Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Ruim 20% energielabels huishoudelijke artikelen niet correct

Woensdag 20 maart 2019 10:31Margot Boesveld
Fouten in energielabels orde van de dag.

Fouten in energielabels orde van de dag.

Ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten is minder zuinig dan het energielabel aangeeft. Vooral bij tv’s, koelkasten, vaatwassers en ovens klopt het energielabel vaak niet. Dit blijkt uit het onderzoekrapport  dat de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 19 maart jl. publiceerde. In dit rapport bundelt de NVWA alle resultaten van 2015, 2016 en 2017. In het rapport zet de organisatie de volgende resultaten op een rij:

  • In 2015, 2016 en 2017 werden 123 apparaten gecontroleerd
  • Bij 54% van de 123 onderzochte apparaten was de energieklasse en het technisch dossier in orde
  • 21% van de onderzochte apparaten klopten niet*
  • Er werden 2707 (web)winkels geïnspecteerd (witgoedbedrijven, internetwinkels, bouwmarkten etc.)
  • Bij 24% van de apparaten in een fysieke winkel is geen energielabel aanwezig
  • Bij 73% van de apparaten bij internetwinkels heeft geen energielabel

*Bij 21 procent van die onderzochte apparaten deugde de waarde op het energielabel niet of was de documentatie over technische prestaties niet op orde.

Veel consumenten kijken bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine of vaatwasser toch even naar het energielabel. Een A+++ label geeft aan het energiezuinig apparaat is, en dus is ook het energieverbruik in kWh lager. Maar in de praktijk zijn er veel dingen niet op orde. Zo wijken de prestatiekenmerken af en is het apparaat minder zuinig dan beloofd en soms is er zelfs niet eens een energielabel aanwezig.

Volgens de inspectiedienst had bijna een kwart van de onderzochte apparaten in fysieke winkels geen energielabel in huis, bij apparaten van internetwinkels lag dat percentage zelfs vele malen hoger, namelijk op 73 procent. Verontrustend, zo vindt de toezichthouder, zeker omdat consumenten hun aankopen steeds meer online doen. ,,We gaan daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties’’, zo laat de waakhond weten. 

De NVWA streeft naar een wetswijziging

De verkoop via internet neemt toe en ook het  online aanbod van technische huishoudelijke apparaten. De NVWA heeft de bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben een schriftelijke waarschuwing gestuurd.

De NVWA gaat daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties en heeft voor komende jaren aandachtspunten opgesteld. Nu wil de NVWA overstappen naar een striktere handhavende aanpak; hiervoor is eerst een wetswijziging nodig. Het ministerie van Economische Zaken werkt hier aan zodat de waakhond meer bevoegdheden krijgt.

Achtergrond informatie: Wettelijke eisen energielabels

Het energielabel is een Europees verplicht informatielabel op huishoudelijke apparaten. De energie-efficiëntie wordt aangeduid in de letters A+++ tot en met G en met de kleuren donkergroen tot en met rood, oftewel van zeer zuinig tot en met minst zuinig. Daarnaast moet technische documentatie beschikbaar zijn waaruit blijkt dat de opgegeven waarden kloppen. Tot 2017 was de Europese richtlijn 2010/30/EU van kracht, vanaf augustus 2017 is deze richtlijn vervangen door de Europese Verordening (EU) 2017/1369.

Nieuwsgierig wat uw (huishoudelijke) apparaten aan energie verbruiken? U kan hier het stroomverbruik van de apparaten vinden.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Financiële gevolgen klimaatakkoord zet kabinet aan het denken.

Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd?

Donderdag 14 maart 2019 08:15

Klimaatakkoord | Wat is er allemaal gebeurd? Verkiezingsstunt of serieuze aanpassing in CO2 heffing? Er gebeurde deze week veel op het gebied van het klimaatakkoord. Al met al is het klimaatakko...

Lees meer
Ecoliner vervanger CV-ketel?

Is dit het betaalbare alternatief van de warmtepomp?

Woensdag 13 maart 2019 15:19

De Nederlandse overheid wil dat huizen in de toekomst niet meer met gas warm gestookt worden. Hiervoor zijn al diverse alternatieven op de markt. In veel gevallen blijkt echter dat deze (nog) niet goe...

Lees meer
klimaatonderzoek veel zorgen weinig actie

Klimaatonderzoek: veel zorgen, weinig actie

Donderdag 07 maart 2019 15:35

Nederlanders (65%) maken zich zorgen over de opwarming van de aarde, maar doen hier nog niet genoeg mee. Dat is de conclusie van een onderzoek van een onderzoeksbureau in opdracht van Binnenla...

Lees meer
Windparken Nederland winddelen voor en nadelen

Winddelen, een hype of juist slim?

Maandag 10 december 2018 14:35

Winddelen, een hype of juist slim? Er zijn steeds meer (lokale) projecten (zon en wind) waar consumenten een stukje van kunnen kopen. Er zijn momenteel 389 duurzame lokale projecten. De gezamenlijk...

Lees meer