Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Nederlandse daken hebben nog ruimte voor miljoenen zonnepanelen

Donderdag 09 augustus 2018 11:21Margot Boesveld
zonnepanelen op Nederlandse daken

zonnepanelen op Nederlandse daken

Zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat 50% van de huidige Nederlanderse elektriciteitsbehoefte duurzaam wordt opgewekt. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Deloitte. In totaal is er 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak in ons land beschikbaar. Slechts 35,7 vierkante kilometer aan daken is nu voorzien van zonnepanelen. Er is dus nog 856,3 vierkante kilometer beschikbaar. Genoeg potentie dus nog voor zonnepanelen. De onderzoek gebruikten  Basisgegevens Adressen en Gebouwen en het Actueel Hoogtebestand Nederland om tot de conclusie te komen.

Uitkomsten van het onderzoek

De hoogte en steilheid van het dak werd bepaald inclusief de oppervlakte. Zo kon men berekenen hoeveel daken geschikt waren en hoeveel kilometer die zou zijn. Uitgesloten zijn daken die op het noorden gericht zijn en daknokken. Ook moest een dak minimaal 690 kilowattuur kunnen opwekken.

In totaal zouden er 270 miljoen zonnepanelen kunnen liggen op de Nederlandse daken. Dit is goed voor 50% van de huidige elektriciteisbehoefte. Hiermee is het mogelijk om 98% van de elektriciteit van woonhuizen duurzaam op te wekken. Nu is de opbrengst slechts 2%.

Geschikt dak voor zonnepanelen

Een geschikt dak moet als eerste een goede ligging hebben. In de ideale situatie is er geen hinder (schaduw) van gebouwen of bomen. Dan is er zeker voldoende licht inval. Een dak op het zuiden levert in beginsel het meeste op. Echter is ook de oriëntatie en helling belangrijk.

Nog een aantal hobbels te nemen

De potentie is er dus, maar er zijn nog wel twee belangrijke redenen waarom dit niet snel in de praktijk wordt gebracht. Niet ieder huishouden heeft de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen. Een duurzaamheidslening zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Daarnaast moet het netwerk verzwaard worden als er zoveel stroom wordt opgewekt. Het zou beter zijn als mensen hun zelf opgewekte stroom opslaan en later gebruiken. De (betaalbare) oplossing daarvoor is nog niet gevonden.

Bron: AD

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

zonnepanelen subsidie

Nieuwe subsidieregeling duurzame energie

Woensdag 20 juni 2018 16:05

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor consumenten en bedrijven die zelf duurzaam elektriciteit opwekken. In 2020 verandert de overheid de huidige salderingsregeling naar een nieuwe subsidieregeling...

Lees meer
Zonnepanelen en BTW terugvragen | Hoe werkt dat.

Goed nieuws: Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen!

Donderdag 05 april 2018 10:00

Goed nieuws voor de particuliere huishoudens die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Wanneer u energie terug levert aan het net, zelfs wanneer de aanschaf langer dan 5 jaar gelede...

Lees meer