Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Terugleverkosten baren eigenaar zorgen

Dinsdag 03 september 2024 09:57Teun van Uijtregt
Stijgende terugleverkosten baart eigenaar zonnepanelen zorgen

Stijgende terugleverkosten baart eigenaar zonnepanelen zorgen

Zonnepaneelbezitters worden geconfronteerd met stijgende kosten voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Deze kosten, vaak aangeduid als een ‘zonnepaneelboete’, zijn de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Veel eigenaren proberen hun energierekening te verlagen door alternatieve maatregelen te nemen, zoals het installeren van een batterij of het meer benutten van zelf opgewekte stroom.

Stabiliteit
De kosten voor teruglevering zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen, wat resulteert in hogere energierekeningen voor huishoudens met zonnepanelen. Energieleveranciers rechtvaardigen deze stijging door te wijzen op de toename van zonnepanelen, die de stabiliteit van het elektriciteitsnet onder druk zet. Bovendien lopen leveranciers inkomsten mis door de salderingsregeling, waarbij opgewekte energie in de zomer kan worden weggestreept tegen verbruik in de winter.

Inspanning
Consumenten reageren verschillend op deze ontwikkeling. Sommigen, zoals Perla en David Schippers uit Heerenveen, overwegen een batterij aan te schaffen om de kosten te drukken, maar zijn onzeker over de effectiviteit en de bijkomende investeringen. Anderen, zoals Rob Hendriksen uit Ede, voelen zich benadeeld omdat hun inspanningen om duurzaam te leven worden bestraft met hogere kosten.

Complexiteit
De complexiteit van de energiemarkt maakt het voor consumenten lastig om een goed overzicht te krijgen van de verschillende tarieven en voorwaarden. De Consumentenbond en vergelijkingssites wijzen erop dat het vergelijken van aanbieders steeds moeilijker wordt. Sommige zonnepaneelbezitters overwegen de aanschaf van een thuisbatterij, maar de hoge kosten en de onzekerheid over de terugverdientijd weerhouden velen hiervan.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt momenteel de redelijkheid van deze terugleverkosten. De discussie rondom de energietransitie en de rol van zonne-energie blijft actueel, terwijl consumenten op zoek zijn naar de beste manier om hun kosten te beheersen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen? Dan is het goed om je energiecontract eens tegen het licht te houden.

ACM onderzoekt kosten en vergoedingen voor zonnestroom

Donderdag 22 augustus 2024 15:25

‌De Autoriteit Consument & Markt (ACM) signaleert dat sommige consumenten met zonnepanelen, die jaarlijks meer stroom terugleveren dan ze verbruiken, bij enkele energieleveranciers netto meer...

Lees meer
Goedkope Doe Het Elf zonnepanelen rukken op. Het plaatsen van deze zonnepanelen is niet zonder risico's.

Zonnepanelen bij Lidl voor een prikkie: let op de risico’s

Dinsdag 09 juli 2024 17:58

In Duitsland kun je nu bij Lidl zonnepanelen kopen voor een zacht prijsje, en vanaf volgende week zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar. Lidl is niet de enige supermarkt die goedkope en zelf te inst...

Lees meer
De vraag naar zonnepanelen stort in

Heeft zonne-energie nog toekomst in Nederland?

Dinsdag 04 juni 2024 14:18

Een dreigende kaalslag onder installateurs van zonnepanelen in Nederland roept vragen op over de toekomst van zonne-energie. Energieprijzen zijn gedaald en de salderingsregeling loopt op zijn einde....

Lees meer
Afschaffen saldering zonnepanelen per 2027

Nieuwe coalitie wil salderingsregeling zonnepanelen schrappen in 2027

Vrijdag 17 mei 2024 10:32

Ondanks dit verzet verdwijnt de salderingsregeling nu op 1 januari 2027. Dit besluit staat in de budgettaire bijlage van het onderhandelaarsakkoord, zonder verdere toelichting. Het oorspronkelijke p...

Lees meer