“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten
Gemiddelde besparing op al je vaste lasten
Nederlandse huiseigenaren willen net als overheden dat de gasleiding uiteindelijk uit woningen verdwijnt. Maar niet vóór duidelijk is wat de gevolgen zijn.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat demissionair minister Henk Kamp van economische zaken die duidelijkheid geeft. De VEH vraagt daarom om een ‘handelingsperspectief voor huishoudens’, waarin onder andere moet staan wat de alternatieven voor gas zijn, inclusief voors en tegens.
Ook wil de vereniging dat Kamp een datum noemt waarop het gasnet wordt losgekoppeld. Zodat huiseigenaren weten of het verstandig is om bijvoorbeeld een cv-ketel te vervangen of toch maar te investeren in een warmtepomp.
En een andere vraag van huiseigenaren: wie betaalt? Volgens directeur belangenbehartiging Rob Mulder van de VEH kunnen kan de afkoppeling tot 50.000 euro per woning kosten.
Steun
De VEH ziet wel wat in de plannen van de overheid. Iets meer dan de helft van de leden heeft aangegeven het eens te zijn met de ambitie van de overheid om in 2050 niet langer afhankelijk te zijn van aardgas.
Bijna honderd gemeenten zijn nog ambitieuzer en verklaarden onlangs dat ze kort na 2030 alleen nog woningen zonder aardgas hopen te hebben. Volgens de energiebranche zijn die plannen echter veel te rooskleurig.
Medy van der Laan liet vorige week namens vrijwel alle Nederlandse energieleveranciers weten verbaasd te zijn over het gemak waarmee gemeenten die voorspelling doen. Ze noemt dit 'stoere taal die voor burgers niet behapbaar is'. "Het is goed dat gemeenten hier, met behulp van bedrijven en energienetbeheerders, mee bezig zijn. Maar schep geen irreële verwachtingen."
Het kan wél
Greenpeace, Milieudefensie en Natuur & Milieu vinden dat de Nederlandse huishoudens niet in 2050, maar al in 2030 'van gas los' moeten zijn. Dat kan ook, stellen ze. Daarbij wijzen ze op de overstap van kolen naar gas in huishoudens, in de jaren zestig.
Die transformatie voltrok zich ook zo'n beetje in tien jaar. Nu de tijd nemen tot 2050 ziet de milieubeweging als onnodig uitstelgedrag. Cv-ketels moeten snel weg, net als gasovens en -kooktoestellen.
Maar keuzes over vervangende technieken ontbreken nog bij gemeenten. Oude flats en hoogbouw 'gasloos' maken is duur en technisch lastig.
Bron: Trouw
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie