Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Provincies en gemeenten: Rijk kom in actie voor woningverduurzaming

Vrijdag 24 juni 2022 08:19Frank van de Ven
Woningverduurzaming is nodeloos complex waardoor huizenbezitters niet de hulp krijgen die ze verdienen.

Woningverduurzaming is nodeloos complex waardoor huizenbezitters niet de hulp krijgen die ze verdienen.

Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie roept namens alle provincies en zestig gemeenten politiek Den Haag op om woningverduurzaming te vereenvoudigen. De oproep is bedoeld om de ministers van Financiën, Binnenlandse Zaken, Klimaat en Energie en Volkshuisvesting aan te sporen vaart te maken met het weghalen van struikelblokken. Vooral op juridisch en fiscaal gebied zijn er belemmeringen die woningverduurzaming onnodig ingewikkeld maken.

In een brief geven bestuurders aan dat woningbezitters vaak niet zelf in één keer voor de hoge kosten van verduurzaming kunnen opdraaien. Ze hebben daarbij hulp van de overheid nodig. Die hulp is er maar juridische belemmeringen maken het er niet gemakkelijker op om die (financiële) steun te ontvangen.

In Utrecht zijn pilotprojecten opgestart om woningverduurzaming te vereenvoudigen. Er zijn kinderziektes naar voren gekomen en daarom is actie gewenst, stelt Van Essen: “Binnen provincie Utrecht zijn in Wijk bij Duurstede en in Amersfoort twee pilots verder uitgewerkt, waarbij gemeente of marktpartij de investeringskosten oppakt. Experts isoleren de woningen, plaatsen zonnepanelen, isolatieglas en een warmtepomp. Bewoners betalen daar in maandelijkse termijnen voor via een gemeentelijke regeling of een onderhoudscontract.”


Gezamenlijke inzet energietransitie

Cruciaal bij een gemeentelijke regeling of een onderhoudscontract is dat deze oplossingen gebouwgebonden zijn en niet persoonsgebonden. Mocht een bewoner verhuizen dan neemt de nieuwe bewoner het maandelijks bedrag over. “Juridisch en fiscaal is dit nog niet goed geregeld. Voor een impuls in de energietransitie is de gezamenlijk inzet van ministeries heel hard nodig”, verduidelijkt Van Essen.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting heeft de Kamer toegezegd voor de zomer goed naar deze kwestie te kijken. Voor een oplossing zijn ook ministers Rob Jetten voor Klimaat en Energie, Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Sigrid Kaag van Financiën nodig. De ondertekenaars van de brief roepen deze ministers op om samen werk te maken van passende juridische kaders voor gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsinstrumenten. De oproep wordt mede ondersteund door de Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Stroomversnelling, de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Sinds kort biedt de Vastelastenbond ook hypotheekadvies aan. De hypotheek is voor veel mensen toch wel dé grootste vaste last.

'Bouwdepot op orde dankzij ijzersterk advies Buurtmannen'

Woensdag 22 juni 2022 09:02

‌Een tijdje terug besloten redacteur Frank van de Ven en zijn gezin om de mogelijkheden van hypotheekadvies te verkennen. Ze waren benieuwd wat zij voor elkaar zouden krijgen met een ...

Lees meer
Verduidelijking over de duurzaamheid van een product is een grote wens van consumenten.

Toezichthouder: Keurmerken duurzaamheid eisen verbetering

Maandag 20 juni 2022 08:32

‌Door de grote hoeveelheid keurmerken, certificaten en labels op het gebied van duurzaamheid zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Onderzoek van de Autoriteit Consumenten & Mark...

Lees meer
Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. Houd daar rekening mee en kijk of de plaatsing van zo'n systeem mogelijk is.

Wanneer is een warmtepomp geschikt voor je woning?

Dinsdag 14 juni 2022 09:04

‌Woningeigenaren worden gestimuleerd om hun huis te verduurzamen zodat ze minder afhankelijk van gas zijn. De overheid streeft ernaar om heel Nederland in 2050 op hernieuwbare energie te laten ...

Lees meer
Bij de aanschaf van een rookmelder is het belangrijk om te controleren of het apparaat aan het EN14604-keurmerk voldoet en een CE-markering heeft.

Vurig pleidooi voor veiligheid: rookmelders per 1 juli verplicht

Woensdag 08 juni 2022 15:58

‌Per 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in elke woning. Voor nieuwbouwwoningen was dit al gemeengoed maar voortaan is dit ook een verplichting in oudere huizen. In kelders of ...

Lees meer