Verlaagde WOZ-waarde Stel je hebt, na een succesvol bezwaar, een lagere WOZ-waarde. Hoe wordt dit dan aan de instanties doorgegeven? Deze vraag kwam van een lid van de Vastelastenbo...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde
Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)
Verdubbeling verwacht van aantal bezwaren op WOZ-beschikking.
Steeds meer huizenbezitters en ondernemers maken bezwaar tegen de WOZ-beschikking. In de eerste weken van dit jaar steeg het aantal bezwaren met maar liefst 49% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dat stelt WOZ-specialist en marktleider Previcus Vastgoed op basis van een eerste inventarisatie van de ingediende bezwaren. Belangrijke oorzaak lijkt de coronacrisis: vooral ondernemers zijn een stuk kritischer op hun uitgavenpatroon. Veel gemeentes hebben de negatieve effecten van coronamaatregelen niet meegenomen in de waardebepaling.
Traditiegetrouw ontvangen vastgoedeigenaren in de eerste maanden van het jaar een WOZ-beschikking van hun gemeente. Deze waardebepaling speelt een belangrijke rol bij de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Previcus Vastgoed ziet dit jaar een opvallende stijging van het aantal bezwaren. Vooral bedrijven tekenen vaker bezwaar aan, Previcus zag hierbij een stijging van 39% tot en met half maart. “En zij hebben een punt”, stelt Michel Uyen, directeur bij Previcus Vastgoed. “De lockdown heeft een negatieve invloed op de waarde van horeca- en winkelpanden, maar bijvoorbeeld ook het vastgoed van sportclubs. Die correctie is bij veel WOZ-beschikkingen niet doorgevoerd.”
Previcus verwacht dat de WOZ-waarde van bedrijfspanden dit jaar vaak te hoog is vastgesteld, omdat veel gemeenten geen rekening hebben gehouden met de negatieve gevolgen van de lockdown op de waarde van vastgoed. De peildatum voor het bepalen van de WOZ ligt namelijk altijd op 1 januari van het jaar ervoor, en op 1 januari 2020 hadden we in Nederland nog niet te maken met coronamaatregelen.
Gemeenten hebben wel de mogelijkheid om corona op te voeren als ‘bijzondere omstandigheid’ bij het bepalen van de WOZ-waarde, waardoor de gevolgen van de lockdown meegewogen kunnen worden in de WOZ-waarde van bedrijfspanden. Dit werd dan ook aanbevolen door de Waarderingskamer, op basis van een onderzoek door het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL). Weinig gemeenten kiezen hier echter voor, waardoor veel ondernemers te veel belasting betalen voor hun kantoor-, horeca- of winkelpanden.
Hoewel consumenten volgens het CBS sinds corona ook kritischer zijn op hun uitgaven, bleef de groei van het aantal bezwaren beperkt. De coronacrisis heeft tot nu toe weinig effect gehad op de huizenprijzen, deze zijn het afgelopen jaar verder gestegen met gemiddeld 10%.
Consumenten die bezwaar maken op hun WOZ-waarde doen dit vooral omdat bepaalde waardeverminderende factoren niet of onvoldoende worden meegewogen door gemeentes in de WOZ-bepaling. Denk daarbij aan achterstallig onderhoud, belemmerende omgevingsfactoren (zoals wonen naast een snelweg of fabriek), de aanwezigheid van asbest, scheurvorming of een laag energielabel.
Bij de meeste gemeentes is het mogelijk om tot april bezwaar te maken op de bepaling van de WOZ-waarde van een huis of bedrijfspand. Dat is in 40% van de gevallen succesvol.
Bron: Persbericht Previcus 24 maart 2021
Previcus Vastgoed streeft naar eerlijke belastingheffing voor vastgoedeigenaren. Sinds de oprichting in 2003 specialiseert Previcus Vastgoed zich in taxaties en procedures in het kader van de Wet WOZ. Gedurende de jaren is Previcus Vastgoed uitgegroeid dé WOZ-specialist en marktleider binnen de branche. Previcus verlaagt WOZ-waarden en de daaraan gekoppelde belastingen voor particulieren, bedrijven en instellingen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Verlaagde WOZ-waarde Stel je hebt, na een succesvol bezwaar, een lagere WOZ-waarde. Hoe wordt dit dan aan de instanties doorgegeven? Deze vraag kwam van een lid van de Vastelastenbo...
Lees meerEen hoge WOZ-waarde is in veel gevallen onplezierig. Nu de eerste belastingbrieven op de mat vallen zal de WOZ-waarde weer veel in het nieuws zijn. Een groot deel van de Nederlandse h...
Lees meerHet Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) meldt dat de woonlasten in 2021 aanzienlijk hoger zijn dan die van voorgaande jaren. De onderzoekers bekeken de woonlasten i...
Lees meerAls huiseigenaar betaal je in 2021 gemiddeld 820 euro aan de gemeentelijke woonlasten. Dat is 54 euro meer dan vorig jaar. Er gaat 311 euro naar de ozb, 293 euro naar de afvalsto...
Lees meer
Reacties
l.d.horstman
ik heb geprobeerd mijn hypotheek te verhogen om een milieu investering te doen dit lukte niet geen inkomsten die waren er in overvloed via mijn verhuur bedrijf en die mogen niet meegerekend worden safere inkomsten zijn er bijna niet toen geprobeerd via de gemeente een milieu financiering te krijgen lukte ook niet geen inkomen gedeeltelijke aow (gelul) en een bestolen pensioen nu kom ik tot de conclusie dat ik een duur huis heb dat niks waard is nu ga ik de particuliere markt op om een lening te krijgen ik vraag mij af in welke bananen republiek leven wij eingelijk banken en overheidsinstellingen ik heb er absoluut geen vertrouwen in maar weet zeker dat de woz waarde de pan uitreizen
Plaats een reactie