Het Nederlandse stroomnet blijkt minder overbelast dan lange tijd werd aangenomen. Netbeheerder TenneT ontdekte dat er buiten piekuren maar liefst 9,1 gigawatt (GW) aan ongebruikte capaciteit ...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.
Regel het directEnergie Vanzelf Geregeld
Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!
Bespaar honderden euro's en bestel de Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95) met korting voor slechts € 19,95.
Vastelastenbond biedt direct voordeel op de energiemarkt!
Het Tijdelijk Noodfonds Energie opent vanaf eind april 2025 opnieuw de deuren om huishoudens met hoge energielasten te ondersteunen. Aanvankelijk was er geen heropening voorzien voor dit jaar, maar na nieuwe onderhandelingen is het fonds toch beschikbaar gesteld. De Vastelastenbond stelt vragen en biedt alternatief.
Moeite
In 2023 werd het Noodfonds in het leven geroepen vanwege de sterk gestegen energieprijzen, waardoor veel huishoudens moeite hadden om hun energierekening te betalen. De middelen voor dit fonds kwamen van de overheid en energieleveranciers. Voor 2025 leek het fonds aanvankelijk niet door te gaan: ondanks dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 60 miljoen euro had gereserveerd en energieleveranciers bereid waren bij te dragen, bleek dit niet voldoende. Lange tijd ontbrak aanvullende financiering, waardoor de heropening onzeker was. Nu is er alsnog een akkoord bereikt, al blijft onduidelijk waar de extra financiering precies vandaan komt.
Energiesteun
Huishoudens kunnen energiesteun aanvragen als zij voldoen aan twee belangrijke voorwaarden. Ten eerste mag het inkomen niet hoger zijn dan 200 procent van het sociaal minimum. Dat betekent een bruto maandinkomen van maximaal 3.400 euro voor alleenstaanden en 4.740 euro voor samenwonenden, inclusief 8 procent vakantiegeld. Ten tweede moet de energierekening tussen de 8 en 10 procent van het bruto-inkomen bedragen.
Bron
Dirk-Jan Wolfert, CEO bij de Vastelastenbond, wil dat de overheid de problemen bij de bron aan pakt. “Het is goed dat mensen die de energierekening niet kunnen betalen, geholpen worden. Maar er is niet zoiets als energiearmoede, het gaat vaak om armoede in het algemeen. Daar moet de overheid wat aan doen.”
Verantwoordelijkheid
Volgens Wolfert moet er geïnvesteerd worden om de energielasten te verlagen. “Denk hierbij aan zonnepanelen, een thuisbatterij of isolatie. Daarnaast kan de consument direct besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Onze deskundigen vertellen daar graag meer over”
Criteria
Wie aan de criteria voldoet, kan binnenkort een aanvraag indienen. De verwachting is dat het aanvraagloket in de week van 21 april opent. Het fonds biedt hiermee opnieuw verlichting voor huishoudens in financiële nood. Nu direct voorgelicht worden kan door hier te klikken!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Het Nederlandse stroomnet blijkt minder overbelast dan lange tijd werd aangenomen. Netbeheerder TenneT ontdekte dat er buiten piekuren maar liefst 9,1 gigawatt (GW) aan ongebruikte capaciteit ...
Lees meerVanwege klimaatopwarming worden de zomers steeds warmer. Daarom gebruiken mensen wereldwijd steeds meer airconditioners. Ook in Nederland neemt het aantal huishoudens met één of meerdere air...
Lees meerStichting Eerlijke Handelspraktijken bereidt een massaclaim voor tegen de energiesector na een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. De rechter oordeelde dat Vattenfall onterecht tussentijds de t...
Lees meer Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor een dynamisch energiecontract. In minder dan twee jaar tijd groeide het aantal contracten van 72.000 naar meer dan 340.000. Toch twijfelen sommi...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie