Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Top 5 energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds (voorheen energiebespaarfonds)

Donderdag 03 september 2020 08:58Benny Moonen
De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

Dubbel glas is de meest bekende energiebesparende maatregel. Ook zonnepanelen en dak- en vloerisolatie zijn bekend. Al verwachten heel wat mensen dat zij hun huis over tien jaar verwarmen met een zonneboiler of warmtepomp. Maar wist je dat er voor energiezuinige deuren ook vaak een lening vanuit het warmtefonds wordt aangevraagd. De top 5 aan energiebesparende maatregelen van dit moment zijn: 

  1. Hoogrendementsglas
  2. Energiezuinige deuren
  3. Zonnepanelen
  4. Gevelisolatie
  5. Hoogrendementsketel/warmtepomp

1. HR glas (hoogrenedementsglas)

HR glas is veruit de meeste bekende en populairste energiebesparende maatregel. 
Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit een laagje die de isolatie verbetert. Een bijkomend voordeel van HR++ glas is dat je veel minder last heeft van vocht op ramen en geluid van buitenaf.

2. Isolerende deuren

Wist je dat er isolerende deuren bestaan? Veel huiseigenaren gebruiken de leningen van het Nationaal warmtefonds om energiezuinige deuren te plaatsen. Die zijn best prijzen, maar werken uitstekend. Isolerende deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Er zijn ook kozijnen met een isolerende werking. Bij kozijnen met een thermische onderbreking zit er een laag isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenkant van het kozijn. Daardoor kan er minder warmte via het kozijn naar buiten ontsnappen. Vooral bij aluminium en staal is dat belangrijk.

3. Zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Er liggen meer dan 17 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse dak. Het grootste vermogen zonnepanelen op woningen ligt in Utrecht, Groningen en Eindhoven. Er liggen gemiddeld 12 zonnepanelen op een dak. Goed voor ca. 80-85% van het stroomverbruik. We zien steeds vaker dat men kiest voor een energiebespaarlening om de grote investering van zonnepanelen te financieren. Wil je een vrijblijvende offerte aanvragen voor zonnepanelen, dan kan dat via de Vastelastenbond. 

4. Gevelisoaltie 

Bij gevelisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken. Isoleren vanaf de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft veel voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

5. HR ketel/warmtepomp

De koude periode komt er weer aan. Dan is een goedwerkende ketel erg belangrijk. Op nummer 5 van de meeste energiebesparende maatregel staat de Hr-ketel. Een HR-combiketel is een ketel op gas (hrww-107) voor zowel de centrale verwarming als voor warm tapwater. De plek wordt gedeeld met de warmte pomp. Omdat je vanaf 2019 hoogrendementsketel alleen nog kan financieren vanuit het warmtefonds als deze een oude traditionele of vr-ketel vervangt. Veel mensen kiezen door steeds vaker voor de warmtepomp. Ook omdat daar subsidie vanuit de overheid voor is.

  • De cv-ketel moet een HR107-label hebben.
  • De nieuwe hr-ketel vervangt een oude traditionele of vr-ketel.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.

Energiebespaarhyptheek via Nationaal warmtefonds (vanaf 2021)

Huizenbezitters uit buurten met een wijkaanpak voor verduurzaming kunnen vanaf 2021 de Energiebespaarhypotheek afsluiten als zij niet in aanmerking komen voor reguliere financiering. Zo kunnen eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte toch hun woningen verduurzamen en zo meedoen in de energietransitie. Nationaal Het Nationaal Warmtefonds stimuleert particuliere woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te treffen. Het Nationaal Warmtefonds is landelijk beschikbaar voor eigenaren-bewoners, VvE’s en scholen. Het fonds is een gevolg van het Woonakkoord in 2013 en het Klimaatakkoord uit 2019. Het fonds is gefinancierd door de Rijksoverheid, de Rabobank, ASN Bank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB). In totaal is er 1,2 miljard euro beschikbaar. SVn is momenteel fondsmanager van het Nationaal Warmtefonds. Lees het hele bericht op website van SVN. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Per 1 januari 2021 stopt de tijdelijke verhoging isolatiesubsidie, worden subsidies samengevoegd en wordt het energielabel duurder.

Subsidie voor isolerende maatregelen 2020-2021

Maandag 31 augustus 2020 12:14

Wil je investeren in het verduurzamen van je woning? Goed plan, want dit is het juiste moment om je plannen uit te voeren!  Update: De nieuwe subsidie maatregelen voor 2021-2022 kun je hier lez...

Lees meer
Indeling energielabel woningen Nederland. Overzicht energielabel. Energielabel C

Actuele cijfers: Indeling energielabel woning. Meeste woningen hebben energielabel C

Dinsdag 01 september 2020 08:28

Alles over energielabel > Inmiddels heeft 48% van alle woningen zijn voorzien van een energielabel. Dat is goed voor 3,8 miljoen woningen. In 2010 waren er nog maar 166.000...

Lees meer
Verduurzamen voor de meeste huishoudens niet rendabel. Het is en blijft een lange termijn investering.

Zorgvuldig verduurzamen, de juiste maatregel op het juiste moment

Dinsdag 25 augustus 2020 12:54

Gisteren publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat verduurzamen voor huiseigenaren niet altijd rendabel is. Het planbureau kijkt in het rapport naar de financiële haalbaarh...

Lees meer
Nederland is 24% verwijderd van klimaatdoelstellingen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar we hebben ook al stappen gezet.

Nederland het verst verwijderd van klimaatdoelstellingen. Wat helpt wel en wat niet?

Vrijdag 14 augustus 2020 09:37

Nederland bungelt onderaan EU-ranglijst duurzame energie. Ondanks dat het er naar uit ziet dat we de klimaatdoelen van 2020 niet gaan halen, zijn we op zich goed op weg. Maar in vergelijking me...

Lees meer