Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

PERSBERICHT: Vervuilde data BAG-register dupeert burger met te hoge WOZ-waarde

Donderdag 03 maart 2022 07:00Frank van de Ven
Vervuilde data in het BAG-register zorgt voor een onnodig hoge berekening van de WOZ-waarde.

Vervuilde data in het BAG-register zorgt voor een onnodig hoge berekening van de WOZ-waarde.

Voor de nieuwe rekenmethode van de WOZ-waarde wordt verouderde informatie uit het Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)-register gebruikt. Doordat deze specifieke informatie jarenlang ongebruikt gebleven is, is deze data inmiddels flink vervuild. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond pleit voor een volledige opschoning van het register. Wanneer het systeem niet aangepast wordt, is de burger steevast de dupe van verkeerde aannames en betaalt hij structureel te veel belasting.

Slecht vertrekpunt

Waar het volgens Wolfert fout gaat, is bij de opslag van data in het BAG-register: “We krijgen veel signalen van onze klanten dat de oppervlakteberekening van het BAG niet juist is. Wanneer het uitgangspunt niet klopt, is dat een slecht vertrekpunt. De kans is dan ook enorm groot dat je teveel betaalt voor je WOZ-beschikking. De data van het BAG-register vormt een belangrijk onderdeel van de waardebepaling van een woning. Het is dan wel essentieel dat de gebruikte data klopt en dat blijkt nu vaker niet dan wel het geval.”

Bij woningen die in de verkoop gaan of net verkocht zijn, kloppen de berekening wel omdat er opnieuw is ingerekend. Er is in dat geval rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van het huis. “Maar het kan zomaar zijn dat deze gegevens nog niet – of helemaal niet – op de goede manier zijn verwerkt in het BAG-register. Uit recent onderzoek van WOZ-adviesbureau Previcus blijkt dat de data die in het BAG-register staat vaak slecht geborgd wordt."

Herkenbaarheid

De rol van de data uit het BAG-register is in 2022 nog groter geworden, stelt Wolfert. Sinds dit jaar zijn 250 gemeenten overgestapt naar een nieuwe rekenmethode om de WOZ-waarde te bepalen. 102 gemeenten werkten al met deze meetmethode maar sinds dit jaar is er voor een eenduidige methodiek gekozen. “Voorheen werd de WOZ op basis van kubieke meters berekend, terwijl nu voortaan een berekening in vierkante meters leidend is. In 2019 werd al afgesproken dat deze nieuwe manier van rekenen er moest komen”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Gemeenten kregen vijf jaar de tijd om zich op deze stap voor te bereiden. Het heeft jaren geduurd voordat deze werkwijze uiteindelijk landelijk werd doorgevoerd. “De reden voor deze overstap was vanwege de herkenbaarheid. Wanneer een woning verkocht is, wordt er met vierkante meters gerekend en dat is door de burger goed te controleren”, verduidelijkt Wolfert.

Grote gevolgen

De overstap van kubieke meters naar vierkante meters kan grote gevolgen hebben voor de WOZ-waarde die aan een woning wordt toegekend. “Het probleem is dat de nieuwe meetmethode schuine daken en objecten die lager zijn dan 1,50 meter niet meer meeneemt in de berekeningen. Ook worden bepaalde ruimtes zoals garages niet meegenomen in de berekeningen omdat dit geen woonoppervlak is. Dat zorgt voor inconsistentie en misrekeningen!”

Wolfert raadt consumenten aan om bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling: “Geen enkel jaar was het zo belangrijk om je WOZ-beschikking te controleren. De overstap naar een nieuwe meetmethode én het gebruik van verouderde data kan voor groot onrecht zorgen. Niet alleen dit jaar maar ook in de jaren die volgen. Als weinig burgers bezwaar maken, zal het BAG onvoldoende worden opgeschoond. Om te voorkomen dat consumenten te veel belasting moeten betalen, is dus het raadzaam om bezwaar te maken. Dat kan zelfstandig, maar ook via onze website.”

BAG-register

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is de naam voor een Nederlandse Basisregistratie. In eerste instantie bestond het BAG uit twee basisregistraties in de vorm van de Basisregistratie adressen (BRA) en de Basisgebouwenregistratie (BGR). Door de invoering van een wijzigingswet in 2017 fuseerden de registraties. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) maakt onderdeel uit van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteitsborging. Alle gemeenten bundelen gegevens over adressen en gebouwen via de Landelijke Voorziening BAG (LV BAG). Het Kadaster beheert de LV BAG en stelt de gegevens beschikbaar aan verschillende afnemers. Organisaties zoals ministeries, waterschappen, politiekorpsen en veiligheidsregio's zijn verplicht de authentieke gegevens uit de registraties te gebruiken.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Woningen waar sprake is van achterstallig onderhoud zie je vaker bij oudere mensen.

PERSBERICHT: Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren

Dinsdag 01 maart 2022 09:09

‌Bij het vaststellen van de WOZ-waarde zijn vooral oudere mensen de dupe van een te hoge inschatting. Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of...

Lees meer
In de vijfde podcast van de Vastelastenbond legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit waarom de dit jaar landelijk ingevoerde nieuwe WOZ-meetmethode voornamelijk senioren dupeert.

Podcast over waarom nieuwe WOZ-waardebepaling vooral senioren dupeert

Dinsdag 01 maart 2022 07:59

De vijfde aflevering van ‘Onderaan de Streep’ draait om de impact van de landelijke invoering van de nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te bepalen. In plaats van kubieke meters worden w...

Lees meer
De nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde te berekenen, kan nadelig zijn voor huishoudens. Bezwaar maken is dan ook aan te raden!

PERSBERICHT: Vastelastenbond: kans op foute berekening WOZ-waarde gestegen

Vrijdag 18 februari 2022 12:54

‌De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van de nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van...

Lees meer
In de vierde podcast van de Vastelastenbond draait het om de impact van de nieuwe WOZ-meetmethode die dit jaar landelijk is doorgevoerd.

Podcast over gevolgen landelijke invoering nieuwe WOZ-meting

Dinsdag 22 februari 2022 09:23

In alweer de vierde podcast van de Vastelastenbond praten we met operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus over de WOZ-wetgeving. Hij verwacht niet dat de invoering van de nieuwe meetme...

Lees meer