Het voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar m...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is:
De activiteiten van zonnepaneelinstallateurs zijn weer in volle gang. De vraag is afgelopen maand aanzienlijk gestegen na een eerdere daling, en de reden hiervoor is de politieke discussie rondom de salderingsregeling.
Dit blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Techniek Nederland onder enkele tientallen installatiebedrijven. Installatiebedrijven die zijn geïnterviewd bevestigen eveneens dit herstel.
Politieke onrust heeft de zonnestroomsector lange tijd parten gespeeld. Vorig jaar groeide het aantal woningen met zonnepanelen nog van 2 miljoen naar 2,6 miljoen. Echter, in oktober spraken installateurs tegenover Nieuwsuur over een "aanzienlijke terugval". Sommige bedrijven zagen zelfs een daling van 30 procent in het aantal aanvragen.
De terughoudendheid onder huiseigenaren was het gevolg van het besluit om de aantrekkelijke salderingsregeling per 2025 af te schaffen. Hoewel onafhankelijke partijen zoals Milieu Centraal berekenden dat de panelen nog steeds binnen zes jaar rendabel zouden zijn, zorgde het besluit voor terughoudendheid.
De stijgende vraag wordt nu ook toegeschreven aan een politieke ommezwaai. Vorige maand verwierp de Eerste Kamer namelijk het plan om de regeling af te schaffen. "Installateurs van zonnepanelen zien een toename in het aantal aanvragen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten," concludeert de branchevereniging uit het onderzoek.
"Het vertrouwen is hersteld," merkt ook Yasin Kilic van het Utrechtse installatiebedrijf Niyata op. Voor de zomervakantie daalde de vraag plotseling. "Mensen hielden de hand op de knip vanwege de onduidelijkheid. Nu er duidelijkheid is, is het wachten voorbij."
Lage prijzen dragen ook bij aan het herstel. "Wij kunnen de panelen nu voor duizenden euro's per huis goedkoper leveren dan tijdens de piekperiode," zegt Kilic. Door de hoge vraag tijdens de coronacrisis en de daaropvolgende periode, in combinatie met leveringsproblemen en personeelstekorten, waren de panelen relatief duur. "Nu zijn er juist grote voorraden bij de groothandels door de lagere vraag van de afgelopen maanden. Daardoor is de prijs lager."
Dit trekt weer nieuwe klanten aan. "Afgelopen maand is het aanzienlijk drukker, maar we zijn nog niet terug op het niveau van voor de zomer," zegt Kilic. "Misschien is dat maar goed ook. Het was toen wel heel druk."
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Het voorstel van demissionair minister Rob Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen is afgekeurd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen, maar m...
Lees meerZonnepanelen zijn het afgelopen jaar flink goedkoper geworden, zodat de aanschaf in zes jaar kan worden terugverdiend. Milieu Centraal onderzocht de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend...
Lees meerHet rommelt in de wereld van de zonnepanelen nu vrijwel alle energieleveranciers extra kosten in rekening brengen vanwege de salderingsregeling. Veel mensen twijfelen of de aanschaf van panelen ...
Lees meerHet aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is flink gestegen, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoge gasprijs was daar medeverantwoordelijk voor, waardoor huishoudens...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie