“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Mensen die spaargeld hebben, planmatig met hun geld omgaan en een geordende administratie hebben, verkleinen de kans om financiële problemen te krijgen. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Kans op financiële problemen 2016. In Nederland heeft 45% van de huishoudens moeite met rondkomen. En 40% van de huishoudens loopt achter met zijn betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. Dat blijkt uit een rapport uit 2015. Nibud introduceert nieuwe vuistregels naar aanleiding van het onderzoek.
45% van de huishoudens heeft nog nooit een begroting gemaakt. Ook ziet het Nibud in het onderzoek ‘Kans op financiële problemen’ dat van de mensen zonder betalingsproblemen 82% altijd controleert of de rekeningen en afschrijvingen kloppen en de administratie op orde heeft. Bij de mensen met ernstige betalingsproblemen heeft 45% de administratie op orde en controleert 46% de afschrijvingen.
Aanleiding voor het opstellen van de Vuistregels Check, Plan, Spaar zijn de resultaten uit een onderzoek uit 2015. Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat mensen die een geordende administratie hebben, regelmatig hun afschriften checken en spaargeld hebben minder kans hebben om ernstige financiële problemen te krijgen.
De kans dat iemand betalingsproblemen krijgt is een samenspel van een aantal factoren. De belangrijkste kenmerken die de kans verhogen zijn:
Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de mensen met betalingsproblemen minder dan 1.000 euro spaargeld heeft. Van de mensen zonder betalingsproblemen heeft 30% dit. En mensen die helemaal geen spaarrekening hebben, hebben een vergrote kans om ernstige problemen te krijgen.
Voor het Nibud is deze bevinding aanleiding om het hebben van spaargeld te stimuleren. Het Nibud raadt mensen aan maandelijks in ieder geval 10% van het inkomen te sparen. Uit recent onderzoek (Geldzaken in de praktijk, 2015) weet het Nibud dat 40% van de huishoudens maandelijks een vast bedrag spaart.
Het is voor het eerst dat het Nibud vuistregels voor dagelijks goed omgaan met geld heeft geformuleerd. Met de vuistregels wil het Nibud laten zien wat financieel gezond gedrag is. Het instituut maakt zich zorgen om het hoge aantal mensen dat moeite heeft met rondkomen (45% van alle huishoudens). Het Nibud verwacht dat mensen met de vuistregels makkelijker aan de slag gaan om hun financiële gedrag aan te passen naar goed omgaan met geld en hierdoor meer grip op hun financiën krijgen.
Mensen die planmatig met hun geld omgaan, krijgen minder snel financiële problemen dan mensen die dat niet doen. Het Nibud weet uit onderzoek dat het belangrijk is dat consumenten overzicht over hun inkomsten en uitgaven hebben. Dit kunnen mensen krijgen door minimaal 1 keer per jaar de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten in een begroting.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie