Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Per maand 130 klachten bij Consuwijzer over misleidende werving energiesector

Dinsdag 16 oktober 2007 21:07Margot Boesveld

 

Elke maand klagen 130 kleinverbruikers er bij Consuwijzer over dat ze zonder hun toestemming van energieleverancier zijn veranderd. Het gaat om mensen die door colporteurs of via telefonische verkoop zijn benaderd door leveranciers en nadien door dat bedrijf tot klant zijn gebombardeerd, zonder dat zelf te willen. Dat antwoordt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken op vragen van Groenlinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak.Het is een klacht die herhaaldelijk terugkomt over de wervingspraktijken van energiebedrijven. Vooral de nieuwkomers krijgen dit verwijt vaak voor de voeten gegooid, zoals recent Greenchoice en Go Energy. Ook op internetforums van bijvoorbeeld consumentenprogramma's en prijsvergelijkers wordt geregeld geklaagd over dit fenomeen.Duyvendak stuurde een aantal meldingen van kleinverbruikers met zo'n klacht aan de minister en vroeg haar naar de omvang van dit probleem. Van der Hoeven voegt aan de cijfers wel de opmerking toe dat niet bekend is of de klachten ook terecht zijn. Andersom geldt waarschijnlijk ook (al schrijft de minister dat niet) dat er huishoudens zijn met klachten over deze vorm van klantenwerving, maar die de weg naar Consuwijzer niet weten te vinden.Consuwijzer stuurt de klachten door naar de leverancier, indien de klager daar toestemming voor geeft, met het verzoek de situatie recht te zetten. Bovendien controleert de DTE of er sprake is van een incidenteel of structureel probleem. Telkens als de DTE contact opnam met energiebedrijven waarover structureel werd geklaagd, hebben die bedrijven volgens Van der Hoeven maatregelen genomen.Eén keer heeft de DTE "handhavend op moeten treden" tegen een bedrijf. De minister zegt niet om welk bedrijf het gaat. Omdat informele contacten met energiebedrijven genoeg zijn om zaken recht te zetten (op die ene uitzondering na) is er volgens de toezichthouder geen sprake van een structureel probleem.Het probleem is trouwens niet exclusief voor de energiesector, zo blijkt uit het antwoord van Van der Hoeven. In de telecomsector is er zelfs een naam voor bedacht: slamming. Van der Hoeven antwoordt Duyvendak dat ze zich ervan bewust is dat colportage en telefonische werving, hoewel het legitieme verkooptechnieken zijn, vaak "als opdringerig of ongewenst" wordt beschouwd. Daarom zijn er ook strenge voorwaarden aan gesteld, aldus de minister. Tot slot wijst ze op het nieuwe wetsvoorstel over oneerlijke handelspraktijken, waarin onder meer de instelling van een bel-me-niet-register is opgenomen.Copyright©, Energeia, 2007

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over