“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
De Consumentenbond verwacht dat Nederlandse consumenten worden geconfronteerd met een extra prijsverhoging van ongeveer drie eurocent per kubieke meter aardgas, die de Nederlandse Gasunie het eerste halfjaar van 2006 heeft doorgevoerd. De Consumentenbond heeft zich daarom aangesloten bij de klacht die een grootverbruikers hierover bij toezichthouder NMA hebben ingediend.De vier branche-organisaties LTO Nederland, Glaskracht, Productschap Tuinbouw en FME-CWM vinden dat Gasunie Trade & Supply ondoorzichtige formules hanteert voor de prijsberekening van laagcalorisch gas. Daardoor zou de prijs in de eerste helft van het jaar drie cent te hoog zijn geweest, stellen ze. De organisaties hebben de NMA vorige maand gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop Gasunie sinds december vorig jaar de prijs van laagcalorisch gas aan de olieprijs koppelt.
De Consumentenbond heeft de NMA middels een brief laten weten dat ze de klacht van de grootverbruikers ondersteunt, en ook bezorgd is over het prijsbeleid van GT&S. Verder heeft de organisatie een brief gestuurd naar minister Wijn van Economische Zaken. Daarin wordt de minister gevraagd om zijn opvatting over het prijsbeleid van de Gasunie toe te lichten."De Staat is mede-eigenaar van Gasunie", verklaart een woordvoerster. "Een vertegenwoordiger van de overheid zit in de Raad van Commissarissen van de Gasunie, die het verkoopbeleid bepaalt en heeft ingestemd met het nieuwe prijsbeleid van Gasunie. Wij hebben minister Wijn om opheldering gevraagd." Volgens de Consumentenbond werkt de vrije markt in praktijk niet, omdat de energieleveranciers die gas aan consumenten leveren, voor de inkoop bijna geheel aangewezen zijn op Gasunie.
De Consumentenbond gaat ervan uit dat de energieleveranciers de prijsverhoging van Gasunie Trade & Supply volledig zullen doorberekenen aan de burgers. De organisatie heeft berekend dat de prijsstijging van 3 cent per kubieke meter gas voor een gemiddeld huishouden neerkomt op EUR 51. Dat is zowat evenveel als de compensatie van EUR 52 voor de hoge energierekening, die het kabinet dit najaar wil laten uitbetalen. "Energiecompensatie sigaar uit eigen doos", concludeert de Consumentenbond daarom op haar website.Gasunie Trade & Supply reageerde vorige maand verwonderd op de klacht van de grootverbruikers. "Nederland heeft sinds een paar jaar een vrije gasmarkt. De oliekoppeling vormt nog steeds de basis voor de gasprijs, maar we kijken ook wat er in de markt gebeurt", zei een woordvoerder van het handelsbedrijf van de Gasunie. Volgens GT&S zijn er tien tot vijftien gasleveranciers waar grootverbruikers terecht kunnen.Bron: Energeia
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Numan
Oplichting van energie leveranciers is een MUST!
Aardgasprijzen worden bewust met feiten verhoogd die er niet zijn. Zoals de koppeling ten opzichte van Aardolieprijzen, waaronder gekeken wordt naar Iran en de Amerikaanse Boycot erop dat is meegenomen met de aardgasprijs. Venezuela levert al een tijdje geen of nauwelijks aardolie producten, het is meegenomen in de aardgasprijs.
Dan Rusland er wordt gesproken over een boycot helaas voor aardgas telt ie niet.
En dan onze zogenaamde overheid of regering die ondersteund deze vervloekte aardgas prijs schandalen.
Plaats een reactie