Transport Services. Er zijn elf elektriciteitsnetbeheerders, inclusief de landelijke netbeheerder Tennet.De toezichthouder heeft ook de tarieven van landelijk netbeheerder Tennet vastgesteld. De transporttarieven van Tennet zijn met maar liefst 35% gestegen. Verder brengt de organisatie ook nog kosten in rekening voor zogenoemde systeemdiensten. De tarieven hiervan zijn met 10% gestegen.De tariefstijging bij Tennet is het gevolg van vier factoren, zo laat de organisatie weten. Ten eerste is die het gevolg van de beslissing van de DTE om decentrale opwekkers te compenseren voor kosten die Tennet uitspaart. Decentrale opwekkers, zoals een lokale biomassacentrale of een windmolenpark, zorgen voor minder netverliezen.De tweede reden voor de prijsexplosie is het Europese verbod op de lange-termijn-importcontracten van de vier grote producenten. De capaciteit die hierdoor vrijkwam wordt tegenwoordig geveild. Maar de inkomsten uit de veiling komen niet ten goede aan het tarief, maar moeten in een aparte pot gestopt worden.Een andere oorzaak voor de hogere prijzen zijn de investeringen die Tennet moet doen. Zo investeert het bedrijf momenteel in het 'Randstad-rondje', de aanleg van een 380 kV-verbinding in de Randstad die maakt dat er een ringvorm ontstaat. Ten slotte gaan de prijzen omhoog door de stijgende prijzen van stroom voor de inkoop van netverliezen en van vermogen.Het systeemdienstentarief van Tennet is gestegen met 15%. In tegenstelling tot het transporttarief, dat gedragen wordt door de regionale netbeheerders, wordt dit tarief wel doorberekend aan de huishoudelijke consument. Het bedraagt ongeveer 0,12 cent per kWh. De stijging komt neer op 65 cent per klant volgens Tennet.Copyright©, Energeia, 2007

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over